CHP'den enflasyonu düşürmek için 10 madde: Ekonomide kral değil, kural olmalı
DİĞER   
22.01.2022 09:28:47
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak CHP'nin enflasyonun düşmesi için önerilerini 10 maddede açıkladı. Öztrak, "Kamu bankalarının sermayesini, bir önceki kredi genişlemesinde kediye yüklemişlerdi. Anlaşılan kedi bu yüke dayanamadı, şimdi Hazine'den verecekleri milletin vergileriyle, basacakları paralarla kedinin cenazesini kaldıracaklar. Ardından da hükümet yine bildiğini yapacak" dedi.CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası'nın Ocak ayında yaptığı toplantıda faizi sabit tutmasını değerlendirerek, "Madem 'faiz sebep, enflasyon netice' idi, madem 'faiz düşerse, enflasyon da düşer' idi, madem 'faizi indirmek nas' idi, madem kendine de, iddiasına da bu kadar güveniyordu. Dün ne oldu tüm bu 'mademlere'? Hepsi bir anda 'badem' oluverdi. Ne oldu da faizi indirerek, enflasyonu düşürmekten bir anda vazgeçti?" diye sordu.
"SİZ BU KARDEŞİNİZE YETKİYİ VERİN"Erdoğan'ın, 2018 seçimlerinden önce sarf ettiği "Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla, bunla nasıl uğraşılır görün" sözlerini hatırlatan Öztrak, "Erdoğan politika faizini üç ayda, zorlaya zorlaya 5 puan indirtti. Ama milletin faiz yükü düşmedi, arttı. Erdoğan'ın sözlerinin üzerinden tam 3 yıl 7 ay 2 gün geçti. Faizle baş edemediği gibi, 'şununla, bununla' da baş edemedi. Faiz, kur, enflasyon, risk primi, hepsi Erdoğan Şahsım Yönetiminde şaha kalktı. Erdoğan, Roma'yıyakıp keyifle seyreden Neronmisali, 84 milyonluk güzelim ülkeyi 800 milyar dolarlık koskoca ekonomiyi, 3 yıl 7 ayda yangın yerine çevirdi" dedi.İŞTE CHP'NİN 10 MADDESİCHP Sözcüsü Öztrak, enflasyonu düşürmek için vakit kaybetmeden uygulanması gereken CHP'nin 10 maddelik reçetesini de açıkladı:1- Merkez Bankası'nın başına liyakatli bir ismi atanmalı. Banka siyasetin müdahalesinden kurtarılmalı.2- Ekonomide "kral değil, kural" olmalı, Stratejik Planlama Teşkilatı hızla kurulmalı, verilerin saydamlığı ve doğruluğu sağlanmalı.3- Kamu Özel İşbirliği Projelerinde dövizle belirlenen tarifeler ve gelir garantileri, ivedilikle Türk Lirası'na çevrilmeli. Gerekirse hukuk çerçevesinde, söz konusu projelerin işletme hakları kamuya devredilmeli. Dövizle borçlanmaya son verilmeli, mevduatlara kur garantisi kaldırılmalı.4- Kamu bankalarının kaynaklarının yandaşlara ve rantprojelerineaktarılmasına derhal son verilmeli. Ziraat Bankası çiftçiye, Halk Bankası da esnafa avantajlı kredi sağlamalı.5- Dünya standartlarında bir Kamu İhale Yasası çıkarılmalı. Hükümetin, ekonominin günlük işleyişine müdahale etmeyeceğinin güvencesi verilmeli.6- Bütçe disiplinini sağlayan mali çapalar yeniden güçlendirilmeli. TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı, Sayıştay denetimi uluslararası standartlara ve kaliteye çıkarılmalı.7- Yüksek teknoloji içeren, Yeşil Mutabakata uyumu, dijital dönüşümü kolaylaştıracak, doğrudan sermaye yatırımlarına öncelik verilmeli.8- Bütçede yaratılan imkânlar dar gelirli ve dezavantajlı kesimlerin derhal rahatlatılmasında kullanılmalı. Aile Destekleri Sigortası hayata geçirilmeli.9- Gıdada arz güvenliğini sağlayacak, planlama ve çiftçiye destek tedbirleri alınmalı. Sağlık ve ilaç konusunda yeni kapasiteler inşa edilmeli. Sağlık çalışanlarının yurt dışına gitmesine yol açan ücret adaletsizliği, çalışma ve güvenlik şartları hızla iyileştirilmeli. Enerji arz güvenliği, temiz ve ucuz enerjiye erişim sağlanmalı. İthal enerjide tedarikçi çeşitlendirilmesine, yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik verilmeli.10- Adımların en önemlisi olarak, hukukun üstünlüğünü, iyi yönetişim ve yargı bağımsızlığını sağlayacak "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Programı"açıklanmalı ve uygulamaya konmalı
Türkiye ile ilgili korkutan rapor: Enflasyon yüzde 50'yi aşacak, faiz bin puan artacak
DİĞER   
21.01.2022 12:15:48
Deutsche Bank, Türkiye ile ilgili ürperten bir rapor yayınladı. Bankaya göre, enflasyon mayıs ayına kadar yükselmeye devam edecek ve yüzde 50'yi aşacak. Bu sebeple Merkez Bankası bin baz puanlık bir faiz artışına gitmek zorunda kalacak.Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda kur korumalı mevduatın yaratabileceği mali yük ve döviz cinsi borçların hükümetin borçlarının yüzde 66'sına ulaşmasıyla Türkiye'nin şu an Türk lirasındaki değer kaybına karşı daha hassas hale geldiğini söyledi. Hükümetin döviz cinsi borçlarının yüzde 66'ya ulaştığını ve aralık ayında kurda yaşanan düşüşten dolayı bunun daha da artmasını beklediklerini belirten banka, kur korumalı mevduat uygulamasının da Türk lirasında değer kaybı yaşanması halinde mali yükü artıracağını söyledi.
FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR"Bundan dolayı 2022'nin ilk çeyreğinde politika faizinde büyük bir artış olacağına dair görüşümüzü koruyoruz" diyen Deutsche Bank, enflasyonun da mayıs ayına kadar yükselmeye devam edeceğini düşündüklerini dile getirdi.ENFLASYONDA YÜZDE 53 BEKLENTİSİManşet enflasyonun ocak ayında yüzde 46 seviyesine çıkmasını bekleyen banka, mayıs ayında enflasyonun yüzde 53'e çıkacağını ve TCMB'den herhangi bir politika değişikliği gelmediği takdirde enflasyonun 2022'nin kasım ayına kadar yüzde 50'nin üzerinde seyretmeye devam edeceğini düşündüklerini ifade etti.BİN PUANLIK FAİZ ARTIŞIDeutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022'nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini 1000 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmak zorunda kalabileceğini söylemişti.
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini açıkladı! İşte o veriler
DİĞER   
14.01.2022 11:33:43
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2022 yılının ilk Beklenti Anketi'nin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,75 olurken, yıl sonu dolar beklentisi ise 16,13 TL oldu.Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2022 yılı Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayımladı. Buna göre yıl sonu dolar tahmini 16,13 TL, yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 29,75 oldu.ENFLASYON BEKLENTİSİCari yıl sonu TÜFE beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 21,39 iken bu anket döneminde yüzde 25,37'a, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 14,41'den yüzde 15,54'e çıktı.
DOLAR BEKLENTİSİCari yıl sonu dolar beklentisi bu anket döneminde 16,13 TL oldu. 12 ay sonrası dolar beklentisi ise bir önceki anket döneminde15,56 iken bu anket döneminde 16,85 TL'ye çıktı.FAİZ BEKLENTİSİBİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,93 iken, bu anket döneminde yüzde 14,27'ye geriledi. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 14,53 iken, bu anket döneminde yüzde 14'e düştü.BÜYÜME BEKLENTİSİGSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken bu anket döneminde yüzde 3,7'ye geriledi. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,2 oldu
Akşener: Milletimizi enflasyona ezdirirken senin de gözlerin ışıldıyor mu Sayın Erdoğan?
DİĞER   
5.01.2022 11:14:12
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sayın Erdoğan ve arkadaşlarının dolandırıcıları bile kıskandıran yönetim anlayışı sağ olsun, yeni yılın daha ilk saatlerine rekor seviyede zamlarla girdik. Doğalgaza konutta yüzde 25, sanayide yüzde 50 zam geldi. Doğalgaza yaptığın zamdan sonra senin de gözlerin ışıldıyor mu?" dedi.İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM'de partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiriyor.Akşener'in konuşmasından satırbaşları şöyle:"3 Ocak 2022 tarihi itibariyle partimizin üye sayısı 512 bin 543 kişi oldu. Yani İYİ Parti bugün artık yarım milyon kişilik kocaman bir aile.
Sayın Erdoğan ve ucube sisteminin elinde milletçe zorluklarla mücadele ederek geçirdiğimiz bir yılı daha geride bıraktık. Her yeni yaş, yıl yeni bir umuttur. İnanıyorum ki yeni yılla birlikte Türkiye makus talihini yenecek yeni bir siyasi iklim ve kadrolarla hak ettiği huzura erecek. Yeni yılınızı bir kez daha kutluyorum.""YENİ YILA ZAM KABUSUYLA GİRDİK""Maalesef yeni yıla zam kabusuyla girdik. AK Parti iktidarı 20 Aralık akşamı faiz indiriyorum deyip aslında artırarak küçük yatırımcıyı çarpmıştı. 31 Aralık gecesi de elektrikten doğalgaza, vergilerden harçlara, iğneden ipliğe yaptığı zamlarla asgari ücretlinin aldığı yüzde 50 zammı da çarptı. Zammı gece yarısından sonra geçerli ilan ederek zamları enflasyondan kaçırıp, milyonlarca memur ve emeklimizin yeni yılı zammını da çarpmış oldu. Sayın Erdoğan ve arkadaşlarının dolandırıcıları bile kıskandıran yönetim anlayışı sağ olsun yeni yıla rekor seviyede zamlarla girdik. Artık takke düştü kel göründü. Vicdansızca yapılan bu rekor zamlar iktidarın beceriksizliğinin bir vesikasıdır. Bu iktidarın bu saatten sonra Türkiye'ye vereceği tek şey daha çok yoksulluk ve daha çok acıdır. Sayın Erdoğan, biz üzerimize düşeni yaptık. Seni defalarca uyardık. 'Damat kadar başınıza taş düşsün' derken Nureddin Nebati'yi ekonominin üzerine meteor gibi düşürdün. Sana kaç kere söyledim önce ekonomiye olan güveni tesis edeceksin, bunun başka yolu yok dedim. Hazinenin başına bakan diye getirdiğin Nebati kuyruklu yıldızı milletimiz çarpıldıkça gözlerindeki ışıltıdan bahsediyor. Ben de sana soruyorum. Vatandaş çarpıldıkça senin de gözlerin ışıl ışıl oluyor mu?""MİLLETİMİZLE YAPTIĞIN SÖZLEŞMEYE İHANET ETTİN""Bu millet sana faizi yükselt diye oy vermedi. Bu millet sana hayat şartları iyileşecek diye oy verdi. Bu millet sana daha kolay ev, araba sahibi olmak için oy verdi. Sen sözünü tutmadın milletimizle yaptığımız sözleşmeye ihanet ettin. Artık yeter, milletimize daha fazla çile çektirmeye hakkın yok. Sen istesen de istemesen de kızsan da bağırsan da millet iradesinden kaçış yok o sandık elbet bir gün gelecek. Sen milletimize tutmadığın sözlerin hesabını vereceksin.""O SANDIK ÇOK YAKINDA GELECEK""Türkiye'nin çözülemeyecek derdi yok. Biz buradayız, biz hazırız. Emin olun biz çözeriz. Az kaldı, o sandık çok yakında gelecek ve bu beceriksiz iktidar tıpış tıpış gidecek. O gün geldiğinde tek bir insanımız bile kaybetmeyecek. Bu iktidar gidince her bir vatandaşımız daha çok kazanacak.""İKTİDAR YAN GELİP YATARKEN...""İktidar yan gelip yatarken, ben ve arkadaşlarım 2021 yılını meydanlarda, sokaklarda, dükkanlarda geçirdik. 12 ayda 59 ilimizde 174 ilçemize gittik. Milletimizin derdine derman olmak için 115 bin km yol yaptık. Geçtiğimiz hafta Uşak'taydık. Dönerci bir kardeşim, 'Öğrencilerin karnını doyurabileceğin bir tek döner vardı. Artık o da ucuz değil. Bir porsiyonu 10 liraya satıyoruz. Önceden 30 kilo döner takıyordum şimdi 10 kilo. Ev geçindirmede zorlanıyoruz.' dedi.Üretici bir kardeşim, 'Elimizdeki hayvanları kesmek zorunda kalıyoruz. Borç ödeyemiyoruz. Ne yapacağız? 7-8 aylık danalar kesime gider mi?' diyor.Yarın öbür gün besleyecek hayvan kalmayınca ne yapacaksınız? Onu da ithal mı edeceksiniz? Bu sefer lobilerin değil üreticilerin yanında olun.12 yaşındaki Gazi Efe isimli bir çocuğumuz, 'Ülkenin hali çok kötü. Ekonomi nasıl düzelebilir? Hiperenflasyona doğru gidiyor ülke' diyor. 12 yaşındaki bir çocuğumuz hiperenflasyonu biliyor. Çocuklarımızdan çocukluğunu çalmışız demektir. Yazıklar olsun.""ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALAN SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ VAR""Biliyorsunuz, Sayın Erdoğan, geçtiğimiz sene sağlıkçılarımıza, "hakkınız ödenmez" dedi. Nitekim, dediğini de gerçekten yaptı, haklarını ödemedi… "Birazcık" ek ödemeyi, Aralık ayında verecekti. Ama yine ödemedi, sonraki bahara bıraktı.Buradan, Sayın Erdoğan'a sesleniyorum; Sağlık çalışanlarımız, senin danışmanların gibi, 5-10 maaş istemiyor. Istakozlu ziyafetlerde de gözleri yok. Sadece hak ettikleri maaşı almak istiyorlar.Uzun nöbet sürelerine, pandemi dönemindeki, yoğun bakım çalışmalarına rağmen; bir sağlık çalışanımızın, bir saatlik nöbet ücreti, sadece 16 lira.Asgari ücretin altında maaş alan, sağlık çalışanlarımız var. Hiç mi utanmıyorsunuz? Ayıptır, günahtır! Değerli sağlık çalışanı kardeşlerim; Hak ettiğiniz maaşı almanız için, bu konunun takipçisi olacağız."
CHP Lideri'nden enflasyon tepkisi: Ey saraydaki ekonomi dehası!
DİĞER   
3.01.2022 11:46:50
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamının ardından bir paylaşım yaparak, " Ey Saraydaki ekonomi dehası, dokunduğun her şeyi eline yüzüne bulaştırdın!" dedi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamına ilişkin, "TÜİK yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 36,08 seviyesinde ilan etti. Makyajladıkları rakamlarda bile üretici enflasyonu yüzde 80'e dayanmış. Bu daha az üretim, daha fazla hayat pahalılığı demek." dedi.
Memur-Sen yüzde 22,48'lik enflasyon farkını yetersiz buldu: Ek zam şart olmuştur
DİĞER   
3.01.2022 11:45:18
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklisi yüzde 22,48 enflasyon farkı alacak. Ancak açıklanan rakam memurları tatmin etmedi. Yeni yılla birlikte zamların peş peşe gelmeye devam ettiğini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ek zammın şart olduğunu söyledi.Aralık ayında enflasyon yüzde 13,58 artarken, 2021 yılı enflasyonu yüzde 36,08 oldu. Böylece memur ve memur emeklileri yüzde 22,48 enflasyon farkı alacak. Ancak enflasyon farkı memurları tatmin etmedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medyadan bir açıklama yaparak "Ek zam şart olmuştur" dedi.
Yalçın konu hakkında şunları söyledi:"TÜİK tarafından açıklanan %13,58 Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte; yıllık enflasyon %36,08'i buldu. 2021 Temmuz-Aralık enflasyonu %25,48 ve kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı %22,48 olarak belli oldu."ENFLASYON FARKI MEMURUN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK İÇİN YETERLİ DEĞİL"Kısacası Aralık ayı enflasyon rakamları göstermektedir ki; "hedefler tutmadı, tahminler şaştı." Covid-19 pandemisinin de etkisiyle; küresel ve bölgesel ekonomide yaşanan hareketlilik, enflasyonu yukarı yönlü, alım gücünü ise aşağı yönlü hareket ettirmeye devam ediyor.Mutabakatsızlıkla sonuçlanan ve K.G. Hakem Kurulu kararı ile 2021 için %3+%3 oranındaki artışlar; enflasyona sadece yenilmedi, ezildi. Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır."ZAMLAR PEŞ PEŞE GELİYOR, KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİDİR"Diğer taraftan, 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti. Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.Yeni yılla birlikte; doğalgaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV'ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya ve bunun yanında gıda ürünlerine azımsanmayacak oranda zam yapıldı. Bu gerçekler görülmeli, 'Ek Protokol' ile ilave ödeme yapılarak kayıplar telafi edilmelidir."EK ZAM İÇİN KARARLI DURUŞUMUZU YİNELİYORUZ"Asgari ücrete yapılan %50 zam sahada memnuniyet üretmişken, aynı zorluklarla geçim mücadelesi veren kamu görevlileri ve emeklileri görmezden gelinemez, vergi muafiyetinin 'yeterli zam' olarak gösterilmeye çalışılması da kabul edilemez. Vergi muafiyetinin eşit gelir artışı sağlamadığı yaptığımız analizler sonucunda herkes tarafından anlaşılmıştır. Yine, alım gücündeki kaybın enflasyon farkı ödemesiyle telafi edilemeyecek olduğu da net olarak bilinmelidir. Bu itibarla, 15 Ocak'ta maaşlara yansıyacak şekilde Ek Protokol ile Ek Zam/İlave Ödeme yapılması için kararlı duruşumuzu yineliyor, şu an itibariyle hükümetin de irade ortaya koymasını bekliyoruz."
Son Dakika! TÜİK, enflasyon rakamlarını açıkladı! Son 19 yılın zirvesi!
DİĞER   
3.01.2022 11:43:49
Son Dakika! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları aralıkta aylık yüzde 13,58 olarak gerçekleşti. Kurum, yıllık enflasyonun yüzde 36,08 olduğunu belirtti.TÜİK'in açıkladığı rakama göre tüketici fiyatları, 2021 aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 arttı. Kasımda yüzde 21,31 olan yıllık enflasyon aralık ayında yüzde 36,08'e yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları aralıkta yüzde 19,08 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 79,89'a tırmandı.Çekirdek enflasyon ise yüzde 31,9'a yükseldi.
Yıllık bazda gıda fiyatlarında yüzde 44 ve ulaştırmada yüzde 54 artış kaydedildi.Akademisyenlerin ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aralık ayı enflasyonunu yüzde 19,35 olarak duyurmuştu.İşçi, memur ve emekliler başta olmak üzere milyonlarca kişiyi alakadar eden aralık ayı enflasyon rakamı; işçi, memur ve emeklilere yapılacak zammın çerçevesini belirleyecek.ARALIK AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NEDİR?Reuters'ın 13 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Aralık ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 26,4 ila yüzde 37,3 arasında değişiyor. TÜFE en son Mayıs 2003 döneminde yüzde 30.7 artış kaydetmişti. Aylık enflasyonun ise yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, tahminler yüzde 5,5 ila yüzde 14,6 bandında yer alıyor.Anadolu Ajansı (AA) Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan 21 ekonomiste göre deekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 8,54 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 5,50, en yüksek yüzde 14,60 aralığında yer aldı. Ekonomistler, yıllık enflasyonun yüzde 30,05'e yükseleceği hesapladı.
Yeni yılın ilk kabinesinde enflasyon ve emekli maaş zamları görüşülecek
DİĞER   
2.01.2022 12:07:27
Türkiye, 2022 yılına girmenin heyecanını yaşarken, diğer taraftan da Aralık ayı enflasyonun hangi düzeyde gerçekleşeceği merak ediliyor. Emekli maaşlarına yönelik zam oranı da gündemdeki konular arasında yer alıyor. Bakanlık Kabinesi, yarın yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda ağırlıkla enflasyon ve dış politika gibi konuların ele alınması bekleniyor.Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yeni bir yılın heyecanı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl ekonomik anlamda tarihi günler geçiren Türkiye'de ise yeni enflasyon rakamları ve emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili meraklı bekleyiş başladı. Bu kapsamda yarın gerçekleştirilecek olan yeni yılın ilk kabinesi, büyük önem yaşıyor.
EMEKLİLERE YAPILMASI BEKLENEN ZAMLAR GÖRÜŞÜLECEK2022 yılının ilk kabine toplantısında iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek. Ekonomideki gelişmeler ele alınacak. Gözler açıklanacak enflasyon rakamlarında olacak. Toplantıda, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren yılın ilk 6 ayına ait zam oranlarının görüşülmesi de bekleniyor.KORONAVİRÜSLE MÜCADELE DE GÜNDEM KONULARI ARASINDAKoronavirüsle mücadele, artan vaka sayıları ve yerli aşı TURCOVAC uygulamasındaki son durum da Kabine Toplantısı'nda gündeme gelecek başlıklar arasında yer alıyor.CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYORYarın gerçekleştirilecek yeni yılın Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki son durum ve salgınla ilgili neler söyleyeceği merak ediliyor.
Bahçeli, memur ve emekli zammı açıklamasında enflasyon vurgusu yaptı
DİĞER   
31.12.2021 11:18:34
MHP lideri Devlet Bahçeli, Türkgün gazetesine bazı açıklamalarda bulundu. Bahçeli "Temennim hiçbir insanımızın enflasyona ezdirilmemesidir." ifadelerini kullandı.Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'ye yakın Türkgün Gazetesi'nden Kadir Yıldız'a açıklamalarda bulundu.Türkiye'nin önünü kesmek için kurgulanan ekonomik operasyonların şiddetlendiğini ileri süren Bahçeli, "Faiz lobisi devreye girdi. Rant grupları harekete geçti. Küresel tefeciler ekonomik huzurumuza musallat oldu" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE ANORMAL BİR EKONOMİK SALDIRIYA UĞRADI"Bahçeli ekonomideki yaşanan sorunları "Türkiye anormal bir ekonomik saldırıya uğradı.Döviz kurundaki yükselişlerin hiçbir ekonomik temeli yoktu. Ekonomik bylokçular, FETÖ'cü şerefsizler, bölücü çevreler bu süreçte her türlü tezgahı kurdular. 21 Eylül'den itibaren döviz fiyatındaki artış menfi olarak vatandaşlarımızın refahına doğrudan doğruya sirayet etti." dedi.Devlet Bahçeli, "Terörle, darbe teşebbüsüyle, dış baskı ve şantajla yapılamayanlar ekonomide cephe açılarak başarılmak istendi. Mavi vatandaki mücadelemizden kaygı duyanlar, Suriye'deki duruşumuza karşı olanlar, Irak'ın kuzeyindeki, Libya'daki, Afrika'daki, Kıbrıs'taki, Kafkaslar'daki müessir vasfımızdan şikayetçi olanlar üzerimize kur silahıyla geldiler.Faiz lobisi devreye girdi. Rant grupları harekete geçti. Küresel tefeciler ekonomik huzurumuza musallat oldu. Türkiye'nin önünü kesmek için kurgulanan ekonomik operasyonlar günbegün şiddetlendi. Bir ara dolar kuru 18,36 TL'yi bile buldu.20 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu Kur Korumalı TL Mevduat Sistemiyle dövizin ateşi düştü, kurun üzerindeki köpük gitti.Elbette döviz kuru artarken fiyat etiketlerini haddinden fazla şişirenlerin artık yapması gerek tek şey döviz kuru yükselmeden önceki seviyelere fiyatları çekmektir.Vatandaşlarımızın temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını indirmeyen haksız ve haram kazancın tarafıdır" değerlendirmesinde bulundu.BAHÇELİ SÖZLERİNE ŞÖYLE DEVAM ETTİBiz de parti olarak bir kampanya başlattık. Fiyatların indirilmesini arzu ettik, bunun samimi mücadelesini teşkilatlarımız kanalıyla yapmaya çalıştık.Market ve mağazaların yeni durum karşısında fiyat etiketlerini aşağı yönlü güncellemesi hayat memat meselesidir.Milletimizin sömürülmesine tahammül edemeyiz.Kurdaki yükselişi fahiş fiyatlar yoluyla ranta dönüştüren, stokçulukla, fırsatçılıkla vatandaşımızı zora sokan kim olursa olsun karşısındayız. Kur Korumalı TL Mevduat Sisteminin başarılı olacağı inancındayım.Türk lirasının itibar ve değerinin yükselişinden memnuniyet duyuyorum. Yüksek büyümeyi, düşük cari açığı baz alan bir politikayla 2022 yılı daha iyi olacaktır.EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMAMHP lideri Bahçeli "Temennim hiçbir insanımızın enflasyona ezdirilmemesidir. Emeklilerimizin, memurlarımızın hak ettikleri maaş zamlarını alacaklarına inanıyor, bunu destekliyoruz. Asgari ücretteki yüzde 50 düzeylerindeki artış, bu kapsamda çalışan kardeşlerimizi sevindirmiş, bizleri de memnun etmiştir" dedi.
Son Dakika: Merkez Bankası 2022 para ve kur politikası metnini yayınladı: Orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5
DİĞER   
29.12.2021 12:15:08
Son dakika: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metnini yayımladı. Metinde orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır." açıklamalarında bulundu.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 Yılı Para ve Kur Politikasının Temel Çerçevesi'ni paylaştı. Para Politikası Kurulu (PPK), 2022 yılında, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde yılda 12 toplantı yapacak. İlk toplantı 20 Ocak 2022 tarihinde yapılacak.ORTA VADELİ ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5TCMB 2022 yılına ilişkin para ve kur politikasındaki temel çerçevesinde yüzde 5'lik enflasyon hedefine vurgu yapıldı. Metinde, "Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Buna paralel olarak metinde 2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edileceği ifade edildi. Çerçevede temel politika aracının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olduğu belirtildi.REZERV OPSİYON MEKANİZMASI SONLANDIRILACAKMetinde TCMB'nin zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanacağı belirtildi. Bu çerçevede, 2022 yılında rezerv opsiyon mekanizmasının tamamen sonlandırılacağı, yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmaların önceliklendirileceği ifade edildi.FİNANSAL İSTİKRAR VURGUSUTCMB, fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam edeceğini duyurdu. Bu kapsamda, TCMB 2022 yılında, parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makro finansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla, elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanacağını açıkladı. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır.SWAP MİKTARI KADEMELİ ŞEKİLDE AZALTILACAKMetinde mevcut TL likidite yönetiminin temel bileşenleri olan açık piyasa işlemleri (APİ) ve swap işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkân bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısının 2022 yılı TL likidite yönetimi kapsamında gözden geçirileceği belirtildi. Buna göre APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların payı artırılacak, swap miktarı kademeli şekilde azaltılacak. Metinde 2022 yılında diğer merkez bankaları ile swap anlaşmalarının imzalanmasına yönelik görüşmelere devam edileceği de vurgulandı.REZERVLER GÜÇLENDİRİLECEKPara politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından TCMB Döviz rezervlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtilirken 2022 yılında da TCMB'nin piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervlerini artırmaya devam edeceği ifade edildi.
Emekliye zam oranı ne olacak? Erdoğan'ın enflasyon + yüzde 25 için talimat verdiği konuşuluyor
DİĞER   
18.12.2021 12:22:12
Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zammın ardından emekli maaşlarının durumu da merak konusu oldu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşları için büyük oranda bir zam talimatı verdi. Şu anda masadaki zam oranının enflasyon+ yüzde 25 olduğu ileri sürüldü.Türkiye, asgari ücret görüşmelerinden çıkacak sonuca kilitlenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günlerde yaptığı açıklamada asgari ücrette yüzde 50 artışa gidildiğini belirtmişti. Asgari ücretin 4 bin 253 TL olmasının ardından emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı da merak konusu oldu. Kulislere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına yönelik büyük bir zam talimatı verdi.
ASGARİ ÜCRETİN YARISI ALAN VARCNN Türk'ün haberine göre; üzerinde çalışılan iki ayrı formül bulunuyor. Emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40'lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde. SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grup bulunuyor.Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.Üzerinde durulan ikinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40'lar civarında zam olması. Şu anda üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon + yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40'lar civarında artış anlamına geliyor."EMEKLİLERİMİZ DE BÜYÜK BEKLENTİ İÇİNDE"Bütçe görüşmeleri nedeniyle TBMM'ye gelen Çalışma, Hazine ve Maliye bakanları başta olmak üzere ilgili bakanlara "Asgari ücretten sonra emeklilerimiz de büyük bir beklenti içine girdiler. Onların durumun da iyileştirecek bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi. Bakanlar ise Başkan Erdoğan'ın talimatı ile emekliler ile ilgili de çalışma yapıldığı bilgisini paylaştı."TOPLU SÖZLEŞMEDEN SONRA ARADAKİ HAREKETLİLİK DİKKATE ALINMALI"Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sendikalarla görüşmüştü. Bilgin, "Emeklilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz" demişti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da "Toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik mutlaka dikkate alınmalı ve bir ek zamla memur alım gücü düşüklüğü giderilmeli. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.ENFLASYON FARKLI ARALIK'TA BELLİ OLACAKMemur ve emekliler yıl sonunda enflasyon farkı alacak. Temmuz- Kasım dönemi enflasyonuna bakıldığında memurlar ve memur emeklileri yüzde 7.47 enflasyon farkı zammı hak etmiş durumda ancak net tutar aralık enflasyonuyla belli olacak.TÜİK'in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre işçi ve Bağ- Kur emeklileri için de şimdiden yüzde 10.47 zam kesin gözüküyor. 3 Ocak tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre bu oran artabilir.Bugünkü hesaba göre, 2022'nin başında en düşük SSK emeklisinin aylığı 3.030 liraya, en düşük Bağ- Kur emeklisinin aylığı 2.724 liraya ve en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 2.195 liraya yükselecek. 2021'in ilk yarısında SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını yüzde 8.36, ikinci yarısında ise yüzde 8.45 zamlı almışlardı.
Son dakika: ABD'de enflasyonun 39 yılın zirvesine çıkmasından sonra doların yükseliş hızlandı. Dolar haftanın ilk işlem gününe rekorla başladı.
DİĞER   
13.12.2021 11:01:25
Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verisi 39 yılın zirvesine yükseldi. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 6,8 olurken, bu rakam 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Bu veri sonrası Dolar ve altındaki yükseliş hızlandı.13 ARALIK DOLAR KAÇ LİRA?Dolar, 13 Aralık Pazartesi günü 14,0378TL bandında hareket ediyor.
ALIŞ: 14,0378SATIŞ: 14,037813 ARALIK EURO KAÇ LİRA?Euro ise 15,8333 TL bandında seyrediyor.ALIŞ: 15,8333SATIŞ: 15,8333
İş insanlarının Bakan Nebati'den ilk talebi: Bizi yüksek enflasyona yedirmeyin
DİĞER   
12.12.2021 12:01:36
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün basına kapalı toplantıda iş dünyasının ileri gelen isimleriyle bir araya gelerek görüş ve önerileri dinledi. Göreve gelmesinden sonra iş dünyasının temsilcileriyle geniş kapsamda yapılan ilk toplantıda, iş insanlarının Bakan Nebati'den talepleri ortaya çıktı. Buna göre iş insanları Bakan'a "Bizi yüksek enflasyona yedirmeyin, yalnız bırakmayın" talebinde bulundu.Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu (STK) başkanları ile bir araya geldi. Bakan Nebati öncülüğündeki toplantı tam 7 saat sürdü. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni dönemde ele alacağı politikaların anlatıldığı toplantıda, iş insanlarının neler söylediği de merak ediliyordu. Buna göre iş insanları Bakan Nebati'den yüksek enflasyonla ilgili destek talebinde bulundu.
ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER KATILDIHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen toplantıda, iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve STK başkanlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Başkanı ve iş insanı Nihat Özdemir, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Zorlu Holding Yönetim Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Gürsel Baran, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak aralarında bulunduğu çok sayıda iş insanı, reel sektör temsilcileri ve STK başkanları katıldı.
ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 58.65
DİĞER   
3.12.2021 11:04:53

ENAG, Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi'ni açıkladı. ENAG, Kasım ayı enflasyon oranını açıkladığı duyurusunda, yıllık enflasyonun yüzde 58.65 olarak gerçekleştiğini belirtti.ENAG'ın (Enflasyon Araştırma Grubu) sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaşım yaptı. ENAG paylaşımında Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi'ni açıkladı.

Yaptığı paylaşımda ENAG'ın açıklaması şöyle:
"ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında %9.91 arttı E-TÜFE'deki son 12 aylık artış oranı ise %58.65 olarak gerçekleşti."

MERKEZ BANKASI'NIN YIL SONU TAHMİNİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı piyasa katılımcıları anketi verilerine göre; ekim ayında 9,22 olan 2021 yıl sonu dolar/TL beklentisi, kasım anketinde 9,98'e yükselmişti.12 ay sonrası TÜFE beklentisi bu anket döneminde yüzde 15,61 olmuş ayrıca, 24 ay sonrası için TÜFE beklentisi ise aynı anket döneminde yüzde 11,76 olarak gerçekleşmişti.

Kasım ayında enflasyon yüzde 3,51 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 21,31 oldu
DİĞER   
3.12.2021 11:02:27

TÜİK; asgari ücretliler, emekli ve memurların maaş zamlarına doğrudan etki edecek enflasyon rakamlarını açıkladı. Kasım ayında TÜFE yüzde 3,51 artarken yıllık enflasyon yüzde 21,31'e yükseldi. Böylece yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,71 artış gerçekleşti.

YILLIK TÜFE'YE GÖRE 5 ANA GRUP DAHA YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ

Yıllık en düşük artış %5,77 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %7,91 ile alkollü içecekler ve tütün, %8,33 ile giyim ve ayakkabı ve %13,96 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %28,90 ile lokanta ve oteller, %27,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %25,14 ile ev eşyası oldu.

Murat Uysal'dan enflasyon açıklaması
DİĞER   
9.10.2019 13:27:16

TCMB Başkanı Murat Uysal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nu bilgilendirmek amacıyla bir sunum gerçekleştirdi.

Başkan Uysal sunumunda, "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir." dedi.

Uysal, büyüme kompozisyonunun dış dengeyi olumlu etkilediğini belirterek, "Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir." diye konuştu.

Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiğini ve Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ve ılımlı iç talep koşullarının çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olduğunu söyleyen Murat Uysal şunları söyledi:

 

"Merkez Bankası, Eylül ayı PPK toplantısında enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak,politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir.

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

Yazarlar
En Çok Okunanlar
Sayfalar
Anketler
bağdat caddesi psikolog