Öğretmenden, öğrencilerine 20 dolarlık ders! Tüm sınıf pür dikkat izledi
DİĞER   
29.01.2022 11:51:57
Sosyal medyada viral olan bir videoda, öğretmenlerin öğrencilerine 20 dolarla verdiği ders çok beğenildi. Elindeki 20 doları büken ve üzerine basan öğretmenin "Hayatta birçok zorluklar karşılaşabilirsiniz ancak bu sizin değerinizin kaybettiği anlamına gelmez" sözlerine dikkat çekildi.Bir öğretmenin, öğrencilerine kendi öz değerlerini anlatmak adına yaptığı hareket, sosyal medyada çok konuşuldu. Sosyal deney videosu olduğu belirtilen videoda, elinde 20 dolarla sınıfa gelen bir öğretmen, "Bu parayı kim ister?" diye soruyor. Tüm sınıfın parmak kaldırdığını gören öğretmen, deneyin ikinci aşamasına geçiyor.
PARAYI BURUŞTURUP YENİDEN SORUYORÖğretmen, parayı buruşturduktan sonra yeniden sınıfa dönerek "Bu parayı şimdi kim ister?" diye soruyor. Sınıfın hepsinin bir kez daha parmak kaldırdığını gören öğretmen, bu sefer deneyin üçüncü aşamasına geçiyor.BU SEFER AYAĞIYLA ÜZERİNE BASIYORÖğrencilerini paradan vazgeçirmeye kararlı olan öğretmen, bu sefer de 20 doları yere atarak üzerine basıyor ve bir kez daha soruyor "Şimdi bu parayı istiyor musunuz?" öğrencilerin yine parmak kaldırdığını gören öğretmen, onlara hayat boyu unutamayacakları bir ders veriyor."ÖZ DEĞERİNİZ HEP SİZİNDİR"20 dolara ne olursa olsun öğrencilerin onu istediğini belirten öğretmen, "İşte sizler de böylesiniz. Hayatta başınıza birçok zorluk gelebilir, kötü durumlarda kalabilirsiniz. Ancak değeriniz hiçbir zaman kaybolmaz" ifadelerini kullanıyor. Söz konusu video, sosyal medyada çok sayıda beğeni ve yorum aldı.
Güne düşüşle başlayan dolar 13,62'den işlem görüyor
DİĞER   
28.01.2022 11:57:53
Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 13,62 seviyelerinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro 15,16'dan, sterlin ise 18,22'den satılıyor.Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 13,6483'ten tamamladı.
Dolar/TL, yeni güne değer kaybıyla başlamasının ardından saat 11.30 itibarıyla 13,6230 seviyesinde işlem görüyor.EURO VE STERLİN NE KADAR?Aynı dakikalarda euro/TL 15,16'dan, sterlin/TL ise 18,22'den satılıyor. Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 97,34 ile Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro/dolar paritesi, güçlenen doların etkisiyle düşüş eğilimini üst üste 5'inci güne taşıyarak 1,1126 ile Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 1,1135 seviyesinden işlem görüyor.
PİYASALAR VERİ GÜNDEMİNE ODAKLANDIAnalistler, şahinleşen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil piyasalarında satış baskısını güçlendirdiğini bu durumun da dolar talebini arttırdığını belirtti. Rusya ve Ukrayna gerilimine ilişkin haber akışının da gündemin odağında kalmaya devam ettiğini ifade eden analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Almanya'da büyüme, Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, ABD'de kişisel gelir ve harcamalar verilerinin takip edileceğini kaydetti. Analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 97,8 seviyesinin direnç, 96,7'nin destek konumunda bulunduğunu ifade etti.
19 Ocak Saat 11,38! Güne yükselişe başlayan dolar/TL 13,63 seviyelerinde işlem görüyor
DİĞER   
19.01.2022 12:03:47
19 Ocak günü Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 13,63 seviyelerinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro 15,45'ten, sterlin ise 18,53'ten alıcı buluyor.Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artışla 13,5288'den tamamladı. Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 11.30 itibarıyla 13,63 seviyesinde işlem görüyor.EURO VE STERLİN NE KADAR?Aynı dakikalarda euro/TL 15,45'ten, sterlin/TL ise 18,53'den satılıyor. Dolar endeksi, dün yüzde 0,5 değer kazanmasının ardından bugün önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 95,7 seviyesinde bulunuyor. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 artışla 1,1330'dan alıcı buluyor.
PİYASALAR HABER AKIŞINA ODAKLANDIAnalistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu sene 4 faiz artışına gideceğinin fiyatlanmasıyla tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiğini belirterek, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,90 sınırına yükseldiğini vurguladı.Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin de küresel ölçekte risk algısını artırdığına değinen analistler, konuyla ilgili gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olacağını ifade etti.TÜRKİYE İLE BAE ARASINDA SWAP ANLAŞMASIÖte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası arasında ikili para takası (swap) anlaşması imzalandı. TCMB'den yapılan duyuruya göre, swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar BAE dirhemi ve 64 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.DOLAR ENDEKSİNDE 96 SEVİYESİ DİRENÇ KONUMUNDAAnalistler, bugün yurt içinde veri takviminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verilerinin takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan dolar endeksinde 96 seviyesinin direnç konumunda olduğunu söyledi.
Metaversede Lüleburgaz Belediye binası 10 dolara satıldı
DİĞER   
18.01.2022 11:13:07
Lüleburgaz Belediye binası, teknolojinin geleceği olarak görülen metaversede 10 dolara satıldı. Belediye'nin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Trakya'nın en şirin belediyesini 10 dolara satmışlar" ifadelerini kullandı.Teknolojinin geleceği olarak görülen metaverse çılgınlığı giderek büyüyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'li bir sanal emlak şirketi Sultanahmet ve Ayasofya Camilerini satışa çıkarmıştı. Şimdi de Lüleburgaz Belediyesi'nin metaverse de satıldığı ortaya çıktı.10 DOLARA SATILDIBelediye binasının, gerçek evreni ve pek çok sanal alt evreni kapsayan, çok boyutlu kurgusal bir dijital evren olan metaverse üzerinden bir kişi tarafından 10 dolara satın alınması, dikkati çekti.
BELEDİYE PAYLAŞTILüleburgaz Belediyesi Twitter hesabından, "Trakya'nın en şirin belediyesini 10 dolara satmışlar" paylaşımında bulundu. Paylaşım, birçok kişi tarafından beğenildi.
Altın uzmanı İslam Memiş'ten yatırımcılara altın-dolar tavsiyesi: Yarı yarıya sepet yapın!
DİĞER   
18.01.2022 11:12:40
Altın ve Para Uzmanı İslam Memiş'ten dolara ve altına yatırım yapanlara büyük uyarı geldi. 25 Ocak tarihine dikkat çeken Memiş, "Yatırımcıya yüzde 50 dolar yüzde 50 altın sepeti oluşturmasını tavsiye ediyorum. Yarı yarıya sepet yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.Gram altın, ons altın ve döviz kurundaki gelişmeleri değerlendiren Altın ve Para Uzmanı İslam Memiş, 2022 için önemli açıklamalarda bulundu. Yatırımını altınla yapanlara tavsiyelerde bulundu.Dünya WEB TV'ye konuşan Memiş, "Altının gram fiyatını takip etmek için dolar-TL kurunu takip etmeye devam ediyoruz. Gram altında düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Bunun nedenini de kısa vadede dolar kuruna bağlıyorum, orta ve uzun vade içinse altın ons fiyatına bağlıyorum." dedi.
"2000 DOLARA KADAR ÇIKABİLİR"Memiş açıklamalarında şunları kaydetti:"Hem döviz kurlarında hem de altın fiyatlarında bir dalgalanma öngörüyorum. Dolayısıyla da düşüşler yatırımcıya alım fırsatı vermeye devam ediyor. Uzun vadedeki öngörüm 1450 lira seviyesi. Ancak özellikle şunu ifade etmek isterim ki ons altında ben jeopolitik riskler ve enflasyonlar alakalı yine 1960 - 2000 dolar seviyesine kadar yıl içinde bir yükseliş öngörüyorum ve bu beklentimi devam ettiriyorum.Ons altında Ukrayna- Rusya krizinden bahsedebiliriz, enflasyonun tekrar yükseliyor olması, bu yatırımcıların tekrar güvenilir liman olarak altını tercih ediyor olması gibi etkenler, altını olumlu yönde destekleyen faktörler arasında."BÜTÜN PİYASA FED'E ODAKLANMIŞ DURUMDAMemiş sözlerine şöyle devam etti:"Ons altın 1790-1830 seviyelerinde dar bantta dalgalanıyor. 25 Ocak'a kadarda bu bant aralığında kalacağını belirtmek isterim. Kripto para, emtia piyasası yani bütün yatırımcılar FED'e odaklanmış durumda. 2022'nin ilk pozisyonu FED toplantısı ile alınacak. Özellikle gram altın yatırımcısının şunu da yakından takip etmesi gerekiyor. 2022 yılında mutlaka uzun vadeli pozisyonlarını koruması gerektiğini şahsen düşünüyorum. Eğer uzun vadeli pozisyon korunmazsa ve özellikle kısa vadeli al sat yapan bir gram altın yatırımcısı olursa yine geçen yıl gördüğümüz bu sert hareketlenmeden dolayı enkazlar görmeye devam ederiz. O yüzden gram altın yatırımcısı için 800 liranın altında, 700-800 lira bandında uzun vade için iyi alım fırsatları sunduğunu düşünüyorum. Yani 2022 yılında öngörümün pozitif yönde devam ettiğini söyleyebilirim."
Kısa vadeli dış borç stoku %8,6 arttı, 124 milyar dolara ulaştı
DİĞER   
17.01.2022 10:29:32
Son dakika: Merkez Bankası 2021 Kasım ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin 1 yıl içinde ödemesi gereken dış borcu %8,6 oranında artarak 124,1 milyar dolara yükseldi.Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yıl sonuna göre %8,6 oranında artışla 124,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %6,7 oranında azalarak 53,5 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %25,4 oranında artarak 44,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.
BANKALARIN KISA VADELİ KREDİLERİ AZALDIBankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2020 yıl sonuna göre %7,5 oranında azalarak 12,6 milyar ABD doları seviyesine geriledi. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı %0,2 oranında artarak 15,2 milyar ABD dolarına, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da %16,2 oranında artışla 15,4 milyar ABD dolarına yükseldi. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre %32,5 oranında azalışla 10,4 milyar ABD doları seviyesine geriledi.KAMUNUN KISA VADELİ DIŞ BORCU AZALDI, ÖZEL SEKTÖRÜN ARTTIDiğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2020 yıl sonuna göre %32,4 oranında artarak 39,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2020 yıl sonuna göre %7,5 oranında azalarak 23 milyar ABD doları olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu %10,4 oranında artarak 75 milyar ABD doları oldu.ALACAKLI BAZINDA DIŞ BORÇLARAlacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre %0,2 oranında artarak 65,4 milyar ABD doları, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar %20,1 oranında artarak 58,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. 2020 yıl sonunda 464 milyon ABD doları olan kısa vadeli tahvil ihraçları, 2021 Kasım sonu itibarıyla 459 milyon ABD dolar oldu. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 88 milyon ABD doları oldu.BORCUN BÜYÜK BÖLÜMÜ DÖVİZ ÜZERİNDEN2021 Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu %45,7'si ABD doları, %25,4'ü euro, %9,6'sı TL ve %19,3'ü diğer döviz cinslerinden oluşmuştur.2021 Kasım sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 167,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 15,2 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün % 19,9, Merkez Bankası'nın % 15,5,özel sektörün ise % 64,6 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU NEDİR?Kısa vadeli dış borç stoku, herhangi bir tarih itibarıyla kullanımı gerçekleştirilmiş olan ve bir ekonomide yerleşik kişilerin yerleşik olmayanlara borçlu olduğu; kullanım tarihinden itibaren 1 yıl içinde anapara ve/veya faiz ödemesi/ödemeleri yapılmasını gerektiren cari, şartlı olmayan yükümlülüklerin bakiyesidir.
Saat 11.30! Güne düşüşle başlayan dolar 13,52'den işlem görüyor
DİĞER   
14.01.2022 11:39:52
Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 13,52 seviyelerinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro 15,51'den, sterlin ise 18,58'den satılıyor.Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 2,7 artışla 13,5848'den tamamladı. Dolar/TL, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 11.20 itibarıyla 13,52 seviyesinde işlem görüyor.EURO VE STERLİN NE KADAR?Aynı dakikalarda euro/TL 15,51'den, sterlin/TL ise 18,58'den satılıyor. Dolar endeksi, dün yüzde 0,1 değer kaybetmesinin ardından bugün de düşüşünü sürdürüyor. Önceki kapanışa göre yüzde 0,1 gerileyen dolar endeksi, 94,6 ile düşüş eğilimini sürdürürken 10 Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 artışla 1,1470'ten alıcı buluyor.
MERKEZ'İN YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİBugün açıklanan Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi'ne göre, cari yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi 16,1348 TL ve cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 29,75 olarak gerçekleşti.PİYASALAR HABER AKIŞINA ODAKLANDIAnalistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahinleşmesinin" tahvil piyasalarında satış baskısını beraberinde getirdiğini hatırlatarak, buna karşın para politikasında belirsizliklerin azalmasının dolar talebini kısmen de olsa azalttığını bildirdi. Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın martta başlamak üzere 2022 yılında 4 faiz artışı beklemesine karşın martta faiz artırmayla ilgili çekinceleri olduğunu bildirmesi dikkati çekti. Bugün yurt içi veri gündeminin sakin olduğunu belirten analistler, yurt dışında, ABD'de sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan dolar endeksinde 94,5 seviyesinin destek, 95,5'in direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini açıkladı! İşte o veriler
DİĞER   
14.01.2022 11:33:43
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2022 yılının ilk Beklenti Anketi'nin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,75 olurken, yıl sonu dolar beklentisi ise 16,13 TL oldu.Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2022 yılı Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayımladı. Buna göre yıl sonu dolar tahmini 16,13 TL, yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 29,75 oldu.ENFLASYON BEKLENTİSİCari yıl sonu TÜFE beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 21,39 iken bu anket döneminde yüzde 25,37'a, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 14,41'den yüzde 15,54'e çıktı.
DOLAR BEKLENTİSİCari yıl sonu dolar beklentisi bu anket döneminde 16,13 TL oldu. 12 ay sonrası dolar beklentisi ise bir önceki anket döneminde15,56 iken bu anket döneminde 16,85 TL'ye çıktı.FAİZ BEKLENTİSİBİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,93 iken, bu anket döneminde yüzde 14,27'ye geriledi. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 14,53 iken, bu anket döneminde yüzde 14'e düştü.BÜYÜME BEKLENTİSİGSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken bu anket döneminde yüzde 3,7'ye geriledi. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,2 oldu
12 Ocak, Saat 11.17: Dolar/TL 13,82 seviyelerinde işlem görüyor
DİĞER   
12.01.2022 11:31:04
Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 13,82 seviyelerinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda serbest piyasada euro 15,71'den, sterlin ise 18,85'den alıcı buluyor.Dün, düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,22 azalışla 13,8021'den tamamladı.
Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 11.00 itibarıyla önceki kapanışın hemen yüzde 0,2 üzerinde 13,8270 seviyesinde işlem görüyor.EURO VE STERİN NE KADAR?Aynı dakikalarda euro/TL 15,7120'den, sterlin/TL ise 18,8510'dan satılıyor. Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 95,7 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1360'tan alıcı buluyor.
ABD ENFLASYONU PİYASALARIN YÖNÜNÜ BELİRLEYECEKAnalistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dün para politikasındaki belirsizliklere ilişkin soru işaretlerini kısmen de olsa ortadan kaldırmasının ardından tahvil piyasalarında artan satış baskısının dengelendiğini, bu durumun dolar kuruna da yansıdığını bildirdi. Bugün ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinin ABD para politikası için oldukça önemli olduğunu hatırlatan analistler, beklentilerden uzak gerçekleşmelerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini ifade etti. Analistler, bugün ayrıca Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi verileri ile Fed yetkililerinin açıklamalarının da takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan dolar endeksinde 95,5 seviyesinin destek, 96,5'in direnç konumunda olduğunu söyledi.
İslam Memiş'ten FED uyarısı: Ons aşağı doğru giderse, dolar-TL yukarı çıkacak
DİĞER   
10.01.2022 12:20:01
Doların dibi göreceğini bilen yatırım uzmanı İslam Memiş; altın fiyatlarının bir kez daha dip yaptıktan sonra yıl içinde 1450 lira seviyelerini göreceği tahmininde bulundu. İslam Memiş, bugünlerde 800 liradan gram altın alınmayacağını, yatırım yüzde 50 altına yüzde 50 dolara yapılması gerektiğini söyledi.Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten altın ve dolarla ilgili yeni tahminler geldi. 25 Ocak'ta Fed toplantısını sadece kendisinin değil, tüm küresel piyasalar ve oyuncuların beklediğini söyleyen Memiş'in konuyla ilgili tahmin ve tespitleri şöyle:"Kimse Fed'i görmeden 2022'nin pozisyonu almayacak.
Ons, aşağı yönlü kırılırsa dolar/TL kuru yukarı.Ons, yukarı yönlü kırılırsa gram altın yine yukarı.Gram altın, hem ons hem dolar/TL kuruna göre belirlendiğinden her türlü avantajlı bir yatırım aracı olacak.2022 yıl içinde dolar/TL kurunda yeni rekorlar beklediğimden, ons altında bu sürece destek olursa gram altında 1.450 lira seviyesi kaçınılmaz olur.Ama hemen değil!İlk önce son bir alım fırsatı olacağını öngördüğümden kısa vade için düşüş bekleyeceğim.Bu seviye ise 720 lira seviyesi.Öngördüğüm 720 lira seviyesi test edilirse, o gün tekrar bir yorum yapmakta fayda var.Belki biraz daha aşağısına sarkabilir.Bunu konuşmak için önce 720 liraya görmek gerek.23 Aralık 2021'de ekranlarda 594 lira, serbest piyasalarda 630 lira olan gram altın için yüzde 50 alım için uygun seviyeler olduğunu, diğer yüzde 50 için biraz izlemenin faydalı olduğunu belirttiğimi anımsatmak isterim.Son yüzde 50 alım sonrası hareket yapmadan beklemeyi tercih edeceğim.2022 yılında volatilititenin oldukça yüksek olmasını bekliyorum.Ondan sebep uzun vadede olanların karlı, al-sat yapanların zararlı çıkacağını düşünüyorum."
Doların düştüğü 20 Aralık'ta ne oldu? Ali Babacan: Arkadan cayır cayır dolar sattılar
DİĞER   
10.01.2022 12:15:59
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 20 Aralık'ta Merkez Bankası'nın gizlice dolar sattığını ileri sürdü.İsmail Küçükkaya'nın sunduğu FOX TV'deki Çalar Saat programına canlı yayın konuğu olarak katılan Ali Babacan'dan ekonomiye ilişkin tartışmalı iddialar geldi.Ali Babacan 20 Aralık'ta yaşanan dolar krizinin perde arkasında yüklü dolar satışı olduğunu öne sürdü. Ali Babacan'ın iddiasına göre bu satış da Merkez Bankası tarafından gizlice yapıldı. Babacan şunları söyledi:
"ARKA KAPIDAN 130 MİLYAR DOLAR""20 Aralık akşamı cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı. Yeni bir mevduat sistemine geçiyoruz diye. Aynı gece döviz kurunda bir gerileme yaşandı. Şöyle bir algı oluşturuldu. Yeni sistemin dövize faydası oluyor diye. Fakat bir baktık o akşam ve ertesi gün Merkez Bankası arkadan cayır cayır dolar satmış. Arka kapıdan 130 milyar doları satmıştı ya, aynı işi tekrarlamış. Rakamlar çok açık."SON GECE UYARISI"Merkez Bankası'nın rezervi eksiye düştü. Kasımın sonunda rakam eksi 47, aralık sonunda eksi 64. Demek ki aralık ayında Merkez Bankası 17 milyar dolarlık döviz satmış. Bunun 9 milyarını da gizli saklı yapmış. Bu 17 milyar dolar nerede? Cevap veremiyorlar çünkü gizli saklı yapıyorlar.Bu krizin çözülmesi sadece ekonomi politikalarıyla olmaz. Çok daha geniş bir alanda çalışmayı gerektirir. Hukuk, adalet, dış politika ve iyi eğitim politikası olmadan sorunları çözemezsiniz. Öncelikle zemini sağlamlaştırmak gerekiyor.Bu ayın 20'sinde Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu var değil mi? Ne olacak? Kimse bilmiyor, Merkez Bankasının kendisi de bilmiyor. Son gece Cumhurbaşkanı ne talimat verirse Merkez Bankası onu yapacak."
Dolarda son durum ne? Euro kaç TL? Dolar kaç TL? 4 Ocak döviz kuru
DİĞER   
4.01.2022 09:59:04
Dolarda hareketli anlar yaşanıyor. Güne yükselişle başlayan kur, 13,1790'den işlem görüyor. Euro ise % 0,87 artışla 14,9468 liradan alıcı buluyor.Yeni yılın ilk haftasında dolar ve döviz fiyatları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Kapanışı 13,1278 lirayla yapan dolar %0,38 oranında artışla güne başladı. Euro ise kapanışı 14,8232 liradan yaptı.DOLAR KAÇ TL?Dolar alış:13,0350Dolar satış:13,1656EURO KAÇ TL?Euro alış:14,7207
Euro satış:14,9551
Merkez Bankası'nın dördüncü döviz müdahalesinin büyüklüğü 3.12 milyar dolar
DİĞER   
3.01.2022 11:45:42
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 13 Aralık'ta yapılan dördüncü doğrudan döviz müdahalesinin büyüklüğünü açıkladı.TCMB, 13 Aralık'ta yapılan dördüncü doğrudan döviz müdahalesinde 3,12 milyar dolar sattığını açıkladı.TCMB, geçen hafta 10 Aralık'ta yapılan üçüncü doğrudan döviz müdahalesinde 687 milyon dolar ve önceki hafta ise 3 Aralık'ta satım yönünde yapılan ikinci döviz müdahalesinde 504 milyon dolar sattığını açıklamıştı
Merkez Bankası 3 Aralık'ta Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda da yaklaşık 51 milyon dolarlık işlem gerçekleştirmişti.Merkez Bankası, aralık ayında piyasalara 5 kez müdahalede bulunmuştu. 1 Aralık'ın ardından 3 Aralık, 10 Aralık, 13 Aralık'ta ve 17 Aralık'ta müdahale gelmişti.
Ayakkabı boyayarak başladığı mesleğinde 2 milyon dolarlık ihracata ulaştı
DİĞER   
2.01.2022 12:14:09
Ayakkabı üretim ve ihracatında önde gelen merkezlerden Manisa'da sektörün tanınan isimleri arasında gösterilen Rıfat Sarı, 10 yaşında başladığı ayakkabı boyacılığından ihracata uzanan başarı hikayesiyle dikkati çekiyor. Rıfat Sarı, şimdilerde 40 ülkeye 2 milyon dolarlık ihracat yapıyor.Ayakkabı üretim ve ihracatında önde gelen merkezlerden Manisa'da sektörün tanınan isimleri arasında gösterilen Rıfat Sarı, ayakkabı boyacılığından 40 ülkeye ihracata uzanan başarı hikayesiyle dikkati çekiyor.Kars'tan Manisa'ya göç eden ailesinin geçimine katkı sunmak için 10 yaşında sandığını omzuna alarak ayakkabı boyamaya başlayan Rıfat Sarı (60), ilkokulu bitirdikten sonra ayakkabı imalathanesinde çıraklığa başladı. 17 yaşına geldiğinde ayakkabı ustası olan, askerlikte de mesleğini devam ettiren Sarı, askerden döndüğünde 1982 yılında 2 ortağıyla şirket kurdu. O dönem 24 çift erkek ayakkabısı imal eden, gelişen teknolojiyle modernize edilen işletme, günlük 1000 çift ayakkabı üretme kapasitesine ulaştı. İlk ayakkabı ihracatını 1985 yılında Almanya'ya gerçekleştiren firma, başta Avrupa, Orta Doğu, Kafkasya, Orta Asya'da olmak üzere dünyanın 40 ülkesine yaklaşık 2 milyon dolarlık ayakkabı ihracatına ulaştı.
Son dakika: Merkez Bankası, 10 Aralık'ta piyasaya yaptığı üçüncü müdahalede 687 milyon dolar sattı
DİĞER   
31.12.2021 11:09:49
Son dakika: Merkez Bankası, dolardaki yükseliş sonrası 8 yıl aradan sonra aralık ayında piyasaya 5 kez müdahalede bulunmuştu. İlk müdahalenin yapıldığı 1 Aralık tarihinde 844 milyon dolar, ikinci müdahalenin yapıldığı 3 Aralık tarihinde 504 milyon dolar sattığını açıklayan Merkez Bankası, 10 Aralık tarihinde yaptığı üçüncü müdahalede ise 687 milyon sattığını duyurdu.Merkez Bankası, dolar kurundaki yükseliş nedeniyle aralık ayı içinde piyasaya 5 kez müdahalede bulundu. İlk müdahalenin yapıldığı 1 Aralık tarihinde 844 milyon dolar, ikinci müdahalenin yapıldığı 3 Aralık tarihinde 504 milyon dolar satan Merkez, bugün ise 10 Aralık tarihinde yaptığı üçüncü müdahalede ne kadar dolar sattığını açıkladı.
İLK ÜÇ MÜDAHALENİN BÜYÜKLÜĞÜ 2 MİLYAR DOLARI AŞTIMerkez Bankası, 10 Aralık tarihinde dövize yapılan doğrudan satış müdahalesinin miktarının 687 milyon dolar olduğunu duyurdu. Böylece ilk üç müdahalede satılan dolar miktarı 2 milyar 35 milyon dolar oldu.17 GÜNDE 5 KEZ MÜDAHALE ETTİMerkez Bankası üçüncü müdahalesini 10 Aralık'ta, dördüncü müdahalesini 13 Aralık'ta, beşinci müdahalesini ise 17 Aralık tarihinde yapmıştı. Merkez Bankası, böylece 17 günde piyasaya 5 kez müdahalede bulunmuş oldu.2014'TEN BU YANA MÜDAHALE ETMİYORDUMerkez Bankası Ocak 2014'ten bu yana piyasaya müdahale etmiyordu. 2014 yılında yapılan müdahalede 3,15 milyar dolarlık satış yapılmıştı.
Merkez Bankası rezerv tartışmaları hakkında açıklamada bulundu: Kasadaki dolar rezervi yüzde 1,3 artarak 125,6 milyar dolar oldu
DİĞER   
28.12.2021 12:41:01
Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda tartışma konusu haline getirilen rezervlerle ilgili resmi rakamları verdi. Banka tarafından yapılan açıklamaya göre resmi rezerv varlıkları, geçen aya göre yüzde 1,3 artarak 125,6 milyar dolara ulaştı.Türk ekonomisindeki dalgalanmaların ardından geçtiğimiz hafta, Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Tüm bu gelişmelerin gölgesinde Merkez Bankası tarafından, Kasım 2021 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 125,6 milyar dolar oldu.
REZERV VARLIKLARI 125,6 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİBuna göre, resmi rezerv varlıkları kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3 artarak 125,6 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 2,8 yükselerek 78,5 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 1 azalarak 39,3 milyar dolar oldu.24,5 MİLYAR DOLARI ANAPARA, 5,6 MİLYAR DOLARI FAİZVadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) kasımda bir önceki aya göre yüzde 17,6 artarak 30,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 24,5 milyar doları anapara, 5,6 milyar doları faizden oluştu.27,3 MİLYAR DOLARI VADELİAynı dönemde, Merkez Bankasının yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 60,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 27,3 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti. Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler kasımda bir önceki aya göre yüzde 5,4 artarak 56,1 milyar dolar oldu.
Bakan Dönmez bor madeninde müjdeli haberi verdi! 2021 yılında 1 milyar doların üstünde satışla rekor kırıldı
DİĞER   
28.12.2021 12:40:24
Son dakika: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin en önemli yeraltı kaynakları arasındaki borla ilgili müjdeli haberi verdi. Bakan Dönmez, "Artık çıtayı sadece üretimle, ihracat rakamlarıyla belirlemek bize yetmez. Enerji teknolojilerinde özelde de bor teknolojilerinde artık dünya markası olacak işleri ortaya koymak arzusundayız. 2021'de 2,6 milyon tonluk bor ürünü sattık, 1 milyar doların üzerinde satış rakamıyla rekor kırdık" diye konuştu.Türkiye, doğalgaz arama faaliyetlerinin yanı sıra enerjide yeni adımlar atmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özel sektörü bir araya getiren Bor Çalıştayı'nda Türkiye'nin en önemli yeraltı kaynakları arasında bulunan bor madeniyle ilgili güzel haberi verdi. Bakan Dönmez, 1 milyar doların üzerinde satış rakamıyla bor madeninde rekor kırıldığını belirtti.
"DÜNYA MARKASI OLMA ARZUSUNDAYIZ"Dönmez, "Artık çıtayı sadece üretimle, ihracat rakamlarıyla belirlemek bize yetmez. Enerji teknolojilerinde özelde de bor teknolojilerinde artık dünya markası olacak işleri ortaya koymak arzusundayız" ifadelerini kullandı
Son Dakika: Merkez Bankası bugünkü dolar kurunu duyur13 yaşındayken Adnan Oktar'ın istismarına uğrayan Serra, yaşadığı kabus dolu günleri anlattı
DİĞER   
24.12.2021 11:52:26
Annesi tarafından 13 yaşında Adnan Oktar'a verildiğini söyleyen Serra M. defalarca uğradığı istismarı ve o günlerini anlattı. Annesi tarafından süslenerek Oktar'ın evine götürüldüğünü söyleyen Serra M. "Diğer erkeklerin bana dokunması yasaktı. Adnan Oktar samimiyet kurmaya çalışıyordu. 'Kulağıma ne istiyorsan söyle, fısılda, seni istiyorum de' gibi kelimeler kullanıyordu." ifadelerini kullandı.Adnan Oktar Suç Örgütü'ne yönelik operasyonu öğrendikten sonra yaşadığı İsviçre'den İstanbul'a gelen Serra M., yaşadığı istismarı ve kabus dolu günleri anlattı.İSTİSMAR 13 YAŞINDA BAŞLAMIŞAnnesinin tezgahıyla düştüğü tuzağı ve "kedicik" olmaktan nasıl kurtulduğunu anlatan Serra, daha 13 yaşındayken Adnan Oktar tarafından defalarca istismara uğradığını söyledi. Serra'nın ifadeleri sonrası havalimanından Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan anne Dilek Çelikten tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kız çocuğunun şikayeti üzerine anne hakkında 30,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Henüz 13 yaşındayken Adnan Oktar'ın istismarına uğrayan Serra, yaşadığı kabus dolu günleri anlattı
"ANNEM BENİ SÜSLEYİP ONLARA GÖTÜRÜYORDU"Sabah'ta yer alan habere göre; 10 ayrı suçtan bin 75 yıl 3 ay hapis cezasının verildiği Adnan Oktar'ın istismarda bulunduğu 13 yaşındaki Serra M., polise verdiği ifadesinde, "9-10 yaşımdayken annem Adnan Oktar'la iletişime geçiyordu. Gece saat 3'te annemi arıyorlardı. Annem beni kaldırarak makyaj yapıyor, elbise giydiriyor onların stüdyosunun olduğu yere götürüyordu.
Ev almayı düşünenlere kötü haber! Konut kredileri dolar ve faiz indiriminden etkilenmedi
DİĞER   
24.12.2021 11:51:49
TCMB'nin faiz indirimi kararları konut kredisi faizlerine yansımazken dört büyük banka konut kredisi faizlerini yükselttiğini bildirdi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) peş peşe aldığı faiz indirimi kararları konut kredisi faizlerine yansımadı. Milyonlarca vatandaşın konut almak için kredi faizlerindeki düşüş beklentisi karşılık bulamadı. Akbank, Yapı Kredi Bankası, Garanti BBVA ve İş Bankası konut kredisi faizlerini yükseltti.
TCMB'nin faiz indirimine başladığı Eylül ayında 1.37'ye kadar gerileyen konut kredisi faiz oranı son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Bir dönem konut kredisinde en rekabetçi oranı ile dikkatleri üzerinde toplayan Yapı Kredi Bankası konut kredisi faiz oranını aylık 2.16'ya çıkardı. Bankanın konut kredisi oranı masraf hariç yıllık yüzde 30'a denk geliyor.AKBANK 2.35'E YÜKSELTTİAkbank da konut kredisinde artış yapan büyük bankalardan biri oldu. Akbank önceki ay 1.40 civarında olan konut kredisi aylık faiz oranını 2.35'e çıkardı.GARANTİ BBVA'NIN AYLIK FAİZ ORANI YÜZDE 2'YE ÇIKTIKonut kredisi konusunda verdiği rekabetçi oranlarla bilinen Garanti BBVA'da faiz arttıran bankalar arasında yer aldı. Garanti BBVA'nın konut kredisi aylık faiz oranı yüzde 2'ye çıkarttığı bildirildi. Bankadan 60 ay için 100 bin lira konut kredisi alan bir vatandaş tahsis, ekspertiz ve taşınmaz rehin masrafı ile 1772 bin 607 TL olarak ödeyecek.İŞ BANKASI 1.75'TE TUTTUKonut kredisinde diğer bankalara göre daha makul bir oran veren İş Bankası oldu. İş Bankası 1.75 ile konut kredisi kullandırıyor.
Dolar güne 70 kuruş düşüşle başladı!
DİĞER   
23.12.2021 11:45:15
Dün günü 12,20'den tamamlayan dolar, yeni güne düşüşle başlamasının ardından 11,50'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro 13,06'dan, sterlin ise 15,44'ten alıcı buluyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar sonrası döviz kurlarında görülen düşüş dün de devam etti ve dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 1 altında 12,20'den tamamladı. Dolar/TL, yeni güne de değer kaybıyla başlamasının ardından saat 11.05 itibarıyla 11,50 seviyesinden işlem görüyor.
EURO VE STERLİN NE KADAR?Aynı dakikalarda euro/TL 13,06'dan, sterlin/TL ise 15,44'ten satılıyor. Dolar endeksi, şu sıralarda yatay seyirle 96,1 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1330'dan alıcı buluyor.GÖZLER EKONOMİ YÖNETİMİNDEAnalistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Omicron varyantına ilişkin azalan endişelerin, küresel ölçekte dolar üzerinde baskıya neden olduğunu bildirdi. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi'nin ikinci toplantısını gerçekleştireceğini aktaran analistler, ekonomi yönetiminden gelecek açıklamaların dolar kuru üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.PİYASALAR HABER AKIŞINA ODAKLANDIAnalistler, yurt içinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin, yurt dışında ise ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, haftalık işsizlik başvuruları ve tüketici güven endeksi verilerinin izleneceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 95,5 seviyesinin destek, 96,6'nın ise direnç olarak öne çıktığını söyledi.
Ekonomistler o tarihi işaret ediyor! 3 Ocak, neden dolar/TL için kritik tarih?
DİĞER   
23.12.2021 11:43:01
Dolar/TL kurundaki sert dalgalanmalar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TL mevduat programını açıkladıktan sonra 18 TL'ye kadar çıkan dolar 111,82 TL'ye kadar geriledi.Kur korumalı TL hesabı sistemine ilişkin yorumlarını paylaşan ekonomist Remzi Özdemir, "Hiç katılım yok diyemeyiz. Katılım var ama insanlar akın akın da gitmiyor. Bu hesaplara talep var, bu bir gerçek. Bu insanlar gerçekte ne zaman yüzleşecekler. 3 Ocak'ta." dedi."ARALIK AYI ENFLASYONU ZİRVEYE ÇIKABİLİR"Peki, 3 Ocak'ta ne olacak? Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aralık ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Enflasyonu yıllık bazda yüzde 27 bekliyorum. Çok ciddi. Çünkü döviz kurunda o korkunç artış aralık ayı enflasyonunu zirveye taşıyabilir. TÜİK bir sihirbazlık yapmazsa…""HAYATIN ACI GERÇEKLERİYLE YÜZ YÜZE GELDİKLERİ ZAMAN"Ekonomist Evren Devrim Zelyut, yeni sisteme tepki göstererek, "Bakan bize dangalak diyor. Ukala iktisatçılar diyor ama Ocak ayında enflasyon rakamı geldiğinde vatandaş hesabı, kitabı yaptığında ya biz bu işten ne anladık dediği zaman ne olacak? 70'lerde ne olduysa şimdi de aynısı olacak. Cicim ayları, bu bahar ayları bu neşeli günler, hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman… Nedir bu acı gerçekler; hesap, kitap, matematik, FED, enflasyon yukarıya doğru giderken çuvallayacaklar…" diye konuştu."DANANIN KUYRUĞU"Ekonomist Atilla Yeşilada, paraanalizcom sitesinde yer alan yazısında, "Bu sistem yürümez, ama ne zaman elimizde patlar, 4 Ocak tarihinden itibaren çok net bir şekilde ölçebileceğiz" dedi.TL'nin yıl sonuna kadar döviz kuruna karşı değer kazanmaya devam edebileceğini söyleyen Yeşilada, "Çünkü, dövizden TL'ye dönen vatandaşın kuru TL lehine aşağı itmesiyle, sırf gecelik kazanç veya daha fazla kayıptan kaçınma paniğiyle döviz almaya koşanlar da hayal kırıklığına uğrayıp, dövizlerini bozduracak. Yabancı yatırımcı ve traderler zaten çok sığ olan piyasada TL'yi açığa satmak istemezler.Bu yüzden Yeni Yıla kurda suni bir istikrarla girmemiz yüksek olasılık" dediği yazısının devamında şu yorumu yaptı:"Fakat dananın kuyruğu 4 Ocak'ta kopar. Neden 4 Ocak? Çünkü, 3 Ocak'ta TÜİK aralık enflasyonu açıklar. TÜFE'nin yüzde 27-30 arasında bir zirveye yükselmesi en yüksek olasılıklı senaryo. Zaten, TÜİK, TCMB hesabından ödenecek faiz desteğini azaltmak için istatistiklerde hile yapsa da fark etmez, çünkü İTO İstanbul Geçim Endeksi'nden, çeşitli sendikaların gıda enflasyonu ölçümleri ve nihayetinde ENAG aylık verilerine kadar geniş bir yelpazede vatandaş kendi enflasyonunu ölçmeye başladı. Eğer TÜFE yüzde 27'ye çıkar da, 22 Aralık-3 Ocak artasında döviz yatay seyrederse, döviz korumalı mevduata geçenler nasıl bir kazık yediklerini anlayıp, sistemden kaçabilir. Nihayetinde, ocak başında yabancılar da masalarına dönecek. Türkiye'de çok az sıcak para kaldı, fakat CDS primleri ve euro tahvil faizleri de dolaylı yoldan TL'nin değerini etkiliyor."
Merkez Bankası bugünkü dolar alış kurunu açıkladı
DİĞER   
23.12.2021 11:42:32
Merkez Bankası, kur korumalı TL vadeli mevduatlar için kullanılacak dolar/TL alış kurunu 11.64 olarak belirledi.Merkez Bankası, kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatlar için kullanılacak kurların alış seviyesini dün açıklamaya başlamıştı. Dolar kuru dün alış için 12 lira 35 kuruş olarak belirlenmişti.Bugün de TL vadeli mevduatlar için kullanılacak dolar/TL alış kuru 11,64 olarak belirlendi.MEVDUAT SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecek. Açılacak Türk Lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz, kar payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacak.Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kar payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenecek.Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz, kar payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacak. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamayacak.
Dolar düştü vatandaş fiyatlarda indirim bekliyor! Gözler zincir marketlerde
DİĞER   
21.12.2021 12:04:45
Dolardaki artıştan ötürü birçok ürüne zam gelmiş vatandaş zor duruma düşmüştü. Özellikle gıda fiyatlarındaki artış ailelerin temel ihtiyaçlarını kısmasına sebep olmuştu. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL mevduatlarına kur düzenlemesi geleceğini duyurmasının ardından dolar, bir gecede %30'dan fazla düştü. Piyasada yaşanan olağanüstü gelişmeler sonrası gözler kuru bahane ederek fiyat artıranlara çevrildi. Birçok kişi, özellikle zincir marketler öncülüğünde gıda perakendecilerinden indirim bekliyor.Son dönemde dolar kurunun rekor üstüne rekor kırması üzerine gıda başta olmak üzere birçok ürün zamlandı. Fiyat artışları dayanılamayacak seviyelere kadar gelirken, vatandaşın alım gücü kalmadı.DOLAR, ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASIYLA ÇAKILDIAncak dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL mevduatlarına kur düzenlemesi geleceğini duyurmasının ardından piyasalarda inanılmaz olaylar yaşandı. Dün 18,40'la rekor kıran dolar, 11,20 seviyelerine kadar geriledi.
HERKES AYNI SORUYU SORMAYA BAŞLADIDoların bir günde yüzde 30'dan fazla değer kaybetmesi sonrası herkes aynı soruyu sormaya başladı. "Dolar artınca fiyat artışına gidenler, şimdi fiyatları düşürecek mi?" diye soran vatandaşlar, gelecek hamleleri merakla bekliyor.GÖZLER MARKETLERDEN GELECEK HAMLEDEÖzellikle gıdada yaşanan fiyat artışları vatandaşı zor duruma sokmuştu. Dolardaki düşüş sonrası gözler marketlere çevrildi. Vatandaş, zincir marketler öncülüğünde gıda perakendecilerinden fiyat indirimi bekliyor. Bakalım önümüzdeki günlerde vatandaşın istediği olacak mı?
Elon Musk, sosyal medyadan açıkladı! 11 milyar dolar vergi ödeyecek
DİĞER   
20.12.2021 11:46:12
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bu yıl 11 milyar dolar vergi ödeyeceğini duyurdu.Milyarder iş insanı Elon Musk'ın serveti nedeniyle ne kadar vergi ödeyeceği belli oldu. Geçtiğimiz ay başladığı hisse satış opsiyonunu kullanmasıyla birlikte ödeyeceği vergilerde de artış meydana geldi.ANKET YAPMIŞTITwitter üzerinden anket yaparak, Tesla'da bulunan hisselerini satması halinde kişisel olarak vergi ödeyebileceğini, bunun dışında bir geliri olmadığı için vergiye tabi olmadığını açıklamış ve vergi ödemek için Tesla hisselerimi satayım mı anlamında anket oluşturmuştu. Anket sonucunda vergi ödemesine ilişkin sonuç çıkmıştı.
Musk bu gelişme sonrası elinde bulunan Tesla hisselerini belirli zaman aralıklarında satmaya başlamıştı.11 MİLYAR DOLAR ÖDEYECEKElon Musk, 2021 yılı için ne kadar vergi ödeyeceğini sosyal medya platformu Twitter üzerinden açıkladı. Musk 2021 yılında 11 milyar doların üzerinde vergi ödeyeceğini duyurdu.
20 Aralık Pazartesi dolar ne kadar oldu? Euro ve sterlin kaç TL?
DİĞER   
20.12.2021 11:40:38
TCMB PKK toplantısının ardından açıklanan, faizlerin 100 baz puan indirilmesi haberinden sonra döviz, TL karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Son birkaç haftadır ibrenin yukarı işaret ettiği döviz kurundaki yükseliş, haftanın ilk günü olan 20 Aralık'ta da devam etti. Güne yükselişle başlayan dolar, euro ve sterlini de etkiledi. İşte dolar, euro ve sterlinde son durum..Dolar/TL paritesinde son durum merak konusu oldu. Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz indirimi kararından sonra, sağlıksız fiyat oluşumunu engellemek amacıyla piyasaya doğrudan müdahale edildiği de belirtilmişti. Piyasaya 5. kez müdahale edildi. İşte dolar, euro ve sterlinde son durum...20 ARALIK PAZARTESİ 1 DOLAR KAÇ TL?20 Aralık sabah saatlerine yüzde 1,79'luk yükseliş ile başlayan dolar, 16,80 TL oldu.
Son dakika: Dolar ve altın durdurulamıyor! Dolar16 lirayı, altın 900 lirayı aştı
DİĞER   
17.12.2021 11:01:19
Son dakika: Merkez Bankası indirimlerine devam ederken dövizdeki yükseliş de sürüyor. Kur neredeyse her gün yeni bir rekor kırıyor. Yeni güne de yükselişle başlayan dolar 16,20'le, altının gram fiyatı ise 937 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.Merkez Bankası dün piyasa beklentisi doğrultusunda faizi 100 baz puan indirerek yüzde 15'ten yüzde 14'e çekti. Böylece son 4 ayda toplamda 500 baz puanlık faiz indirimi yapılmış oldu. Seri faiz indirimleri sonrası TL'de hızlı bir değer kaybı yaşandı. Kur neredeyse her gün yeni bir rekor kırıyor. Haftanın son gününe de yükselişle başlayan dolar 16,20'le, altının gram fiyatı ise 937 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
PİYASADA SON DURUMSaat 09.40 itibarıyla dolar 16,10'dan, euro 18,27'den, altının gram fiyatı ise 935 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.499 lira, cumhuriyet 6.240 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise 1.806 dolar seviyesinde bulunuyor.TL SON 4 AYDA RESMEN ÇÖKTÜMerkez Bankası son 4 ayda faizi 500 baz puan indirirken, TL sert bir değer kaybı yaşadı. Eylül ayında 8,60 seviyesinde bulunan TL, bugün 16 lirayı da aştı. Dolar, seri faiz indirimleri sonrası TL karşısında yaklaşık 7 TL'den fazla değer kaybetti.
Son Dakika: Dolar 15 TL'yi geçti! 1 Dolar 15,28 TL
DİĞER   
16.12.2021 13:02:50
Son Dakika: Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi dolar/TL'de yeni zirve görüldü. Dün 14,83'le tarihi zirvesini gören dolar, bugün de 15.28 liraya ulaşarak rekor tazeledi.Merkez Bankası'nın merakla beklenen faiz kararı öncesi piyasalar yeniden hareketlendi. Güne 14,79 seviyesinde başlayan dolar/TL sabah saatlerinde 15,2853 ile yeni zirveyi gördü. Euro/TL de 17 lirayı aştı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021 yılının son Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirerek faiz kararını açıklayacak. Piyasalar TCMB'nin 100 baz puanlık bir faiz indirim kararı almasını bekliyor.
DOLARDA YENİ ZİRVEDolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde 15,0547'yi görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Euro/TL de 17 lirayı aştı.Saat 09.07 itibarıyla dolar 15,04 seviyelerinde işlem görürken, euro/TL de 17,05 civarında değerleniyor.MERKEZ'DEN DÖRDÜNCÜ MÜDAHALEDolar/TL pazartesi günü rekor tazeledikten sonra Merkez Bankası'nın müdahalesiyle 14 seviyesinin altına geri çekilmişti. Salı günü öğleden sonra yeniden yükselişe geçen dolar kuru çarşamba günü 14,80 seviyesinin üzerine tırmanmıştı.21 YIL SONRA EN BÜYÜK DEĞER KAYBIDolar/TL Kasım ayında yüzde 40'a yakın yükseliş kaydettikten sonra aralık başından bu yana da yüzde 8 civarında yükseldi. Türk Lirası dolar karşısında sene başından bu yana yüzde 95'ten fazla değer kaybederken en son 2001 yılında yıllık bazda bu kadar büyük bir değer kaybı yaşanmıştı.Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 524 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 22,1 civarında seyrediyor
Müşteriden 4 bin dolar bahşiş alan garson işinden oldu
DİĞER   
15.12.2021 11:22:25

ABD'nin Arkansas eyaletindeki bir restoranda çalışan Ryan Brandt isimli kadın, restoranda düzenlenen partide gösterdiği çalışkanlığından sonra müşterilerden 4 bin dolar bahşiş aldı.

Ancak patronlar, bahşiş nedeniyle kadının işine son verdi.Amerika Birleşik Devletleri'nin Arkansas eyaletindeki bir restoranda çalışan Ryan Brandt isimli kadın, işine gösterdiği özveri nedeniyle çevresi tarafından takdir ediliyordu. Ryan Brandt son olarak, çalıştığı restoranda düzenlenen 40 kişilik gece partisinde garson olarak görev yaptı.
Müşteriden 4 bin dolar bahşiş alan garsonu işten kovdular.


İLGİSİ ÇOK BEĞENİLDİ

40 kişilik davetli grubu, gece boyunca kendileriyle yakından ilgilenen Ryan Brandt'a teşekkürlerini ilettikten sonra masaya çağırdı ve alkışladıktan sonra 4 bin dolar bahşiş bıraktı. Ancak bu bahşiş, genç kadının işinin de sonunu getirdi.

Fox 59'un bildirdiğine göre, cömert armağan 6 Aralık'ta, Bentonville'deki Oven and Tap adlı restoranda Ryan Brandt ve bir diğer garsona verildi.

40 kişilik masada kutlama yapan herkes, iki garsona da gideceğine inanarak 100'er dolar bahşiş bıraktı. Kasabadaki bir konferansın ardından restoranda yemek yiyen Grant Wise, CBS 5'e yaptığı açıklamada, "Garsonların koronavirüs pandemisinden çok fazla etkilendiğini biliyorduk ve onların bize olan hizmetinin karşılığını vermek istedik." dedi.

Ancak restoranın müdürü, Brandt'e bahşişi büyük partiye hizmet etmeyen iş arkadaşlarıyla da paylaşması gerektiğini söyledi. Üç yıldır bu restoranda çalışan Ryan Brandt, bunun daha önce görülmemiş bir uygulama olduğunu söyledi.

Televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Brandt, "Bahşişi vardiya müdürüme vereceğim ve yüzde 20'sini alacağım söylendi" dedi. Witly adlı bir emlak şirketinin sahibi olan Wise, bunu öğrendiğinde restorandan bahşişi iade etmesini istedi ve ardından 2 bin 200 doları doğrudan Brandt'e verdi.

New York Post gazetesinin aktardığına göre Brandt, ertesi gün iş yerinden kovuldu. CBS 5'e konuşan Brandt, "Beni telefonla arayarak üç buçuk yıldır çalıştığım restorandan kovdular. Gerçekten yürek patçalayıcıydı" dedi.

Oven and Tap adlı restoran, yaptıkları açıklamada, Brandt'in bahşiş olayıyla ilgisi olmayan nedenlerle kovulduğunu ileri sürdü.

"Yemekten sonra, bu kalabalık misafir grubu, bahşişlerinin özellikle iki garsona verilmesini istedi. Taleplerini tamamen yerine getirdik. Çok değerli ekip üyelerimize saygımızdan dolayı, bir çalışanın işine son verilmesiyle ilgili ayrıntıları açıklamıyoruz." açıklamasında bulunuldu.

Buna karşılık Wise, Brandt için Pazartesi sabahı 8.700 doları aşkın para toplanan bir GoFundMe sayfası başlattı.

Brandt işini kaybetmekle ilgili olarak “Yıkıcıydı, öğrenci kredileri için önemli miktarda borç almıştım. Onları ödemem gerekiyor, işte acı gerçek bu." ifadelerini kullandı.

 

Son dakika: Dolar ve altından yeni rekor! Kur 14 lirayı, gram ise 800 lirayı aştı
DİĞER   
13.12.2021 11:21:46
Son dakika: ABD'de enflasyonun 39 yılın zirvesine çıkmasının ardından dolar ve altındaki yükseliş hızlandı. Dolar ve altın haftanın ilk işlem gününe rekorla başladı. Kur 14,60'la, gram ise 839 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verisi 39 yılın zirvesine çıktı. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 6,8 olurken, bu rakam 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Bu veri sonrası dolar ve altındaki yükseliş hızlandı.DOLAR VE ALTINDAN YENİ REKORDolar geçtiğimiz haftayı 13,88 seviyelerinden, gram altın ise 795 liradan tamamlamıştı. Yeni haftaya yükselişle başlayan dolar ve altın rekor tazeledi. Kur 14,60'la, gram ise 839 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
PİYASADA SON DURUMSaat 10.15 itibarıyla dolar 14,34'ten, gram altın ise 823 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro 16,20'den, çeyrek altın 1.351 liradan, cumhuriyet altını ise 5.507 liradan alıcı buluyor. Altının ons fiyatı ise 1.785 dolardan işlem görüyor.MERKEZ BANKASI YILIN SON FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAKTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bu hafta yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Reuters anketine katılan 13 kurumun 12'sinin tahminleri haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan beklentiye göre politika faizinin yüzde 14'e indirilmesi bekleniyor.
Son dakika: Cari denge 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdi
DİĞER   
13.12.2021 11:10:50
Son dakika: Merkez Bankası cari işlemler dengesi verisini açıkladı. Buna göre, cari işlemler hesabı ekim ayında 3 milyar 156 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık 15 milyar 425 milyon dolar oldu. Cari işlemler hesabı bir önceki yılın ekim ayında ise 93 milyon dolar açık vermişti.Bir önceki yılın ekim ayında 93 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 15 milyar 425 milyon dolar oldu. Bu gelişmede, bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 289 milyon dolar açık veren ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesinin bu ayda 146 milyon dolar fazla vermesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklı net girişlerin 1 milyar 843 milyon dolar artarak 3 milyar 863 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.
ALTIN VE ENERJİ HARİÇ CARİ İŞLEMLER HESABI 7,7 MİLYAR DOLAR FAZLA VERDİAltın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın ekim ayında 3 milyar 106 milyon dolar fazla vermişken, bu ay 7 milyar 721 milyon dolar fazla verdi. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 336 milyon dolar artarak 3 milyar 25 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 190 milyon dolar artarak 985 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayında 29 milyon dolar net çıkış kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde, bu ayda 132 milyon dolar net giriş gerçekleşti.FİNANS HESABIDoğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 337 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları 2 milyar 220 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 55 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 400 milyon dolar net satış yaptığı görülmekte. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1 milyar 240 milyon doları net geri ödeme gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 806 milyon dolar net azalış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 708 milyon dolar ve Türk Lirası cinsinden 691 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 399 milyon dolar net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 575 milyon dolar, 61 milyon dolar ve 328 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 1 milyar 480 milyon dolar net artış gözlendi.
Eski sevgilim bile bu kadar hızlı değer kaybetmemişti!" Sosyal medyadan dolar tepkileri
DİĞER   
13.12.2021 11:01:43
Dolar, sabah saatlerinde yine Türk Lirası'na karşı değer kazandı. 1 doların 14 lirayı aşması üzerine şoka uğrayan sosyal medya kullanıcıları, üzüntülerini yine mizahi yollarla belli etti. Biz de bunlardan öne çıkanları sizler için derledik.Türkiye'de son yıllarda en çok yakınılan sorunlar arasında bulunan 'liranın dolar karşısındaki değer kaybı', bugün daha önce hiç ulaşmadığı boyutlara ulaştı. Yazın 6,9 civarlarına kadar düşünce vatandaşı umutlandıran dolar, bugün neredeyse 15 liraya yaklaştı.Gıdadan sağlık gereçlerine, ulaşımdan teknolojik araçlara kadar her şeyin bu durumdan etkileniyor oluşu, vatandaşlarda yine şok etkisi yarattı. Doların arkasından bakakalan Türk Twitter kullanıcıları, platforma tepkilerini vermek üzere giriş yaptı. Biz de bunlardan bazılarını sizler için derledik.
Son dakika: ABD'de enflasyonun 39 yılın zirvesine çıkmasından sonra doların yükseliş hızlandı. Dolar haftanın ilk işlem gününe rekorla başladı.
DİĞER   
13.12.2021 11:01:25
Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verisi 39 yılın zirvesine yükseldi. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 6,8 olurken, bu rakam 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Bu veri sonrası Dolar ve altındaki yükseliş hızlandı.13 ARALIK DOLAR KAÇ LİRA?Dolar, 13 Aralık Pazartesi günü 14,0378TL bandında hareket ediyor.
ALIŞ: 14,0378SATIŞ: 14,037813 ARALIK EURO KAÇ LİRA?Euro ise 15,8333 TL bandında seyrediyor.ALIŞ: 15,8333SATIŞ: 15,8333
Merkez Bankası'nın üçüncü dolar müdahalesinin miktarı kesinleşti
DİĞER   
11.12.2021 01:21:48
Döviz kurunun 14 lira sınırına dayanmasının ardından Merkez Bankası, piyasaya 3. defa müdahale etti. Son müdahalenin büyüklüğünün yaklaşık 500 milyon dolar olduğu öne sürülürken yapılan 3 satışın toplamı ise 1 milyar 800 milyon doları buldu.Merkez Bankası, doların 14 TL sınırına dayanmasının ardından piyasaya bir kez daha müdahalede bulundu. Merkez, döviz kurlarında görülen dalgalanmalar nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale ettiğini açıkladı.PİYASAYA 500 MİLYON DOLAR SÜRDÜMerkez Bankası'nın bugün yaptığı 3. müdahalesinin büyüklüğü yaklaşık 500 milyon dolar olduğu iddia edildi. Merkez'in son dönemde yaptığı 3 satışın toplam değeri 1 milyar 800 milyon dolar oldu.
SON İKİ HAFTADA ÜÇÜNCÜ MÜDAHALEMerkez Bankası piyasaya ilk müdahalesini 1 Aralık tarihinde yapmıştı. Kaynaklar, Merkez'in ilk müdahalesinde 1 milyar dolar sattığını öne sürmüştü. İlk müdahalede dolar 13,80'den 12,40'lara gerilemişti. İkinci müdahale ise 3 Aralık tarihinde yapılmıştı. İkinci müdahalede satılan döviz miktarı ise 300 milyon dolar olurken, dolar 13,87'den 13,57'ye düşmüştü.2014'TEN BU YANA MÜDAHALE ETMİYORDUMerkez Bankası Ocak 2014'ten bu yana piyasaya müdahale etmiyordu. 2014 yılında yapılan müdahalede 3,15 milyar dolarlık satış yapılmıştı.
Evini yılanlar istila edince çareyi milyon dolarlık evi yakmakta buldu!
DİĞER   
4.12.2021 12:38:58

Yılan istilasından kurtulma girişimi felaketle bitti. 1.8 milyon dolara satın alınan evde 1 milyon dolarlık zarar oluştu.

ABD'nin Maryland eyaletindeki Baltimore kasabasında yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğünde bir evi yılanlar bastı. Ev sahipleri ise çareyi evi yakmakta buldu.Montgomery County İtfaiyesi Sözcüsü Pete Piringer CNN International'a yaptığı açıklamada, yılanların daha önceki mal sahipleri için de ciddi bir problem olduğunu söylerken, evi yakarken kömür kullanıldığı, kömürlerin de yanıcı maddelerle etkileşimi sonucu tüm evin alev aldığını belirtti.


YANGIN SIRASINDA KİMSE EVDE YOKMUŞ

CNN'de yer alan habere göre, yangın bodrum katında başlarken, kısa sürede tüm eve yayıldı. Piringer, sahibinin birkaç saat önce evde olduğunu, ancak neyse ki yangın sırasında kimsenin evde olmadığını söyledi.Komşunun evden çıkan dumanları fark ederek 911'i araması sonucu 75 itfaiyecinin olay yerine geldiği belirtildi. Öte yandan bölgede yangın musluğu olmadığı için tankerlerle olay yerine intikal edildiği bildirildi.

1.8 MİLYON DOLARA SATIN ALMIŞ

İtfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına almasının birkaç saat sürdüğü, ancak ertesi sabaha kadar yangının tamamen sönmediğini aktardı ve zararın 1 milyon dolardan daha fazla olabileceğini dile getirdi. Evin ise yakın zamanda 1.8 milyon dolara satın alındığı bildirildi.İtfaiye, yangını başlatacak herhangi bir kanıt veya şüpheli olmadığı için olayı kaza olarak değerlendirdi.

Kripto para piyasası tepetaklak! 500 milyar dolar buhar oldu!
DİĞER   
4.12.2021 12:36:17

Milyarlarca doların yatırıldığı kripto para piyasalarında tarihin en büyük düşüşü yaşandı. Bitcoin %22'lik düşüşle ilk kez 42 bin doları gördü.

Satışların etkisiyle 500 milyar dolar buhar oldu. Uzmanlara göre Bitcoin'in düşme sebebi, FED'in varlık alımı azaltımı mesajı vermesi ve ABD'deki kripto para şirket yöneticilerinin ifadeye çağrılması.Kripto para piyasası büyük bir deprem yaşadı. Bitcoin ve alt coinlere yatırım yapan milyonların gözü piyasalara çevrildi. Bitcoin (BTC) fiyatı son 3 ayda rekor kırarak 70 bin dolar bandını zorladıktan sonra 4 Aralık günü tarihi bir düşüş yaşayarak 42 bin dolara kadar geriledi.Günlük değer kaybı yüzde 20'yi bulan Bitcoin'de böylelikle 15 Mayıs'ta 33 bin dolara inilen hareketin ardından en sert volatilite yaşandı. Bitcoin 11.20 itibarıyla 47 bin dolar seviyelerinden işlem görüyor.


500 MİLYAR DOLAR BUHAR OLDU

Öte yandan gün içerisinde gelen satışların etkisiyle 500 milyar dolardan fazla gerileyen kripto paraların toplam piyasa değeri yüzde 20'den fazla düştü.

UZMANLAR TEDBİR UYARISI YAPIYOR

Piyasa hakimiyeti bakımından ikinci sıradaki Ethereum da yüzde 20'ye yakın düşüş kaydetti. Eteryum, 3 bin 500 doların altını test etti. Bu durumların sürekli yaşandığına dikkat çeken uzmanlar kripto para konusunda yatırımcıların temkinli olması gerektiğine dikkat çekti.

BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?

Kripto para piyasasındaki düşüşle ilgili analistler iki gelişmeyi ön plana çıkarıyor. Bazı analistler birkaç aydır devam eden yükselişin ardından bir düzeltmenin beklendiğini belirtirken, Fed'in enflasyondaki geçicilik vurgusunu terk edip varlık azaltımını hızlandırması ve 2022'de yapması beklenen faiz artışlarının varlık fiyatlarını etkilediğine dikkat çekiyor.Öte yandan, ABD'de piyasa yapıcıların önde gelen kripto para borsaları FTX, Binance, Coindesk üst düzey yöneticilerinin Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi'nde ifadeye çağırmasının da endişe yaratmış olabileceği düşünülüyor. Komite'nin Başkanı Maxine Waters, düzenlenmemiş bir piyasa olması nedeniyle kripto paralara karşı eleştirileriyle biliniyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan "Cumhurbaşkanı olursanız doları nasıl düşüreceksiniz?" sorusuna cevap
DİĞER   
1.12.2021 11:55:39

FOX TV ekranlarında İsmail Küçükkaya'nın konuğu olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı olursanız doları nasıl düşüreceksiniz?" sorusunu cevapladı. Bunun formülünün basit olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Güven verdiğiniz andan itibaren her şey çözülür" ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuk olduğu FOX TV ekranlarında gündemdeki konulara ilişkin kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdi.


"GÜVEN VERİNCE HER ŞEY ÇÖZÜLÜR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yaptığı anlarda doların yükseldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu'na sunucu tarafından "Cumhurbaşkanı olursanız doları nasıl düşüreceksiniz?" sorusu yöneltildi. CHP lideri bu soruya, "Ekonominin haline bakın. Neye zam yapılmadı? Asgari ücrete, memur maaşına zam yapılmadı. Ekmeğinden tutun, et, peynir, doğalgaz, elektrik her şeye zam yapıldı. Konuştukça batırıyorsun ülkeyi. 'Bir sus' dedim kendisine. Allah aşkına bir sus. Bu ülkenin sanayicisi, çiftçisi, emeklisi konuşsun. Vallahi billahi ekonomi de bilmiyor. Ekonomi denilen bir bilim var. Maliye politikasından haberi bile yok. Güven verdiğiniz andan itibaren her şey çözülür." ifadeleri ile yanıt verdi.


"GELİYOR GELMEKTE OLAN"
Üst üste gelen zamlara ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: "Ekonomideki sorun çok ciddi, mutfaklarda yangın olduğunu çok iyi biliyoruz. Bir anne 'Kapı kapı para dileniyorum. Çocuğumu kurtarın. Millet öldü öldü. Buramıza geldi' diyor. Saray duyar mı, duyamaz. Onlar farklı yerde Lale Devri'ni yaşıyor.
 Önceden AK Parti'ye oy veren bir yurttaş 'Milletimizin alım gücü kalmadı diyor...' Iğdır'dan bir vatandaşımız tüp fiyatlarına isyan ediyor ve 'Dış güçler hepsi yalan hepsi dolan' diyor. E biz de biliyoruz bunları. Geçmişte AK Parti ve MHP'ye oy verenlere sesleniyorum. Daha kışın başında bu zamlar gelmeden dedik ki 'zamlar gelecek'. 'Bir kış fonu kurun' dedik. 'Vatandaş zorluk çekmesin' dedik. Yapmadılar. KDV yerine TRT'de payını düşürdüler. Biz kara kış fonunu kendi belediyelerimizin olduğu yerde kurduk. Çok sayıda vatandaşın elektrik, doğalgaz faturalarını ödedik. Geliyor gelmekte olan. 6 ayda bütün çarklar dönecek. Ülke büyüyecek."

Yazarlar
En Çok Okunanlar
Sayfalar
Anketler
bağdat caddesi psikolog