KKTC'de seçim zamanı! Halk bugün sandık başında
DİĞER   
23.01.2022 11:34:49
KKTC'de genel seçimlerde oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. Ülke genelinde 763 sandıkta 203 bin 792 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Yerel saatle 18.00'de sonra erecek olan seçimde 50 milletvekili seçilecek.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde milletvekilliği erken genel seçimi için oy kullanma işlemi başladı. Ülke genelinde saat 08.00'de başlayan oy kullanma süreci 18.00'de sona erecek.TOPLAM 6 BİN KİŞİ GÖREV YAPIYORSandıklarda 2 bin 289 kişi görev alıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilçe seçim kurullarında görev yapanlar, sandık kurulu üyeleri, siyasi partilerin görevlendirdiği temsilciler ve polisler dahil seçimde 6 bin kişi görev yapıyor. YSK, saat 19.00'a kadar radyo, televizyon, gazete ve diğer tüm yayın organları tarafından seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapmanın yasak olacağını açıkladı. Sandıklarda oylar, "mühür", "mühür ve tercih" ile "karma oy" şeklinde kullanılabiliyor. Seçimde yüzde 5 barajını geçen siyasi partiler, 50 sandalyelik Cumhuriyet Meclisi'ne girmeye hak kazanacak.
KORONA TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR OY KULLANAMIYOROy kullanma işlemleri sırasında Kovid-19 salgını kuralları uygulanıyor. Seçmenler, oy kullanılacak alana maskesiz giremiyor, vatandaşlara seçim kabinine gitmeden önce eldiven veriliyor. Oy kullanacak kişilerden test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayan "Adapass" ile Kovid-19 testi istenmiyor. Kovid-19 testi pozitif olan kişiler ise oy kullanamıyor.
SONUÇLAR BU GECE BELLİ OLACAKResmi olmayan seçim sonuçlarının bu gece, resmi sonuçların ise en erken oy kullanma işleminin bitmesinden 24 saat sonra YSK tarafından açıklanması bekleniyor.8 SİYASİ PARTİ YARIŞIYORCumhuriyet Meclisi'ndeki 50 koltuk için 8 siyasi parti ve 3'ü bağımsız 403 milletvekili adayı yarışıyor. 8 siyasi parti toplamda 400 aday belirleyerek YSK'ye başvururken, 3 bağımsız aday da Cumhuriyet Meclisindeki 50 koltuk için seçimde yarışacak. 403 milletvekili adayından 131'i kadın ve en genç adaylar ise 1996 doğumlu.Seçime katılacak siyasi partiler arasında Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yer alıyor. Meclis'te halen UBP'den 20, CTP'den 12, HP'den 6, DP'den ve TDP'den 3, YDP'den 1 ve bağımsız 4 olmak üzere 49 milletvekili bulunuyor.MECLİS'TEKİ 49 VEKİLDEN 40'I YENİDEN ADAYErsin Tatar'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde vekil sayısı 49'a düşmüştü.Mecliste DP'den Serdar Denktaş ve Koral Çağman, HP'den Tolga Atakan, UBP'den Hüseyin Özgürgün, Ersan Saner, Önder Sennaroğlu, Menteş Gündüz, CTP'den Özdil Nami ve bağımsızlardan Hasan Topal bu seçimde aday olmadı.
SALGININ GÖLGESİNDE GEÇTİSon dönemde Omicron varyantının da etkisiyle Kovid-19 vakalarında artışın yaşandığı KKTC'de, halk sağlığını korumak için propaganda sürecinde de kısıtlamalar uygulandı. Kapalı alandaki propagandalara sadece aşılı ve 14 günlük antijen/PCR testini yaptıranlar girebildi, aşısızlar ise kapalı yerlere alınmadı. Açık yerlerdeki propaganda veya mitingler ise 150 kişiyi aşmayacak şekilde yapılabildi.EKONOMİ BAŞLIĞI ÖN PLANDA OLDUKKTC'deki siyasi partiler, seçim süreci boyunca halktan destek almak için görüş ve vizyonlarını paylaştı. "Ekonomi" başlığı, partilerin manifestolarında ve sloganlarında en çok öne çıkan konu oldu. Salgın süreci nedeniyle sağlık ve bu konuda yapılması planlanan yatırımlar da adayların gündeminde en üst sıralarda yer aldı. Kıbrıs konusu, sosyal ve kültürel konular ile spor da siyasi partilerin diğer gündem maddeleri arasındaydı.
Propaganda sürecinde, UBP "İktidar Bizim İşimiz", "Bizimle Yürü, İstikrarla Büyü", CTP "Kıbrıs için CTP Geliyor", "Yaptık, Yine Yaparız" ve HP ise "Biz Halk İçin Varız", "Halkın Partisi Çalışacak, Halk Kazanacak", "Bu Memleket Sahipsiz Değil" sloganlarını kullandı. DP "Gelenekten Geleceğe", TDP, "Şimdi TDP Zamanı", "Şimdi Sosyal Devlet Zamanı", YDP "Güç Sende", "YDP ile İstikrarlı Günlere", TKP-YG "Kuklaları Atalım, Ekmeğimizi Kurtaralım" ve BY ise "Emekçinin Partisi Var" sloganıyla seçmen karşısına çıktı.
Zincir marketlerde organize işler! Zamlara yazışmalarla karar vermişler
DİĞER   
19.01.2022 12:02:26
Market fiyatlarında yaşanan artışta organize yazışmalar ortaya çıktı. Yazışmalarda bir tedarikçi, zam yapmayan marketleri uyarıyor, sık sık fiyatlar için 'organize olalım' çağrısında bulunuyor.Market fiyatlarında zam oranlarının detayları ortaya çıkıyor. Yazışmalara göre tedarikçiler aracılığı ile zincir marketlerdeki fi yatlar ve zamlar için birlikte hareket edilmiş. Bir yağ tedarikçisi çalışanının zincir marketlerle yazışmasında fiyat etiketleri konusunda sık sık 'organize olalım', 'birlikte hareket edelim' sözleri dikkat çekti.
"PİYASA YÜKSELİRSE SORUN YOK"Akşam gazetesinin haberine göre; WhatsApp grubunda yağ tedarikçisi bir firmanın çalışanı bir market yöneticisine "Cuma gününe organize oluyoruz biz fiyat geçişinde. Sen (….) market ve diğer tarafları organize eder misin? Cuma rafa yansıyacak" diye yazıyor. "Tamamdır" yanıtı alan tedarikçi piyasaya sürekli müdahale ediyor. WhatsApp yazışmalarında 5 litrelik ayçiçek yağının reyonda 35 lira olarak görülen etiket görselinin paylaşılması üzerine zincir market çalışanı "Güzel abi piyasa yükselirse sorun yok. Bu arada raf fiyatları salı günü itibarıyla yükselecek. Pazartesi organize olup herkesin salı gününe geçmesi gerekiyor" sözleri yer alıyor."YARDIMINI RİCA EDİYORUM KARDEŞİM"Bunun üzerine tedarikçi çalışanı "Pazartesi 39.95 TL raf fiyatına geçiyoruz. Pazartesi sabah mail göndereceğiz size" diyor. Bunun üzerine market çalışanı "Okey salı günü itibarıyla geçmiş oluruz" derken bu yazışmadan üç gün sonra başka bir market zincirini kastederek tedarikçiye "(…) market fiyatları geçmemiş" diyor. Tedarikçi ise bu mesaja yanıt olarak "1 lt var onu da geçecek merak etme" sözlerine yer veriyor. Aynı yazışmanın devamında bu kez (…) marketteki etiket fiyatları paylaşılıyor ve başka bir marketteki 1 litre yağın rafta yarın 10.95 TL olacağı belirtilerek "Yarın siz de geçin lütfen. Yöneticiye onaylattık. Sıkıntı çıkmayacak. Yardımını rica ediyorum kardeşim" deniliyor.Bir market zinciri çalışanı ile tedarikçi arasında geçen konuşmada ise;
-Market çalışanı: Fiyatı bozuyoruz. Geri geldiğimiz tutar fark.-Tedarikçi: Hayır sakın yapmayın. Çok sıkıntı olur. Acil 24.95 ikili fiyata çıkalım.-Market çalışanı: Sıkıntıyı yapan (…) market biz değiliz. Biz toplantıda net ifade ettik. Bu oyunda yokuz.-Tedarikçi: Ama dahil oluyorsunuz. Beraber hareket etmemiz gerekiyor. Onlar gel gel yapıyor siz oyuna giriyorsunuz. Yapmayın.-Market çalışanı: 11,95 yaptığında problem yok. Biz eşit olmayacağız.MARKETRLERE VERİLEN CEZALARBİM Birleşik Mağazalar A.Ş.'ye 958.129.194,39 TL;CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.'ye 142.469.772,07 TLMigros Ticaret A.Ş.'ye 517.672.762,75 TL;Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.'ye (Yudum, Sırma ve Egemden) 22.210.998,63 TL;Şok Marketler Ticaret A.Ş.'ye 384.369.037,15 TL;Yeni Mağazacılık A.Ş.'ye (A101) 646.582.329,39 TL
Emekli vatandaşlar zamlı maaşlarını ne zaman alacak?
DİĞER   
16.01.2022 12:01:09
Yeni yıla girilmesiyle birlikte emekli maaşlarına da zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya çıkarılırken, vatandaşlar da zamlı maaşlarını ne zaman alacaklarını merak ediyordu. Buna göre zamların, bu hafta başından itibaren hesaplara yatmaya başlayacağı belirtildi.Türkiye'de gıda ve emtia fiyatlarının artmasının ardından maaşlara ne kadar zam yapılacağı da merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL'ye çıkarıldığını açıkladı. Bu haberle birlikte vatandaşlar da maaşlarını zamlı alacakları tarihi beklemeye başladı.
BU HAFTADAN İTİBAREN ALMAYA BAŞLAYACAKLARBuna göre zamlı ve ek ödemeli emekli ve memur maaşlarının ne zaman hesaba yatacağı belli oldu. Emekliler hafta başından itibaren yüzde 25.5 zamlı aylıklarını almaya başlayacak. En düşük emekli aylığı da 2 bin 500 lira olarak hesaplara yatacak.KİM NE KADAR EK ÖDEME ALACAK?Mevcut aylığı 4016 lira olan emeklinin Ocak'ta zamlı aylığı 5259 lira, 210 liralık ek ödeme ile birlikte eline geçecek toplam aylık 5470 liraya çıkacak. Emekli aylığı 4321 lira olan 172 lira, 4748 lira olan 189 lira, 5583 lira olan 223 lira, 6155 lira olan 246 lira ek ödeme alacak.YÜZDE 4'Ü EK ÖDEMEYE DENK GELİYOREmekli aylıklarının yüzde 4'ü ek ödeme adı altında tüm emeklilerin hesaplarına her ay yatırılıyor. Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki defa emekli aylıkları zamlandıkça alınacak ek ödeme tutarları da artıyor. Bu ek ödemeler 2006 öncesinde yürürlükte vergi iadelerinin karşılığı olarak emeklilere veriliyor. Vergi iadesi yerine emeklilere çıplak maaşın yüzde 4'ü kadar ek ödeme yapılıyor.OCAK'TA DİLEKÇE VERENLERE GÜZEL HABERSSK emekli maaşları 17-26 Ocak, memur emekli maaşları 15 Ocak ve Bağ-Kur emekli maaşları ise 25-28 Ocak tarihlerinde hesaplara yatacak. Memur emeklileri yüzde 2.5'luk farkı ise yasal düzenleme gelecek hafta Meclis'ten geçeceği için gelecek ay alacak. Ocak ayının ilk haftası emeklilik dilekçesini veren de yapılan zamlardan yararlanacak.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Önümüzdeki süreçte daha büyük zamlar gelecek
DİĞER   
7.01.2022 12:10:41
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha çok zamların geleceğini belirterek, "Önümüzdeki süreçte daha büyük zamlar gelecek. Kaçınılmaz olarak gelecek. Üretici ve tüketici fiyatları arasında çok büyük bir açık var. Üretici enflasyonu çok yüksek. O tam henüz fiyatlara yansımadı" açıklamasını yaptı.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kocaeli Sanayici ve İşadamları Derneği'nin organizasyonuyla iş insanlarıyla Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde bulunan bir otelde bir araya geldi. Daha çok zamların geleceğini, vatandaşların daha büyük sıkıntılarla karşılaşacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Bugün Türkiye'nin izlemesi gereken strateji nedir bunu anlatmak isterim size. Kısaca sorun var mı? Evet var. Sorunlar büyüyor mu? Evet büyüyor. Hafifledi mi hiçbir sorun? Hafiflemedi. Daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Daha çok zamlar gelecek. Vatandaş daha büyük sıkıntılarla karşılaşacak mı? Evet, vatandaş açısından şu anda baharımızı yaşıyoruz. Kış gibi görünse de baharımızı yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte daha büyük zamlar gelecek. Kaçınılmaz olarak gelecek. Üretici ve tüketici fiyatları arasında çok büyük bir açık var. Üretici enflasyonu çok yüksek. O tam henüz fiyatlara yansımadı. İktisat kurumu da bilir ki bunlar bir süre sonra maliyetlere sonra da doğal olarak fiyatlara yansıyacak" diye konuştu.
''İZLEMEMİZ GEREKEN 4 AYAKLI STRATEJİ VAR''İzlenmesi gereken stratejiler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Şimdi izlememiz gereken bizim belirlediğimiz bir stratejimiz var. İzlememiz gereken 4 ayaklı bir strateji var. Bunlardan biri can ve mal güvenliğidir. Can ve mal güvenliği yoksa bir ülkede demokrasi gelişmemişse yani insanlar düşüncelerini özgürce ifade edemiyorsa, yani medya bağımsız değilse, yargı, savcılar bağımsız değilse, insanlar can ve mal güvenlikleri dolayısıyla endişe ediyorlarsa o ülke büyümez arkadaşlar. Dünyada böyle bir ülke yoktur. Yapılması gereken önce demokratik standartlarımızı Avrupa Birliği standartlarına çıkartmaktır. İster Avrupa Birliği, ister Kanada hangi ülkeyi alırsanız demokrasi gelişmiş bir ülke hızla büyür ve kalkınır. Yapmamız gereken birinci ayak budur. Bunu yaptığınızda göreceksiniz ki hızla büyüyeceğiz."Dünyanın hızla büyüdüğünü, sanayinin de bu gelişime ayak uydurması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Üretim yapacağız üretim dediğimiz kavrama yaşam kazandıracağız. Üreten Türkiye demek sadece fabrikada üretmek anlamına gelmiyor. Üreten Türkiye hayatın her alanında üretmek demektir. Sanayi, hizmetler alanında her alanda nitelikli ürünler üretmektir. Sanayici açısından söyleyeyim siz katma değeri yüksek ürün üretebiliyorsanız dünyada söz sahibi olabilirsiniz. Katma değeri yüksek ürünler üretemiyorsanız siz sadece makine halısı üretirsiniz makinelerin yedek parçalarını üretirsiniz ama dünyada söz sahibi olamazsınız. Dünya hızla büyüyor hızla gelişiyor. Bu gelişime sanayinin ayak uydurması lazım. Onun için sağlıklı bir strateji üzerine inşa edilmesi lazım."''DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ VARSA ÜNİVERSİTELER BİLGİ ÜRETİR''En temel koşulun üniversitelerin bilgi üretmesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Şu soru aklınıza gelebilir, iyi de katma değeri yüksek ürünü nasıl üreteceğiz? Bir ülkenin üniversiteleri bilgi üretmezse o ülkenin sanayicisi katma değeri yüksek ürün üretemez. Demek ki en temel koşul üniversitelerin bilgi üretmesidir. Üniversiteler bilgiyi hangi ortamda üretir? Düşünce özgürlüğü ortamında. Dolayısıyla düşünce özgürlüğü varsa üniversiteler bilgi üretir, üretilen bilgiyi sanayici elle tutulan metaya dönüştürür ve bunun ihracatını, ithalatını her neyse bunların tümünü yapabilir. Bizim üniversitelerimize baktığımızda, bizim üniversitelerimiz gerçekten bilgi üreten konumda mı? Bunu da bütün sanayicilerin sorgulaması lazım. İş dünyasının sorgulaması lazım. Sadece şunu söyleyin, İran üniversitelerinin ürettiği bilgi, Türk üniversitelerini 2-3 yıldır geçiyor. Neden? Eğer siz düşünce özgürlüğünü, her türlü bilginin, her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı bir üniversiteyi yok ederseniz bilim insanları Türkiye'de değil, düşünce özgürlüğünün olduğu ülkelere giderler" diye konuştu.''SOSYAL DEVLET İNŞA EDİLMEZSE HUZUR YAKALANAMAZ''Kılıçdaroğlu, güçlü bir sosyal devletin inşa edilememesi durumunda ülkede huzurun yakalanamayacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün genç kuşaklar geleceklerini Türkiye'de değil, yabancı ülkelerde arıyorlarsa o zaman hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bizim evlatlarımız neden yurt dışını tercih ediyor da kendi topraklarında babalarının, atalarının, dedelerinin olduğu toprakları tercih etmiyor? Üçüncü stratejinin üçüncü ayağı varlıklı da olabiliriz. Bilgi de üretebiliriz ama hakça bölüşüm, sosyal devlet dediğimiz bir kavram var. Güçlü bir sosyal devleti inşa edemezseniz ülkedeki huzuru yakalayamazsınız. Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar demek ki herkesin karnının doyabildiği bir sosyal devleti inşa etmek zorundasınız. Vatandaştan vergi alıyorsunuz. Sanayiciden, tüccardan, esnaftan, herkesten vergi alıyorsunuz. Onu sağlıklı ve tutarlı bir planlamayla hayata geçiriyorsunuz, daha hızlı büyümek için öncellikleri iyi belirliyorsunuz."''NASIL OLUR DA PLANLAMA KAPATILIR''Planlamadan üretim yapılamayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: " Devlet Planlama Teşkilatı'nın kapatıldığından acaba kaçımızın haberi var? İş dünyasının saygın insanlarısınız ama planlama yapmadan üretim yapamazsınız, planlama yapmadan bankadan kredi aldınız, ne zaman nasıl ödeyeceksiniz, işçi ücretleri var bunların tamamı planlamayla olur. Evde bile planlama olur. Her hanede planlama olur, nasıl olur da koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde planlama olmaz ve nasıl olur da planlama kapatılır. Kapatıldı ve kimsenin itiraz ettiği yok. Zaten sorunumuz o. Neden kapatıldı Devlet Planlama Teşkilatı? En nitelikli beyinlerin gitti, en nitelikli insanların çalıştığı ve geleceğimizi planlayan, kaynaklarımızın en sağlıklı nerelere harcanması gerektiğini söyleyen beyinler nereye gitti? Tamamı yok edildi. Demek ki bizim güçlü bir sosyal devlete ihtiyacı var."''SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ANAHTARI LİYAKATTİR''Sürdürebilirliğin anahtarının liyakat olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Ve dördüncüsü sürdürülebilirlik. Dünya hızla gelişiyor, dünya hızla büyüyor ve dolayısıyla biz o değişen dünyaya ayak uydurmak zorundayız. Demokrasi kavramı değişiyor. Üretim kavramı değişiyor, eskiden salt demokrasi derdik şimdi katılımcı demokrasiden söz etmeye başladık. Daha güçlü bir demokrasi. Aldığımız temel kararları halka sormak, halktan aldığımız yetkilerle o kararları hayata geçirebilmek gibi çalışmalar yapıyoruz ya da yapmalıyız. Böyle olması lazım sürdürülebilirliğin anahtarı da liyakattir. Devlette liyakattir. Nitelikli insanların devlette çalışmasıdır ve devletin sürekli kendisini değişen dünyaya uygun olarak liyakatli insanlar aracılığıyla yenilemesidir. Bu olduğu takdirde Türkiye süratle büyür."
Restoranlarda menülere zam yolda
DİĞER   
6.01.2022 11:14:47
Asgari ücrete, elektriğe ve doğalgaza gelen zamların ardından restoran menülerinde de müşteriye yansıtılacak fiyat artışlarının yaşanacağı iddia edildi. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, "Zam yapamazsa bazı mekânlar kapanır' dedi.Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, asgari ücret, elektrik ve doğalgazdaki artışlar nedeniyle zor bir dönem yaşayacaklarına işaret ederek mönülerde yeni zammın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi."ZAM YAPAMAZSA BAZI MEKANLAR KAPANIR"TURYİD'in 13. olağan genel kurulunda yeniden başkan seçilen Kaya Demirer, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirer, "Herkes müşteri profiline göre bir fiyat uygulayacak, bir dönem bocalayacağız. Sofranın maliyeti yüzde 50 artınca bunu sineye çeksem olmaz. Zam yapamazsa bazı mekânlar kapanır. Büyük stres. Fiyatları çok yükseltirsek müşteri gelmeyecek" dedi. Salgın nedeniyle işletmelerin çoğu zaman kapalı kaldığını anlatan Demirer, en son mönülere eylül-ekim döneminde zam yaptıklarını anımsattı.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Sektörün diğer güncel konularıyla ilgili de değerlendirme yapan Demirer, "Bahşiş kartla ödenirse devletin geliri 1 milyar TL artabilir. Ama stopajı yüzde 5 olmalı. Ayrıca bahşiş bordroya da konabilir. Ama kıdem tazminatı hesabında bahşişe karışmamalıyım. Yani 10 lira maaş veriyorsam bu 10 liranın kıdem ve ihbar tazminatını ödemeliyim. Bunu, ilgili bakanlık ve kurumlarla, muhalefet liderlerine de anlattık." Demirer, halen Yargıtay'da bu karışıklık nedeniyle 100 bin civarında dava olduğunu anlattı. Ayrıca, TURYİD'de başkan yardımcılıklarına Barış Tansever, Gamze Cizreli, Ayhan Çarıkçılar, Onur Tanincioğlu ve Tayyar Zaimoğlu getirildi.
Eski BOTAŞ Müdürü Gökhan Yardım'dan korkutan zam uyarısı: Ay sonunda çarpılırsınız
DİĞER   
4.01.2022 10:01:03
Eski BOTAŞ Müdürü Gökhan Yardım; sanayiye gelen yüzde 50'lik doğalgaz zammı için "Yüzde 50 zam geldi diye hesap yapmayın. Yoksa ay sonu çarpılırsınız" dedi.BOTAŞ, yeni yılla birlikte doğalgaza konutlarda yüzde 25, elektrik üreten santrallara yüzde 15 ve sanayiye yüzde 50 zam yaptı. Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, sanayiye gelen yüzde 50'lik doğalgaz zammı için uyarı geldi. Yardım, "Yüzde 50 zam geldi diye hesap yapmayın. Yoksa ay sonu çarpılırsınız" dedi.
''MALİYET ŞAŞAR, ÇARPILIRSINIZ''Konu hakkında Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Doğal gaz kullanan sanayi tesisleri, doğal gaza yüzde 50 zam geldi diye hesap yapmayın, tarifeyi dikkatli okuyun. Yoksa ay sonunda maliyetleriniz şaşar, çarpılırsınız. Geçen seneki tüketiminizin yüzde 60'a kadarki miktarının fiyatı 6.30 TL/m3 (yüzde 50 zamlı). Bu miktarı geçen her metreküpün fiyatı 9.45 TL/m3 (geçen miktarlarda fiyat yüzde 125 zamlı). Geçen sene Ocak ayında tükettiğiniz miktarı tüketirseniz zam yüzde 80 oluyor"
Memur Sen'den zam yorumu: Sadece yüzde 2,5'lik artış közü söndürmeye yetmez!
DİĞER   
4.01.2022 09:59:27
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından 2022 memur zam oranı ve maaşları konusunda açıklama yaptı. Yalçın, "Zam ateşi alır ama közü söndürmez" ifadelerini kullandı.2022 memur maaşlarına yüzde 7,5 + 22,48 zam yapıldı. Yeni zamlarla birlikte en düşük memur maaşı 4 bin 444 liradan 5 bin 776 liraya çıktı."GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPTIK"Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sosyal medya hesabından memur zam oranı ve maaşlarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Yalçın, şunları belirtti:
1-Bugün açıklanan enflasyon oranıyla, sürekli olarak dile getirdiğimiz; Eylül ayından itibaren kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerindeki alım gücü kayıpları gün yüzüne çıkmıştır.
Memur-Sen yüzde 22,48'lik enflasyon farkını yetersiz buldu: Ek zam şart olmuştur
DİĞER   
3.01.2022 11:45:18
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklisi yüzde 22,48 enflasyon farkı alacak. Ancak açıklanan rakam memurları tatmin etmedi. Yeni yılla birlikte zamların peş peşe gelmeye devam ettiğini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ek zammın şart olduğunu söyledi.Aralık ayında enflasyon yüzde 13,58 artarken, 2021 yılı enflasyonu yüzde 36,08 oldu. Böylece memur ve memur emeklileri yüzde 22,48 enflasyon farkı alacak. Ancak enflasyon farkı memurları tatmin etmedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medyadan bir açıklama yaparak "Ek zam şart olmuştur" dedi.
Yalçın konu hakkında şunları söyledi:"TÜİK tarafından açıklanan %13,58 Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte; yıllık enflasyon %36,08'i buldu. 2021 Temmuz-Aralık enflasyonu %25,48 ve kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı %22,48 olarak belli oldu."ENFLASYON FARKI MEMURUN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK İÇİN YETERLİ DEĞİL"Kısacası Aralık ayı enflasyon rakamları göstermektedir ki; "hedefler tutmadı, tahminler şaştı." Covid-19 pandemisinin de etkisiyle; küresel ve bölgesel ekonomide yaşanan hareketlilik, enflasyonu yukarı yönlü, alım gücünü ise aşağı yönlü hareket ettirmeye devam ediyor.Mutabakatsızlıkla sonuçlanan ve K.G. Hakem Kurulu kararı ile 2021 için %3+%3 oranındaki artışlar; enflasyona sadece yenilmedi, ezildi. Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır."ZAMLAR PEŞ PEŞE GELİYOR, KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİDİR"Diğer taraftan, 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti. Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.Yeni yılla birlikte; doğalgaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV'ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya ve bunun yanında gıda ürünlerine azımsanmayacak oranda zam yapıldı. Bu gerçekler görülmeli, 'Ek Protokol' ile ilave ödeme yapılarak kayıplar telafi edilmelidir."EK ZAM İÇİN KARARLI DURUŞUMUZU YİNELİYORUZ"Asgari ücrete yapılan %50 zam sahada memnuniyet üretmişken, aynı zorluklarla geçim mücadelesi veren kamu görevlileri ve emeklileri görmezden gelinemez, vergi muafiyetinin 'yeterli zam' olarak gösterilmeye çalışılması da kabul edilemez. Vergi muafiyetinin eşit gelir artışı sağlamadığı yaptığımız analizler sonucunda herkes tarafından anlaşılmıştır. Yine, alım gücündeki kaybın enflasyon farkı ödemesiyle telafi edilemeyecek olduğu da net olarak bilinmelidir. Bu itibarla, 15 Ocak'ta maaşlara yansıyacak şekilde Ek Protokol ile Ek Zam/İlave Ödeme yapılması için kararlı duruşumuzu yineliyor, şu an itibariyle hükümetin de irade ortaya koymasını bekliyoruz."
Yeni gelen zamlarla, memur ve emekli maaşları ne kadar oldu?
DİĞER   
3.01.2022 11:44:16
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilan ettiği enflasyon verileriyle birlikte memur ve memur emeklilerine verilecek enflasyon farkıyla işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam oranları kesinleşti.Yeni zamlarla birlikte En düşük memur maaşı 4 bin 444 liradan 5 bin 665 liraya, en düşük memur emeklisi aylığı 3 bin 166 liradan 4 bin 37 liraya çıktı.EN DÜŞÜK İŞÇİ VE BAĞKURLU AYLIĞI NE KADAR?Eski SSK'lı ve Bağ-Kur'lu emeklilerin aylıklarına ise toplu sözleşme zammı verilmiyor. Bu emeklilerin aylıklarına sadece geçmiş 6 aylık enflasyon oranı kadar yani yüzde 25,48 oranında zam yapıldı.
Böylece en düşük işçi emeklisinin aylığı bin 626 liradan 2 bin 41 liraya, en düşük esnaf emeklisinin aylığı bin 764 liradan 2 bin 214 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı da bin 663 liradan 2 bin 87 liraya çıktı.EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ AYLIĞIİktidar, memur ve emeklilere bu zamların dışında ek zam yapma sözü de vermişti. Cumhurbaşkanlığı kabinesi bugün toplanıyor. Toplantıda ek zam sözünün yerine getirilmesine yönelik çalışmaların değerlendirilmesi bekleniyor. Ek zammın kesinleşmesi halinde bu maaşlara belirlenen oranlarda ek zamlar yapılacak.En düşük memur maaşı: 5.665En düşük memur emeklisi aylığı: 4.037En düşük işçi emeklisi aylığı: 2.041En düşük esnaf emeklisi aylığı: 2.214En düşük çiftçi emeklisi aylığı 2.087
Son Dakika! Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu!
DİĞER   
3.01.2022 11:43:25
Son Dakika! Memur ve emekliler 2022 yılında yapılacak zam oranını merakla bekliyordu. Enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu. Buna göre; memur ve memur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 25.65 oranında zammı hak etmiş oldu.Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'ten yapılan açıklamada Aralık ayında enflasyonun (TÜFE) aylık bazda yüzde 13,58 artış kaydettiği duyuruldu. Böylece 2021 enflasyonu yüzde 36,08 seviyesine ulaştı.MEMUR VE EMEKLİLERE 25,65Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla milyonlarca memur ve emeklinin de zam oranı belli oldu.Buna göre memur ve memur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 25,65 oranında zammı hak etmiş oldu.
Bu rakamlara göre memur ve memur emeklinin 2022 yılı ilk altı aylık dönemde alacağı maaş zammında enflasyon farkı 20,65 oldu.Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin ocak maaşlarında yüzde 5 artış yapılacak. Bu yüzde 5'lik zamma, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 3'ü geçen kısmı da eklenecek. Böylelikle toplamda yüzde 25,65 oranında zam yapılması bekleniyor.SSK VE BAĞ-KURLULAR NE KADAR ALACAK?SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 25.47 oranında zam yapılacak.Bugün gerçekleşecek kabine toplantısının ardından bu rakamlarda pozitif yönde bir değişim olabileceği iddia ediliyor.Öte yandan 2022'nin ilk Kabine toplantısı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak. Memur ve emeklilerin gözü, Kabine'den maaş zammıyla ilgili çıkması beklenen kararlarda olacak. Zam oranını Erdoğan açıklayacak.
Şahan Gökbakar, yıl başında gelen zamlara şarkılı göndermede bulundu
DİĞER   
2.01.2022 12:09:09
Ünlü komedyen Şahan Gökbakar, yıl başında gelen zamlara şarkılı bir göndermede bulundu. Komedyen, Gel Gel adını verdiği şarkısında "Zam çok kötü geldi. Zam, her şeye geldi" diyerek artan fiyatlara tepki gösterdi.2022'nin ilk saatlerinde akaryakıttan ulaşıma, enerjiden gıdaya birçok alanda zam yapıldı. Geçtiğimiz sene çıkan orman yangınlarında yaptığı yardım ve çağrılarla adından söz ettiren ünlü komedyen Şahan Gökbakar, yıl başından saatler sonra gelen zamlara sessiz kalamadı."ZAM ÇOK KÖTÜ GELDİ"Sosyal medyanın da gündemine oturan zamlara Şahan Gökbakar'dan da tepki gecikmedi. Berkay Ateş'in şarkısını kendine göre uyarlayan Gökbakar, o anları da Instagram hesabından yayınladı. Komedyenin söylediği şarkının nakaratındaki, "Zam çok kötü geldi. Zam, her şeye geldi. Zam kol gibi geldi. Zam, zam, zam, çok çaresizim" sözleri dikkat çekti.
TCDD'ye İBB'den Marmaray zammı cevabı: Çok samimiyseniz bedava yapabilirsiniz, tutan yok
DİĞER   
2.01.2022 12:08:21
TCDD, Marmaray'a gelen yüzde 36'lık zamdan İBB'yi sorumlu tuttu. TCCD, zamlı tarifenin İBB tarafından hukuksuz şekilde yürürlüğe konulduğunu ve konuyla ilgili hukuki süreç başlatacaklarını bildirdi. TCDD'nin açıklamasına ise İBB'den yanıt gecikmedi. İBB Sözcüsü Murat Ongun, TCDD'yi hedef alarak, "Devlet 'dedikodu' yapmaz. UKOME kararında imzalar mevcut. %125 zamlı elektrik kullanacak TCDD çok samimiyse ulaşımı bedava bile yapabilir. Elinizi tutan yok." dedi.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki TCDD'ye bağlı Marmaray'a yüzde 36 oranında zam yapıldı.Zammın ardından Marmaray Tam Parkur ücreti 9,91'den 12,12 liraya, öğrenci ücreti 4,03'ten 5,48 liraya, öğretmen/yaşlı ücreti 6,21'den 8,45 liraya yükseldi. En az yani en kısa taşıma ücreti tam 4,03'ten 5.48 liraya, öğrenci-indirimli 1,96'dan 2.67 liraya, öğretmen/yaşlı 2,88'den 3.92 liraya çıktı. İşte Marmaray'ın yayınladığı yeni zam tarifesi:
1-7 istasyon tam bilet 5.48 lira. Öğrenci 2.67 lira
8-14 istasyon tam bilet 7.04 lira. Öğrenci 3.29 lira
15-21 istasyon tam bilet: 8.13 lira. Öğrenci 3.92 lira
2-28 istasyon tam bilet: 9.38 lira. Öğrenci 4.46 lira
29-35 istasyon tam bilet: 10.95 lira. Öğrenci 5.24 lira
36-43 istasyon tam bilet: 12.12 lira. Öğrenci 5.48 lira.
Yeni yılın ilk kabinesinde enflasyon ve emekli maaş zamları görüşülecek
DİĞER   
2.01.2022 12:07:27
Türkiye, 2022 yılına girmenin heyecanını yaşarken, diğer taraftan da Aralık ayı enflasyonun hangi düzeyde gerçekleşeceği merak ediliyor. Emekli maaşlarına yönelik zam oranı da gündemdeki konular arasında yer alıyor. Bakanlık Kabinesi, yarın yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda ağırlıkla enflasyon ve dış politika gibi konuların ele alınması bekleniyor.Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yeni bir yılın heyecanı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl ekonomik anlamda tarihi günler geçiren Türkiye'de ise yeni enflasyon rakamları ve emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili meraklı bekleyiş başladı. Bu kapsamda yarın gerçekleştirilecek olan yeni yılın ilk kabinesi, büyük önem yaşıyor.
EMEKLİLERE YAPILMASI BEKLENEN ZAMLAR GÖRÜŞÜLECEK2022 yılının ilk kabine toplantısında iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek. Ekonomideki gelişmeler ele alınacak. Gözler açıklanacak enflasyon rakamlarında olacak. Toplantıda, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren yılın ilk 6 ayına ait zam oranlarının görüşülmesi de bekleniyor.KORONAVİRÜSLE MÜCADELE DE GÜNDEM KONULARI ARASINDAKoronavirüsle mücadele, artan vaka sayıları ve yerli aşı TURCOVAC uygulamasındaki son durum da Kabine Toplantısı'nda gündeme gelecek başlıklar arasında yer alıyor.CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYORYarın gerçekleştirilecek yeni yılın Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki son durum ve salgınla ilgili neler söyleyeceği merak ediliyor.
Son 24 saatte nelere zam geldi? İşte kalem kalem yeni zamlı hayatımız!
DİĞER   
2.01.2022 12:06:54
Türkiye yeni yıla zamlar ile girdi. Akla gelebilecek her kalemde yapılan zamlar vatandaşların tepkisine neden oldu.2022 zam yağmuru ile başladı. 2021 yılının sonlarına doğru yaşanan döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle temel gıda ürünlerinden tekstile, araç fiyatlarından hizmet sektörüne birçok alanda fahiş artış yaşanmıştı. Artış yılın ilk gününde de kendini gösterdi. 2022 yılıyla beraber vergiler, trafik cezaları, köprü-otoyol geçiş ücretlerinin zamlanması yetmiyormuş gibi elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatlarında yüksek artış yapıldı.
ELEKTRİĞE NE KADAR ZAM GELDİ?Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Resmi Gazete'deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi.2022 DOĞALGAZ ZAMMIKonutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 oranında zam yapıldı. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgazın satış fiyatı yüzde 15, sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı ise yüzde 50 arttı.BENZİN KAÇ TL OLDU?2022 yılı akaryakıt fiyatlarına yapılan zamla başladı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı olduğunu duyurdu.EPGİS'ten yapılan açıklamaya göre, motorinde 1 lira 29 kuruş, benzinde 61 kuruş ve LPG'de 78 kuruş fiyat artışı gerçekleşti. EPGİS'in açıklamasında, "Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur" mesajına yer verildi.Ankara'da benzinin ortalama litre fiyatı 12.98 lira oldu. Benzinin litresi İstanbul'da 12.92 liraya, İzmir'de 13 liraya çıktı. Ankara'da motorinin litre fiyatı ortalama 12,80 lira oldu. Motorinin litresi İstanbul'da 12.74 liraya, İzmir'de 12.82 liraya çıktı. LPG'nin litre fiyatı da Ankara'da 8,80 liraya, İstanbul'da 8.76 liraya ve İzmir'de 8.64 liraya yükseldi.KÖPRÜ VE OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETLERİ NE KADAR?İstanbul'da Avrupa ile Asya kıtalarını denizin altından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nde otomobil geçiş ücreti 2022 yılı boyunca her gün 05.00-23.59 saatleri arasında tek yönde 53 lira, 00.00-05.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26.50 lira olarak belirlendi.İstanbul'daki boğaz köprülerinde de geçiş ücretleri 2022 yılında iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak alınacak.15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde tek yönlü otomobil geçiş ücreti 8.25 lira olarak belirlendi. Buna göre araç sahipleri gidiş-geliş toplam 16.50 lira ödeyecek. 2021 yılında tek yönlü geçiş ücreti 13.25 liraydı.Öte yandan Türkiye genelindeki otoyol geçiş ücretlerine de çeşitli oranlarda zam geldi.MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİBuna göre, otomobil grubu için en düşük MTV tutarı 109 liradan 136 liraya çıktı. En yüksek MTV tutarı ise 50 bin 107 liradan 62 bin 633 liraya yükseldi.* Motor silindir hacmi 1300 cc ve altı 1-3 yaş otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi (MTV), 2022'de 1313 lira ile 1576 lira arasında değişecek.* Aynı yaşta, motor silindir hacmi 1301-1600 santimetreküp otomobillerin vergisi de 2 bin 287 lira ile 2 bin 746 lira arasında olacak. 4001 santimetreküp üzerinde motor silindir hacmine sahip otomobillerin vergisi ise 57 bin 415 lira ile 62 bin 633 lira arasında hesaplandı.* Yıllık vergi tutarı, 1-6 yaş minibüslerde 1570 lira, aynı yaştaki 25 kişiye kadar otobüslerde 3 bin 965 lira, 1500 kilograma kadar kamyonet, kamyon ve benzeri araçlarda 1408 lira olacak.TRAFİK CEZALARI NE KADAR OLDU?İndirim yalnızca MTV'de yapıldığı için diğer vergi, harç ve cezalarda yeniden değerleme oranı yüzde 36.2 olarak uygulanmaya devam edecek.Buna göre:* 2021'de 144 lira olan emniyet kemeri kullanmamanın cezası 2022'de 196 liraya, kırmızı ışıkta geçmenin, cep telefonuyla konuşmanın ve muayenesiz araç kullanmanın cezası 314 liradan 427 liraya çıkmış oldu.* Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2 bin 698 liradan 3 bin 674 liraya çıkarken, sahte plaka takmanın cezası da 6 bin 687 liradan 9 bin 107 liraya yükseldi.NOTER ÜCRETLERİNDE DE ARTIŞResmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği ile değerli kağıtların 2022'de uygulanacak satış bedelleri de yeniden tespit edilmişti.Buna göre:* Noter kağıdı 25 lira, pasaport 225 lira, değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 37.5 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 75 lira, sürücü belgeleri 280 lira, motorlu araç tescil belgesi 250 lira bedelle temin edilebilecek.* Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde alınan maktu vergi yeniden değerleme oranı olan yüzde 36.20 artırılarak 117 lira oldu.İCRAYA BAŞVURU ÜCRETİ492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan maktu harçlar da yeniden değerleme oranında yeniden düzenlendi.2022'de mahkemeye başvurma harçları 37 liradan, icraya başvurma harçları 80.70 liradan başlayacak. İflasın açılması veya konkordato isteğiyle masaya katılma harcı 133 lira olacak.PASAPORT HARÇLARI2022 için belirlenen yüzde 36,2'lik yeniden değerleme oranı sonrası pasaport, ehliyet ve tapu harçlarındaki değişimler şöyle olacak:* 180 lira olan pasaport defteri ücreti 225 liraya çıktı.* 6 aya kadar olan pasaport harcı 227 liradan 309 liraya yükseldi.* 1 yıllık pasaport harcı 331 liradan 450 liraya,* 2 yıllık pasaport harcı 542 liradan 738 liraya,* 3 yıllık pasaport harcı 770 liradan 1048.7 liraya,* 3 yıldan uzun süreli pasaport harçları ise 1085 liradan 1478 liraya çıktı.EHLİYET VE TAPU HARÇLARI* Ehliyet harçları ise A sınıfı için 271 liradan 369 liraya,* B sınıfı için 820 liradan 1116.8 liraya,* F ve H sınıfı için de 271 liradan 369 liraya çıktı.* 2020'de 1839 lira iken 2021'de 2 bin 6 liraya yükselen yurt dışından getirilen tapu harcı ise 2022'de 2 bin 732 liraya çıktı.EMLAK VERGİSİEmlak vergi değerleri, 2022'de bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 18.10) kadar artırılarak hesaplanacak.Buna göre:* Ülke sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin liranın üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi olacak.* Vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları da yeni yıl için yeniden değerleme oranının yarısı kadar yükseldi.* Bu kapsamda, vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları 6 milyon 173 bin lira ile 9 milyon 260 bin lira arasında olanların (bu tutar dahil) 6 milyon 173 bin lirayı aşan kısmı için binde 3 olarak tespit edildi.* Söz konusu taşınmazlardan değeri 12 milyon 347 bin liraya kadar olanların (bu tutar dahil) 9 milyon 260 bin lirası için 9 bin 261 lira, fazlası için binde 6'lık oran belirlendi.* Değeri 12 milyon 347 bin liradan fazla olanlarda sınır, bu tutar için 27 bin 783 lira, fazlası için ise binde 10 olarak hesaplandı.2022 TRAFİK CEZALARIYeniden değerleme oranı eğer yüzde 36.2 olarak belirlenirse trafik cezaları 2022 yılında şöyle olacak:* Ruhsat bulundurmayanlar, plakayı farklı yere takanlar: 166 lira* Emniyet kemeri takmayanlar, park ve duraklama yasaklarına uymayanlar, kavşaklarda geçiş hakkına uymayanlar, kask takmayanlar, kurala uymayan yayalar, rahatsız edecek düzeyde yüksek sesle müzik dinleyenler: 196 lira* Engelli parkını zaptetme: 392 lira* Seyir halinde cep telefonu kullananlar, kırmızı ışıkta geçmek, hız limitini yüzde 30 aşanlar, muayene yaptırmayanlar: 427 lira* Korsan taksi tercih eden yolcular: 607 lira* Geçersiz ehliyetle araç kullananlar: 739 lira* Plakanın şekliyle oynayanlar: 760 lira* Tehlikeli maddeyi izinsiz taşıyanlar: 826 lira* Yayaya öncelik vermeyenler: 860 lira* Kış lastiği kuralına uymayanlar: 1137 lira* Alkollü araç kullananlar, aracına çakar takanlar, hız limitini yüzde 50 aşanlar: 1823 lira* Korsan yolcu taşıyanlar: 1823-9125 lira* İkinci kez alkollü yakalananlar: 3091 lira* Tescilli aracı plakasız kullananlar: 3091 lira* Ehliyetsiz araç kullananlar: 3674 lira* Aracıyla keyfi spin atan, drift yapanlar: 9125 lira* Uyuşturucu alarak araç kullananlar: 9410 lira* Araç yükleme kurallarına uymayanlar: 408-502 lira
Erdoğan'ın kuzeninden elektrik zammı yorumu: Yılın ilk felaketi, ışıkları söndürüp uyuyalım
DİĞER   
1.01.2022 11:54:25
Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi. Yeni sistemle birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı.Elektrik zammına en çarpıcı yorum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuzeni gazeteci Cengiz Er'den geldi.
Son Dakika! Benzin ve motorinden sonra bir büyük zam da LPG'ye!
DİĞER   
1.01.2022 11:49:37
Son Dakika! Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre gece yarısı 68 kuruş zamlanan benzine, yeni yılda 60 kuruş zam daha gelecek. Motorin fiyatlarına ise 1 TL 29 kuruşluk bir zam geleceği hesaplanıyor. 1 Ocak 2022'ye girilmesi ile bir zam da otogaza (LPG) gelecek.Geçen hafta benzin ve motorin fiyatlarına yapılan indirimler Eşel Mobil Sisteminin kademeli olarak kaldırılması nedeniyle pompa yerine ÖTV'ye aktarılmıştı. Dolar kurunun 13 TL'yi aşması ve petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle dün akşam benzine 68 kuruş zam geldi. Vatandaşlar akaryakıt ürünlerine indirim beklerken 2022'nin ilk dakikalarında yeni zamla yüzleşecek. Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre gece yarısı 68 kuruş zamlanan benzine, yeni yılda 60 kuruş zam daha gelecek. Motorin fiyatlarına ise 1 TL 29 kuruşluk bir zam geleceği hesaplanıyor.
BENZİN VE MOTORİN 13 TL SINIRINDAZam sonrasında benzin ve motorinin litre fiyatı, 13 TL sınırına dayanacak. Böylelikle benzin ve motorin fiyatlarında tüm zamanların en yüksek rekoru kırılmış olacak. Öte yandan motorin fiyatlarında yapılan indirimlerle birlikte geçen hafta ÖTV sıfırlanmıştı. Gelecek zamla birlikte 1 TL 24 kuruşluk bir ÖTV dilimi daha oluşacak. Benzin fiyatlarında ise dün akşam gerçekleşen zamdan önce devletin 61 kuruş civarında bir ÖTV alacağı bulunuyordu. Dün akşam gelen 68 kuruşluk ve bu akşam gelecek 60 kuruşluk zammın ardından devletin ÖTV alacağı 1,89 TL civarına çıkacak. LPG'de ise devletin ÖTV alacağı bulunmuyor. Bu durum benzin ve motorine gelecek indirimlerin pompa yerine ÖTV'ye yansıyacağı anlamına geliyor. Bundan sonra gelecek zamlar da direkt pompaya yansıyacak.80 KURUŞ DA LPG'YE1 Ocak 2022'ye girilmesi ile bir zam da otogaza (LPG) gelecek. Otogaza da 80 kuruş zam yapılacak. Türkiye yeni yıla zamlarla girmiş olacak
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zam tepkisi: En ufak bir tebessümü bile çok görüyorsun
DİĞER   
1.01.2022 11:49:17
Kılıçdaroğlu'nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdiği mesaj şöyle:
"Erdoğan, en ufak bir tebessümü bile çok görüyorsun bu millete. Devasa zamları bu gece getirdin elektriğe, doğalgaza. İnsanlar yılı kapatırken, sessizce ümüklerini sıktın.Bu millete huzur olmadıkça, Saray'ında sana ve senin çürüttüğün kurumlara da huzur olmayacak. Bu da benim 2022 sözüm olsun!"
Bahçeli, memur ve emekli zammı açıklamasında enflasyon vurgusu yaptı
DİĞER   
31.12.2021 11:18:34
MHP lideri Devlet Bahçeli, Türkgün gazetesine bazı açıklamalarda bulundu. Bahçeli "Temennim hiçbir insanımızın enflasyona ezdirilmemesidir." ifadelerini kullandı.Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'ye yakın Türkgün Gazetesi'nden Kadir Yıldız'a açıklamalarda bulundu.Türkiye'nin önünü kesmek için kurgulanan ekonomik operasyonların şiddetlendiğini ileri süren Bahçeli, "Faiz lobisi devreye girdi. Rant grupları harekete geçti. Küresel tefeciler ekonomik huzurumuza musallat oldu" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE ANORMAL BİR EKONOMİK SALDIRIYA UĞRADI"Bahçeli ekonomideki yaşanan sorunları "Türkiye anormal bir ekonomik saldırıya uğradı.Döviz kurundaki yükselişlerin hiçbir ekonomik temeli yoktu. Ekonomik bylokçular, FETÖ'cü şerefsizler, bölücü çevreler bu süreçte her türlü tezgahı kurdular. 21 Eylül'den itibaren döviz fiyatındaki artış menfi olarak vatandaşlarımızın refahına doğrudan doğruya sirayet etti." dedi.Devlet Bahçeli, "Terörle, darbe teşebbüsüyle, dış baskı ve şantajla yapılamayanlar ekonomide cephe açılarak başarılmak istendi. Mavi vatandaki mücadelemizden kaygı duyanlar, Suriye'deki duruşumuza karşı olanlar, Irak'ın kuzeyindeki, Libya'daki, Afrika'daki, Kıbrıs'taki, Kafkaslar'daki müessir vasfımızdan şikayetçi olanlar üzerimize kur silahıyla geldiler.Faiz lobisi devreye girdi. Rant grupları harekete geçti. Küresel tefeciler ekonomik huzurumuza musallat oldu. Türkiye'nin önünü kesmek için kurgulanan ekonomik operasyonlar günbegün şiddetlendi. Bir ara dolar kuru 18,36 TL'yi bile buldu.20 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu Kur Korumalı TL Mevduat Sistemiyle dövizin ateşi düştü, kurun üzerindeki köpük gitti.Elbette döviz kuru artarken fiyat etiketlerini haddinden fazla şişirenlerin artık yapması gerek tek şey döviz kuru yükselmeden önceki seviyelere fiyatları çekmektir.Vatandaşlarımızın temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını indirmeyen haksız ve haram kazancın tarafıdır" değerlendirmesinde bulundu.BAHÇELİ SÖZLERİNE ŞÖYLE DEVAM ETTİBiz de parti olarak bir kampanya başlattık. Fiyatların indirilmesini arzu ettik, bunun samimi mücadelesini teşkilatlarımız kanalıyla yapmaya çalıştık.Market ve mağazaların yeni durum karşısında fiyat etiketlerini aşağı yönlü güncellemesi hayat memat meselesidir.Milletimizin sömürülmesine tahammül edemeyiz.Kurdaki yükselişi fahiş fiyatlar yoluyla ranta dönüştüren, stokçulukla, fırsatçılıkla vatandaşımızı zora sokan kim olursa olsun karşısındayız. Kur Korumalı TL Mevduat Sisteminin başarılı olacağı inancındayım.Türk lirasının itibar ve değerinin yükselişinden memnuniyet duyuyorum. Yüksek büyümeyi, düşük cari açığı baz alan bir politikayla 2022 yılı daha iyi olacaktır.EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMAMHP lideri Bahçeli "Temennim hiçbir insanımızın enflasyona ezdirilmemesidir. Emeklilerimizin, memurlarımızın hak ettikleri maaş zamlarını alacaklarına inanıyor, bunu destekliyoruz. Asgari ücretteki yüzde 50 düzeylerindeki artış, bu kapsamda çalışan kardeşlerimizi sevindirmiş, bizleri de memnun etmiştir" dedi.
Emekli ve memur zamları için yeni oranlar sızdı! Emekliye %19.91 memura %21.91!
DİĞER   
31.12.2021 11:09:12
Memur ve emekli zammı için kesin oran 3 Ocak'ta belli olacak. Ayrıca memur maaşı ve emekli maaşı için bir iyileştirme de yapılacak. Peki, memur maaşları ve emekli maaşları için yapılacak zam ile birlikte en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte memur maaş zammı ve emekli maaş zammı ile ilgili merak edilen tüm detaylar!Milyonlarca memur ve emekli, Ocak zammı için 3 Ocak Pazartesi gününe kilitlenirken, memur maaşı ve emekli maaşı zammı için ipucu da geldi. AA'nın 21 ekonomistle yaptığı ankette Aralık enflasyon beklentisinin ortalaması yüzde 8.54 olmuştu.SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİNE 19.91Takvim Gazetesi'nin haberine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 19.91 çıkacak.
MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE 21.91Ocak'ta yüzde 5 zam ve 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü aşan kısmı kadar fark alacak memurların ve memur emeklilerinin artışı ise yüzde 21.91'i (yüzde 5 zam + 16.91 enflasyon farkı) bulacak.EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ OLACAK?Takvim'in haberine göre, bu tahminler ile en düşük maaş Bağ-Kur emeklilerinde 2 bin 818 liraya, Bağ-Kur tarım emeklilerinde 2 bin 239 liraya, memur emeklilerinde 3 bin 993 liraya yükselecek.SSK emeklilerinde de en düşük aylık, 2000'den önce emekli olanlarda 3 bin 146 liraya, 2000'den sonra emekli olanlarda bin 950 liraya çıkacak.EN DÜŞÜK MEMUR AYLIĞIAile yardımı hariç en düşük memur aylığı ise 5 bin 279 lira seviyesine yükselecek
Darağacında bile son sözümüz Fenerbahçe" diyen Aziz Yıldırım: Şimdi hesap zamanı
DİĞER   
28.12.2021 12:42:03
Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım ve o dönemki yöneticiler İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin beraat kararına ilişkin ortak basın açıklaması yayımladı.Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, şike davasına yönelik beraat kararının onanmasıyla ilgili açıklama yaptı.Yapılan yazılı açıklama şu şekilde:"Büyük Fenerbahçe taraftarı ve Yüce Türk Milleti'ne, Bizler, bir pazar sabahı, ne ile suçlandığımızı bilmeden, bir çoğu bugün firari olan ya da hukuk önünde hesap veren, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne düşman odaklar tarafından kumanda edilen dönemin yargı mensuplarının kumpas kararı ile göz altına alındık. Türkiye Cumhuriyeti'nin en nadide unsurlarından biri olan Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanı, yöneticileri, onurlu temsilcileri olarak, tamamı ile yalan, kendi içerisinde dahi bir çok çelişkiyi barındıran safsatalar ile tiyatro bir yargılama ile Fenerbahçemizden, ailelerimizden, özgürlüklerimizden, işlerimizden 1 yıl boyunca mahrum bırakıldık. Tutuklu olduğumuz süreçte, FETÖ ülkemizde, birçok fay hattı yaratmaya çalışarak, sporseverleri birbirine düşman etmek için tüm enstrümanlarını kullandı. Geleneksel medyasıyla, spor medyasıyla, dijital medyasıyla, yargısıyla, polisiyle ülke içerisinde bizleri suçlu, Fenerbahçe'yi şaibeli göstermek için topuyla tüfeğiyle faaliyet gösteren söz konusu terör örgütü, bu faaliyetleriyle asıl amacı olan 15 Temmuz Kalkışmasına zemin hazırladı. Bizler bunu o günlerde fark etmiştik ve "Ne şikesi, memleket elden gidiyor" dedik. Fenerbahçe Camiası durumun vahametinin hep farkındaydı ama, konuya salt Fenerbahçe düşmanlığıyla bakanların durumun ciddiyetini anlaması maalesef biraz zaman aldı."
"HİÇBİR BASKIYA BOYUN EĞMEDİK"'Sorulan tüm sorulara yanıt verdiklerini' belirten Yıldırım, açıklamada şunları kaydetti:"Bizler özgürlüğümüzden olduk, Metris Cezaevi'nde olduğumuz süre boyunca yapılan hiçbir baskıya boyun eğmedik, haklı olduğumuzu her dakika haykırdık. Hakkımızda çıkarılan tüm yalanlarla mücadele ettik. Bu sırada her şeyimiz, Fenerbahçe'miz ise finansal olarak zayıflatıldı, futbolcularını kaybetti, şampiyonluğu son dakikada elinden alındı, sponsorlarından oldu. Herkesin sorumluluk almaktan kaçındığı, dokunma yanarsın denen bir dönemde, sadece taraftarlarımızdan aldığımız destek ve güçle gözü kara bir mücadeleye giriştik. Hakkımızda ferman buyrulan hapis cezasına yurt dışından özel uçak tutarak geldik. Kaçmadık. Sorulan her şeyin cevabını verdik. Bugün gelinen noktada, evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı bir biçimde 10 yıldır kanıtlamaya çalıştığımız "Masumiyetimiz" Yargıtay'ın beraat kararlarını onaylamasıyla tescillenmiş oldu. Bizler için, 2011 Mayıs'ında Sivas'ta attığımız 4. golden sonra tartışmaya kapalı olan gerçeği bu vesileyle bir kez daha haykırıyoruz, 2010-2011 sezonu şampiyonu, adıyla, takımıyla, taraftarıyla, Fenerbahçe""DARAĞACINDA BİLE SON SÖZÜMÜZ FENERBAHÇE""Darağacında olsak bile son sözümüz Fenerbahçe" ifadelerini de kullanan Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti:"Evlatlarımızın saçlarını koklayamadığımız, sevdamız Fenerbahçe'yi soluyamadığımız, sevdiklerimize dokunamadığımız günlerden bugünlere, bizleri hiç yalnız bırakmayan Fenerbahçe taraftarına ve sürece olumlu anlamda katkı sunan, bununla birlikte adaletin tecil etmesinde rol oynayan tüm siyasilere ve yargı mensuplarına teşekkür ederiz. Tutuklandığımız ilk günden beri yanımızda olanları, Topuk Yaylası'nda Cadde'de, Silivri'de Metris'te Çağlayan'da bizlere destek olup bu karanlık yapıya karşı yürüyenleri, stadımızı doldurup masumiyetimizi haykıran kadınlarımızı ve çocuklarımızı, tutsak günlerimizde korkusuzca bizi ziyarete gelip moral verenleri hayatımızın en değerli anıları içinde daima yaşatacağız. 'Dokunma yanarsın' tehdidi ile arkasına bakmadan çekip gidenleri, destek veriyormuş gibi gözüküp arkamızdan kurulan kumpasa yardımcı olanları da asla unutmayacağız. Şimdi Fenerbahçe'ye ve bizlere 10 yıldır bu acıları yaşatan tüm herkesin hesap verme vakti, sabırsızlıkla bekliyoruz! "Açıklamanın imzasında şu ifadeler kullanıldı:"Darağacında olsak bile son sözümüz Fenerbahçe" diyen Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan, Tamer Yelkovan ve dava arkadaşları."
Marketten zamlı ürün alan vatandaş indirim gelince iade edebilecek mi? Aydın Ağaoğlu "Herkes bilmeli" diyerek anlattı
DİĞER   
27.12.2021 11:50:23
Hem kurdaki oynaklık hem de enflasyonun ardından market ürünlerine büyük zam yapıldı. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, marketlerden zamlı ürün alan vatandaşların aynı ürünü 14 gün içerisinde iade etme haklarını olduğunu dile getirdi.Türk ekonomisindeki tarihi dalgalanma, kısa süre içerisinde market raflarına da yansıdı. Hem kurdaki oynaklık hem de enflasyonun etkisiyle marketlerde satılan temel gıda ürünlerine büyük zamlar yapıldı. Başta Ayçiçek yağı, süt ve şeker gibi ürünleri zamlı alan vatandaşlar, kurdaki düşmenin ardından marketlerden indirim beklemeye başladı. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise ürünleri zamlı alan vatandaşların 14 gün içerisinde ürün iadesi yapabileceğini belirtti.
"ALIŞVERİŞ FİŞİNİ İBRAZ EDEREK İADE EDEBİLİRLER"Ağaoğlu "Fiyatlar daha da artacak" beklentisiyle vatandaşın evine gıda ürünü stokladığını belirterek, "Bu ürünlerin bir çoğu pahalı fiyatlardan alındı. Kanunen 14 gün iade etme hakkı var. Eğer indirimler başlayacaksa -ki birçok kalemlerde görülebilir bu- vatandaş, alışveriş fişini ibraz ederek pahalıya aldığı ürünleri iade edebilir" dedi."ÜRÜNÜN AMBALAJDAN ÇIKARILMAMASI GEREKİYOR"Açıklamalarını sürdüren Ağaoğlu, " E-ticaret'te şartsız iade hakkı var. Fiziki yapılan gıda alışverişlerinde ise, ürün ambalajından çıkmadıysa marketler iade alabilir. Böylece vatandaş, o ürün ucuzlayınca daha uyguna tekrar alabilir" diye konuştu.
"Memur ve emekli zammı en fazla yüzde 29 olur!" Dünya yazarından kötü haber!
DİĞER   
27.12.2021 11:48:54
Aralık ayı TÜFE artışı yüzde 15 dolayında geleceğini, yıllık TÜFE'nin de yüzde 35-40 arasında artacağını söyleyen Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, memur ve emekli zamlarının beklendiği kadar yüksek olmayabileceğini söyledi.Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'tan aralık 2021 enflasyonu ile ilgili bomba bir iddiada bulundu, memur ve emekliye kötü haberi verdi.Aralık ayı TÜFE artışı yüzde 15 dolayında geleceğini, yıllık TÜFE de yüzde 35-40 arasında artacağını söyleyen Aktaş; " Kur zehri maliyetlere, yani bünyeye girdi bir kere... Yüksek maliyetle üretilen malları bugünkü kur esas alınarak satmak söz konusu olmayacak." dedi.
Kur düşünce buna anında yalnızca akaryakıt fiyatlarının adapte olacağını, fiyat düşüşüne de devletin "Bana vergi lazım" diyerek el koyduğunu belirten yazar; "Akaryakıttaki indirimin pompaya yansımamasına ses çıkaramayanlar 50 liraya mal edilen ürün şimdi niye 40'a satılmıyor diye etiket denetimi yapıyor." diye bir tespit yaptı.Aktaş yazısında memurlara da kötümser bir haber verdi.Aralık ayı TÜFE artışının yüzde 15 dolayında gelmesinin, memur ve memur emeklilerinin ocak ayında yüzde 30'a yakın zam alması demek olduğunu belirten Alaattin Aktaş; şu yorumu yaptı:"Aralık ayı oranı yüzde 15 olursa 2021'in ikinci yarısındaki TÜFE artışı yüzde 27'yi bulacak. Memur ve memur emeklilerine bu yılın ikinci yarısı için yüzde 3 zam verilmiş ve oluşacak enflasyon farkının ekleneceği belirtilmişti. İkinci yarı için yüzde 27'lik TÜFE artışı söz konusu olduğu takdirde memurlar 24 puanlık fark alacak; 2022'nin ilk yarısı için verilecek 5 puanlık zamla birlikte toplam zam oranı yüzde 29'u bulacak."İşte bu yüzden aralık oranının önemi büyük olduğunu söyleyen Aktaş; "Aralık ayında yapılması gerekirken bir şekilde ocak ayına bırakılacak fiyat artışları, memur ve emeklilerin aleyhine bir durum yaratacak" dedi.
5 zincir markete "sebepsiz zam" cezası!
DİĞER   
26.12.2021 11:16:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kur Korumalı TL mevduat" sistemini duyurmasıyla günlerce rekor üstüne rekor kıran dolar 12 liranın da altına düştü. Dolar kurundaki düşüşün ardından marketlere yönelik denetimler de sıklaştırıldı. Ürün alış fiyatları artmamasına rağmen bazı ürün gruplarında yüzde 20'leri aşan oranlarda sebepsiz yere zam tespit eden Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, A101, Bim, Şok, CarrefourSa ve Metro marketlere idari para cezası uygulanmasıaı karar verdi.Ünlü marketlere ceza yağdı. Beyaz ve kırmızı et ile peynire ürün alış maliyetleri artmamasına rağmen yüzde 20 zam yapan zincir marketler yakalandı. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, sebepsiz zam yapan 5 markete ceza kesti.ÜRÜN ALIŞ FİYATLARI ARTMADI AMA YÜZDE 20'LERİ AŞAN ZAM YAPTILARFahiş fiyat artışları ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve incelemelerde bulunmak üzere kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, cuma günü toplanarak yapılan denetimler ve vatandaş şikayetlerini masaya yatırdı. Kurulun marketlere yönelik yaptığı denetimlerde bazı marketlerin ürün alış fiyatları artmamasına rağmen bazı ürün gruplarında yüzde 20'leri aşan oranlarda sebepsiz yere zam yaptığı tespit edildi.
REKLAM

ads by AdMatic
Marketlerin beyaz et, kırmızı et, tavuk kanadı, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi ürünlerde alış maliyetleri artmamasına rağmen yaptıkları zam oranlarının ticareti bozucu ve vatandaşı mağdur edici faaliyet olarak değerlendirildiği belirtildi.VATANDAŞ EN ÇOK FAHİŞ FİYAT VE STOKTAN ŞİKAYETÇİSabah'ın haberine göre; pandemi döneminde artan fiyatları denetim altına almak için Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu önceki gün yılın son değerlendirme toplantısını yaptı. Toplantıda Kurul tarafından yapılan market denetimleri ve vatandaş şikayetleri masaya yatırılırken, edinilen bilgilere göre vatandaşlar tarafından en çok fahiş fiyat ve stok şikayeti Bursa'dan geldi.BEYAZ PEYNİRDE SEBEPSİZ ZAM YÜZDE 30'U BULDUFahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve incelemelerde bulunan Kurul, 81 ilden gelen şikayetleri inceledi. Bazı marketlerde alış fiyatları ile satış fiyatları arasında yapılan incelemede, yapılan zamların alış fiyatları aynı olmasına rağmen yapıldığı belirlendi. Kurul, vatandaşların şikayetleri sonrasında yapılan denetimlerde beyaz peynir, kaşar peyniri, tavuk eti, tavuk kanadı, kırmızı et gibi ürünlerde maliyetin artmamasına rağmen marketlerin yüzde 20'nin üzerinde fiyat artışları yaptığını belirledi. Bir markette beyaz peynirde maliyet artmamasına rağmen fiyatına yüzde 30 zam yapıldığı tespit edildi.5 ZİNCİR MARKETE CEZAKurul, bu kapsamda maliyeti artmamasına rağmen vatandaşa sattığı ürünlere yüzde 20'yi aşan oranda zam yaptığı tespit edilen A101, Bim, Şok, CarrefourSa ile Metro marketlere idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu haksız fahiş fiyat artışı yapan 5 büyük zincir markete idari para cezası uygulanmasına hükmederken, Kurul'un yönetmeliği kapsamında marketlere 14 bin 860 liradan, 143 bin 860 liraya kadar para cezası kesilmesi öngörülüyor.

Zaman yolcusuyum" dedi ve bir video yayınladı: Sene 2031, İstanbul bomboş
DİĞER   
25.12.2021 11:37:15
Kendisini 2031 yılında bulduğunu ve etrafında hiç insan olmadığını iddia eden bir sosyal medya kullanıcısı İstanbul'un birçok noktasından çektiği görüntüleri paylaştı.Br sosyal medya kullanıcısı bir sabah uyandığında tarihlerin 2031'i gösterdiğini ve etrafına hiçbir insan olmadığını iddia etti. İstanbul'un farklı noktalarından paylaşımlar yapan kullanıcının videosu kısa sürede popüler oldu.GERÇEK Mİ, MONTAJ MI?İstanbul'un çeşitli bölgelerinde insanları aramaya başladığını dile getiren sosyal medya kullanıcısı, telefonlara ulaşılamadığını ve sadece internetin çektiğini söyledi. Havaalanı, Taksim meydanı, hastane, toplu taşıma girişi gibi lokasyonlarda çekimler yapan sosyal medya kullanıcısı, kendisine gelen sorulara da çektiği videolar ile yanıt verdi. Kimi kullanıcı hesaba inanırken birçok kullanıcı da videoların düzenlenmiş ve montajlanmış olduğunu iddia etti.
ÇOK RAĞBET VARZaman yolculuğu, insanların gelecekten haber alma isteği nedeniyle oldukça popüler bir akım haline dönüştü. Zaman yolcusu olduğunu iddia eden pek çok sosyal medya kullanıcısı paylaşımlarıyla popüler olmayı başardı. Özellikle yurt dışındaki sosyal medya kullanıcıları yaygın olarak zaman yolculuğu içerikleri üretiyor ve gelecekten günümüze kimi bilgileri iletiyorlar.
Oran kulislerden sızdı! Emekliye yapılacağı iddia edilen zam belli oldu!
DİĞER   
25.12.2021 11:36:09
Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zam ve memurlara ek zam verilmesi için Erdoğan'ın Memur-Sen ve Kamu-Sen başkanlarıyla yaptığı görüşmeler, milyonlarca emeklinin beklentisini artırdı. Emekliler, Ocak ayında maaşına ek zam gelip gelmeyeceğini merakla bekliyor.Emekli maaşlarına, yüzde 50.51 artırılan asgari ücretle arasındaki farkın açılmaması için yapılacak olan zam oranı da kulislere sızdı. Emeklilerin mağdur olmaması için ocak ayından itibaren en az yüzde 42 civarında bir zammın yapılabileceği konuşuluyor.EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 3 BİN 500 LİRAYA ÇIKABİLİRİnternethaber'in haberine göre emeklilere normal zam olarak, ocak ayında, geçmiş 6 aylık TÜFE kadar zam yapılacak. Bu da tahmini olarak yüzde 13-14 civarında bir zammın zaten garanti olduğunu gösteriyor. Ancak emeklilerin gerçek hayat pahalılığı karşısında daha fazla mağduriyet yaşamamaları için TÜFE yüzde 14 gerçekleşse bile bu zammın yüzde 50.51'lik zamma tamamlanacak şekilde yükseltilebileceği de ifade ediliyor.
Buna göre en düşük emekli aylığının 3 bin ila 3 bin 500 liraya kadar çıkabileceği, bu artışın ise oransal zammın yanı sıra seyyanen zamla gerçekleştirileceği konuşuluyor. Diğer emekli aylıklarının da en düşük emekli aylığı dikkate alınarak yükseltilmesi bekleniyor.Şimdi yeni yıldan itibaren bin 200 liralık farkın korunması halinde bile en düşük emekli aylığına bin 427 lira zam yapılarak en az 3 bin 53 lira civarına yükseltilmesi gerekiyor.1.200 LİRALIK FARK AÇILMASINAsgari ücret zammından önce asgari ücretli işçiyle en düşük emekli aylığı arasında bin 200 liralık bir fark vardı. Asgari ücret 2 bin 826 lira, en düşük emekli aylığı da Hazine'nin aradaki farkı ödemesiyle birlikte bin 626 lira düzeyinde bulunuyordu.SON ZAM ORANI 8,45'TİAsgari ücretlilere tıpkı emekliler gibi her 6 ayda bir zam yapılıyordu. Ancak 2016 yılından itibaren asgari ücretlilerin zammı yıllık bazda ve yıl başından itibaren uygulanacak şekilde değiştirildi. Emeklilere ise her 6 ayda bir gerçekleşen tüketici enflasyonu kadar zam veriliyor. Emekli aylıklarına en son temmuz ayında yüzde 8.45 zam yapıldı. Asgari ücrete yıllık yüzde 50.51 zam yapılmıştı.
Emekliye çifte zam yolda! Emekliler ocak maaşlarını zamlı alacak
DİĞER   
23.12.2021 11:43:24
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren maaş zamları detayları belli oldu. Ocak ayında emeklilerin hem maaşlarına zam hem de ek zam yapılacak. Masadaki formül ise düşük maaşlılara daha yüksek zam yapılması şeklinde. Peki SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında ne kadar artış olacak?Milyonlarca emekliyi ocak ayında hem maaşlarına yapılacak zam he de ek zam heyecanı sardı. Düşük maaşlılara daha yüksek zam yapılacak şekilde pek çok formül masada. İyileştirmenin zamların ödeneceği Ocak'a yetiştirilmesi bekleniyor. Takvim'de yer alan habere göre formüller hazırlanacak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.
Memur emeklilerinin, memurlara yapılacak ek zamdan yararlanması beklenirken; SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de pek çok formül gündemde.YILLIK TÜFE FORMÜLÜSSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak'ta 6 aylık enflasyon oranında zam alacak.İlk formüle göre bu zammın üzerine bir refah payı eklenerek yıllık enflasyona eşitlenmesi söz konusu olabilecek.Yeni politika her vade için geçerli mi? Uzman isimden dikkat çeken açıklama!Örneğin; Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki 23.85'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık TÜFE yani emeklilerin zam oranı yüzde 14.2 olacak.Yıllık enflasyon formülü hayata geçirilirse bu zam yüzde 23.85'e tamamlanabilecek.YÜZDE 40 FORMÜLÜYıllık kümülatif artışın yüzde 40'a ulaşabileceği de konuşuluyor. SSK ve Bağ- Kur emeklileri Temmuz'da yüzde 8.45 zam almıştı.Zammın yüzde 40'a tamamlanması formülü hayata geçerse, ocakta emeklilere yüzde 29.1 zam söz konusu olacak.6 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı yüzde 14.2 çıkarsa yüzde 13.3'lük ek artış yapılabilecek.SEYYANEN ZAM FORMÜLÜSSK ve Bağ- Kur emeklilerine ek zammın seyyanen olarak belirlenmesi de gündemde.Buna göre, SSK ve Bağ-Kur'lulara 6 aylık enflasyona ilaveten belirlenen tutarda seyyanen artış yansıtılabilecek.Bakan Bilgin'den 3600 ek gösterge ve emekli zammı açıklamasıDÜŞÜK MAAŞA YÜKSEK ARTIŞEmeklilere yapılacak ilave zammın kademeli olması planlanıyor. Yani düşük maaşlılara daha yüksek zam yapılması düşünülüyor.Burada oransal ya da seyyanen zammın maaşa göre farklı uygulanması ya da bin 500 liraya yükseltilen taban aylığın artırılması söz konusu olabilecek.
Erdoğan, bugün Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ile ek zam konusunu görüşecek
DİĞER   
22.12.2021 12:07:22
Son dakika! Erdoğan, bugün saat 16.00'da Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ı kabul edecek. Görüşmede ek zam konusu ele alınacak. Yalçın, dün yaptığı açıklamada "Ekonomideki dalgalanma nedeniyle alım gücü düşen kamu görevlileri için ek zam görüşmelerimizin başlamasını istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.Dün sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Memur-Sen Genel Yönetim Kurulu olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile ek zam talebimizi görüştük. Vergi muafiyetinin nasıl yansıyacağını konuştuk. Ekonomideki dalgalanma nedeniyle alım gücü düşen kamu görevlileri için ek zam görüşmelerimizin başlamasını istedik" demişti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN KABUL EDİLECEKBu gelişmenin ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Ankara'da Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ı kabul edeceği öğrenildi. Ek zam konusunun ele alınacağı görüşme, saat 16.00'da başlayacak.Ayrıntılar geliyor...
İletişim Vergisi ve MTV'den sonra bir zam da emlak vergisine: Yüzde 18,10 arttı
DİĞER   
21.12.2021 12:05:42
Emlak vergi değerleri, 2022 yılında, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 18,10) kadar artırılarak hesaplanacak. Böylece, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin liranın üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi olacak.Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, 1 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğle, gelecek yıla ilişkin emlak vergi değerleri belli oldu.YÜZDE 18,10 ZAMLANACAKBuna göre, 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı. Böylece, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin liranın üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi olacak.
ALT VE ÜST SINIRLAR DA AYNI ORANDA YÜKSELDİVergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları da yeni yıl için yeniden değerleme oranının yarısı kadar yükseldi. Bu kapsamda, vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları 6 milyon 173 bin lira ile 9 milyon 260 bin lira arasında olanların (bu tutar dahil) 6 milyon 173 bin lirayı aşan kısmı için binde 3 olarak tespit edildi. Söz konusu taşınmazlardan değeri 12 milyon 347 bin liraya kadar olanların (bu tutar dahil) 9 milyon 260 bin lirası için 9 bin 261 lira, fazlası için binde 6'lık oran belirlendi.Değeri 12 milyon 347 bin liradan fazla olanlarda sınır, bu tutar için 27 bin 783 lira, fazlası için ise binde 10 olarak hesaplandı.
Dövize çevrilebilen mevduat nedir? Türkiye'de ilk ne zaman uygulandı, sonuçları ne oldu?
DİĞER   
21.12.2021 12:03:47
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı yeni finansal ürün Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) sistemiyle Türk Lirası bir gecede yüzde 30 değer kazandı. Sistem vadeli hesaplarda mevduatı olan vatandaşa kur farkı ödemesi öngörüyor.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı TL mevduata Kur Farkı modeli hakkındaki aramalar arttı. Peki, dövize çevrilebilir mevduat nedir (DÇM) nasıl uygulanır? Türkiye'de dövize çevrilebilir mevduat uygulaması kaç yılında başlatılmıştır?1) Dövize Çevrilebilir Mevduat nedir?Tasarrufu vadeli Türk Lirası'nda olan bir kişi vadesinin sonunda banka ile anlaştığı faizi alıyor. Örneğin bu faizin yüzde 18 olduğunu varsayalım. Fakat kişi parasını vadeli hesap açtırdığı gün dolara yatırsaydı vadenin bittiği tarihte getirisi yüzde 50 olacaktı. İşte aradaki bu yüzde 32'lik farkı devlet vatandaşa ödeyecek.
2) Sistemden kimler faydalanabiliyor?Sistemden banka hesabında vadeli mevduat tasarrufu olan gerçek kişiler faydalanabilecek. Bu mevduat yabancı para cinsinden de olabilir.3) DÇM hangi bankalarda olacak?Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar'ın verdiği bilgilere göre; kamu bankaları sisteme dahil, özel bankalar da ürünleri yavaş yavaş devreye alacak. Çakar, "Bir çok özel banka genel müdürü arkadaşımla konuştum onlar da girecek" değerlendirmesinde bulundu.4) Vadeli sonundaki faiz ile döviz arasındaki fark nasıl karşılanacak?Bu konuda hükümet tarafından daha detaylı bir açıklama beklenirken farkı Hazine'nin karşılayacağı açıklandı. Yani vergi ve bütçe gelirlerinden kur zararı eden vatandaşın zararı tanzim edilecek.5) Nasıl bir kur farkından söz ediliyor?Dolar/TL dün 18.4 ile tarihi zirvesini görmüştü. Dün akşam saatlerinde kur 12.0 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah 13.5 civarında işlem görüyor. TL'nin dün en yüksek seviyeden en düşük seviyeye göre değer kazancı %50'yi buldu. Kurda bu sabahki ilk işlemler olan 13.5 seviyesine göre TL'nin kazancı ise yaklaşık %36 seviyesinde. (08:30 itibarıyla)Yılbaşından beri bakıldığında ise TL'nin dolar karşısında %56'yı aşan kaybı ise dün geceki hareketle birlikte %45'e geriledi. Dolar/TL'de yılbaşından beri yaşanan %144 yükseliş dünkü hareketle %82 civarı yükselişe geriledi.6) Dövize Çevrilebilir Mevduat ile ne amaçlanıyor?Dövize Çevrilebilir Mevduat ile hem mevcut zarar eden vatandaşın zararının tanzim edilmesi hem de dövize oluşabilecek yeni kaymaların engellenmesi hedefleniyor. Şu an Türkiye'de gerçek kişilerin mevduatlarının yüzde 64'ü döviz yüzde 36'sı TL'de. Milli para yerine oluşan bu dengesiz durumun giderilmesi de hedefleniyor. Ayrıca dövize olan talebin de azalacağı düşünülerek kurlardaki aşırı hareketin dengelenmesi umuluyor.7) Türkiye'de vatandaş parasını ne kadar vadede bozduruyor?Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar'ın verdiği bilgilere göre Türkiye'de ortalama Türk Lirası vade bozdurma vakti 55 gün.8) Türkiye'de vadeli hesaplarda kaç para var?Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun verilerine göre Türkiye'de gerçek kişilerin vadeli hesaplarında 866 milyar TL bulunuyor. Vadeli hesaplarda bulunan dövizin TL karşılığı ise 1.2 trilyon TL. Vadeli hesaplarda döviz ve TL olarak 2.1 trilyon TL vadeli hesaplarda bulunuyor. Devlet bu hesaplardaki paraların olası kur zararlarını tanzim edecek.9) Türkiye'de dövize çevrilebilir mevduat uygulaması kaç yılında başlatılmıştır?Dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) hesapları ilk kez 1967 yılında açılmıştı.O tarihlerde yurtdışındaki işçiler ve ihracatçılar ilk hesapları açar ve toplamı 3,5 milyar doları bulan döviz Türkiye'ye gelir. DÇM'lerin para arzı artışına ve enflasyonun hızlanmasına neden olmaya başladıkları değerlendirilir ve kullanımına sınırlandırmalar getirilir. Ancak 1977 yılının ilk aylarından sonra yeni hesap açılması çok yavaşlamaya başlayınca TCMB ve bankalar, eski DÇM'lerin vadesi gelenlerinin paralarını geri ödemede zorlanmaya başlarlar. Sonunda sistem 1978 yılında bitirilir. Bu borçlar, 1981 yılından sonra devlet tarafından üstlenilir.10) Eski uygulama işe yaradı mı?Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski bankacı Kerim Rota ise 70'lerdeki sistemi hatırlatarak, Hazine'nin o dönem için büyük bir zararla bu işlemleri sonlandırdığını belirtiyor. Bir açıdan tüm sistemin aslında dolarize olduğunu ve TL kredilerde faiz oranı belirlemenin de zorlaşacağını, ayrıca bankaların faiz oranlarında ciddi artışla yapabileceğine de dikkat çekiyor.
Hava-İş Sendikası, THY'den yüzde 100 zam talep etmeye hazırlanıyor
DİĞER   
20.12.2021 11:49:29
THY'de örgütlü Hava-İş Sendikası, 2022-2023 dönemi için başlanacak toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde enflasyona ilave olarak %100 zam talebinde bulunacağını açıkladı.Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, cuma günü Twitter'dan yaptığı açıklamada, "27. Dönem TİS sürecimizi, THY AO'na talep taslağımızı göndererek başlattık... TİS masasına, enflasyona ilave olarak yüzde 100 zam talebi ile oturacağız" dedi.ASGARİ ÜCRET 2022 YILI İÇİN 4,253 LİRA OLARAK AÇIKLANDIHava-İş'ten bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, TİS görüşmelerine Ocak ayından önce başlanması planlanırken; sendika THY'deki 28,000 civarındaki çalışanın yaklaşık 24,000'ini temsil ediyor. THY ve Hava-İş pandemi döneminde işten çıkarmaların önüne geçebilmek için 2020'nin Ağustos ayında çalışan ücretlerinde 2021'in sonuna kadar yüzde 30-50 aralığında indirim yapılması konusunda anlaşmıştı.
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Pazar günü Habertürk televizyonunda katıldığı programda yaptığı açıklamada, ücret artışları konusunda 2022 başından önce mutabakat sağlamayı umduklarını ifade ederek, "Biz de onların hakettiği iyileştirmenin bir an önce olması kanaatindeyiz... Bu müjdeyi sene sonu gelmeden verme niyetindeyiz... Vereceğimiz farklarla onları memnun ettirecek bir hamle yapacağız" dedi.
Yılın son kabine toplantısı: Emekli ve memur maaş zamları belirlenecek
DİĞER   
20.12.2021 11:39:41
Cumhurbaşkanlığı kabinesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bugün toplanacak. Kritik toplantıda son dönemde döviz kurlarındaki oynaklık ve ekonomiye yansımalarının değerlendirilmesi beklenirken Merkez Bankası'nın dolar fiyatlarına doğrudan müdahaleleri ve sonuçları masaya yatırılacak. Dolar, Euro ve altın fiyatlarındaki dalgalanmaları fırsat bilen fahiş fiyat artışları ve stokçular da kabine toplantısında görüşülecek.Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Toplantının gündem maddelerinden biri memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış olacak.Kabine, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. İç ve dış gelişmelerin ele alınacağı toplantıda, döviz kurundaki hareketliliğin piyasaya yansımaları değerlendirilecek.
Yılın son Kabine toplantısının önemli maddelerinden biri de memur ve emekli maaşlarına yapılacak yıllık ek zamlar olacak. Toplantıda zam oranının belirleneceği kaydediliyor.2022 yılına girerken kamu çalışanları ve emeklilerin maaş düzenlemesi ile ilgili değerlendirme yapılacak.Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısında İstanbul'da yapılan Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'ndeki temaslarını değerlendirecek. Toplantıda, dış politikadaki diğer sıcak gelişmeler de ele alınacak.Erdoğan'ın, kabine toplantısının ardından "Millete Sesleniş" konuşması yapması bekleniyor.
Asgari ücret zammı AGİ'ye de katkı sağlayacak! Milyonlarca çalışanın maaşında artış olacak
DİĞER   
19.12.2021 13:35:18
2022 asgari ücreti yapılan yüzde 50,5'lik zamla beraber 4 bin 253 liraya yükseldi. Asgari ücrete yapılan zamla beraber çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi de yeniden belirleniyor. Milyonlarca çalışanın asgari geçim indirimi de (AGİ) artıyor. Asgari ücretteki artışla beraber bekar bir işçi için 268 lira olan AGİ yılbaşından itibaren 403.4 lira olacak, evli ve eşi çalışmayan 3,4,5 çocukluda da ise 686 liraya çıkıyor.Asgari ücretteki artışla beraber bu yıl bekâr bir işçi için 268 lira olan asgari geçim indirimi yılbaşından itibaren 403.4 lira olacak. Evli eşi çalışmayan ve çocuksuz için 322 liradan 483,2 liraya, evli çalışmayan bir çocukluda 362 liradan 544.9 liraya, evli eşi çalışmayan 2 çocukluda 402 liradan 606,1 liraya, evli eşi çalışmayan 3,4,5 çocukluda da 686 liraya çıkıyor.
5 ÇOCUKLU DA 456 LİRADAN 686,4 LİRAYA YÜKSELİYOREvli eşi çalışan ve bir çocukluda 308 liradan 463,6 liraya, evli eşi çalışan 2 çocukluda 348 liradan 523,8 liraya, evli eşi çalışanda 3 çocukluda 402 liradan 605 liraya, 4 çocukluda 429 liradan 645,8 liraya, 5 çocuklu 456 liradan 686,4 liraya yükseliyor.AGİ YOLUYLU İADE EDİLECEKÜcretlilerden vergi kesintisi yapılmayan, bu nedenle kazancını yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olan ücretlilerde AGİ, yıllık beyannamede hesaplanan gelir vergisinin ücret gelirlerine isabet eden tutarından mahsup edilmesi suretiyle gerçekleştiriliyor.GELECEK YILIN İLK AGİ'Sİ ŞUBAT AYINDA MAAŞLARA YANSIYACAKAsgari geçim indirimi uygulamasında eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dâhil ediliyor. AGİ' den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına, yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor. Gelecek yılın ilk AGİ'si Şubat ayında maaşlara yansıyacak.Meclis Genel Kurulu'na sunulan vergi düzenlemesi ile sadece asgari ücretle çalışanların kazançlarının vergi dışı bırakılması öngörülürken AGİ de devam edecek. Gelir Vergisi Kanunu'nun AGİ'ye ilişkin 32'inci maddesi korunurken, beşinci fıkrada değişikliğe gidildi. Böylece gelir vergisi istisnasından sadece asgari ücretle çalışanlar yararlanabilecek. Brüt ücreti gelecek yıl 5004 liranın üzerinde olanlar gelir vergisi istisnası kapsamında bulunmuyor. Bu nedenle de vergilerin bir bölümü mevcut uygulamadı gibi AGİ yoluyla iade edilecek.BEŞ ÇOCUKLUDA 230 LİRA ARTTIAsgari geçim indirimi bekar çalışanda 135,4 lira artışla 403,4 liraya, evli eşi çalışmayan; 1 çocukluda 162,2 lira artışla 483,2 liraya, 2 çocukluda 203,1 lira artışla 605,1 liraya, 3,4,5 çocuklu da 230 lira artışla 686 liraya ulaştı. Evli eşi çalışan çocuksuzda 135,4 lira artışla 403,4 liraya, 1 çocukluda 155,6 lira artışla 463,6 liraya ulaştı. Yine eşi çalışan 2 çocukluda 175,8 lira artışla 523,8 liraya, 3 çocukluda 203,1 lira artışla 605,1 liraya, 4 çocukluda 216,8 lira artışla 645,8 liraya, 5 çocukluda da 130,4 lira artışla 686,4 liraya yükseldi.ÇOCUK SAYISINI MUTLAKA BİLDİRİNÜcret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, emekli maaşı alanlar da çalışmayan, herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul ediliyor. Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dâhil ediliyor. Boşanmış olan eşlerin her ikisinin de çalışıyor olması durumunda; çocukların velayetine sahip olanın faydalanması mümkün bulunuyor.Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında "Aile Durumu Bildirimi" ile işverenlerine bildirimde bulunuyor. Durumlarında değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildirecek. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanıyor.İŞYERİ DEĞİŞTİREN DE ALABİLİRYıl içinde işyeri ve işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam ediliyor. Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, asgari geçim indirimi uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştiriliyor.Ücretliler medeni durumu ve çocuk sayısı hakkında bildirimlerini, en yüksek ücret geliri elde ettikleri işverene vererek uygulamanın ilgili işverence yerine getirilmesini sağlayacaklardır. En yüksek ücretin hangi işverenden alınacağının belli olmaması halinde, indirimden yaralanacağı işvereni ücretli kendisi belirliyor.İŞVEREN ÜCRETLE BİRLİKTE ÖDEMEK ZORUNDASabah'ın haberine göre işverenin asgari geçim indirimi tutarının, o ayki ücretiyle birlikte ücretliye nakden ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi, işverenler tarafından haksız yere yapılan bir mahsup işlemi niteliği taşıyacak. Eksik beyan edilmiş kesinti sayılarak, bu vergiler için de işverenler hakkında cezalı alınıyor.Bu avantajdan, ücret seviyesi ne olursa olsun, medeni durumları aynı olan gerçek usulde ücret geliri elde eden tüm ücretliler aynı ölçüde yararlanıyor. Yani eşi çalışmayan ve dört çocuğu üzerinden sistemden yararlanan bir asgari ücretli ile aynı şartlarda eşi çalışmayan ve dört çocuğu bulunan ve 10 bin lira ücret alan bir ücretlinin alacağı asgari geçim indirimi tutarı aynı oluyor.UCUZ BORÇLANMAYI KAÇIRMAYINYeni asgari ücretle birlikte doğum, askerlik prim borçlanması da yükseliyor. Doğum sonrası ücretsiz izin kullanan veya çalışmaya ara veren kadınlar her bir çocuk için boşta geçen sürelerinin 2 yıla kadar olan kısmını borçlanabiliyorlar. Borçlanma hakkı üç çocuğa kadar tanınıyor. Bir kadın bu şekilde 6 yıla kadar doğum borçlanması yapabiliyor. Doğum borçlanması normalde sigortalı çalışmaya başladıktan sonra boşta geçen süreler için yapılıyor.Bununla birlikte, staj sigortası yapmış kadınlar da staj ile normal sigortalı çalışma arasındaki dönemde doğan çocukları için borçlanma yapabiliyorlar. Staj sigortası sayesinde bu şekilde borçlanma yapan kadınların sigorta başlangıç tarihleri, borçlanma yapılan süre kadar geriye çekildiği için daha erken emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Emeklilik için prim güne ihtiyacı olanların daha ucuza borçlanması için 31 Aralık tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor.Yeni yıla kadar borçlanmaya gidenler yüzde 39.9 daha az prim ödeyecek. Bu yıl için borçlanma primi en düşük 38,16 lira en yüksek de 286,20 lira uygulanıyor. Gelecek yıl bu tutar doğum, askerlik borçlanmasında en düşük 53,38 liraya, en yüksek de 400 lirayı geçecek. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da günlük borçlanma için bu yıl 53.66 lira prim ödüyor. Yurtdışı borçlanmada da 1 günlük prim tutarı yeni yılda 75.06 liraya çıkacak.
Kulis bilgisi: AK Partili vekiller "emeklilere, asgari ücret kadar zam yapılmalı" dedi
DİĞER   
18.12.2021 12:22:35
Asgari ücret zammının ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi. Milyonlarca emekli işçiye yapılan yüzde 50'lik zam sonrası, bir beklentiye girdi. AK Parti kulislerinde konuşulan iddialara göre vekiller, emeklilere de asgari ücret zam yapılması gerektiğini söylüyor.Asgari ücret pazarlığında işçi istediğini aldı. Yüzde 50'li zamla asgari ücret 4.253 liraya yükseldi. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Böylece işveren 450 TL'lik bir yükten kurtarıldı. Ancak vergi kalktığı için asgari ücretten AGİ'de kalkmış oldu.EMEKLİLER BEKLENTİ İÇERİSİNDEAsgari ücret zammının ardından gözler emekli zammına çevrildi. Asgari ücrete yapılan tarihi zam sonrası emekliler de büyük bir beklenti içine girdi. Milyonlar şimdi açıklanacak zam oranını bekliyor.
MASADA YÜZDE 35-40 ARASI BİR ZAM VARAK Parti kulislerinde de gündem emekliler. Parti içerisinde konuşanlara göre, emekli zammı için enflasyon + yüzde 25'lik zamdan bahsediliyor. Buda yüzde 35-40 arasında artış anlamına geliyor.EMEKLİLER SEÇİMDE KİLİT NOKTAAK Partili vekiller, emeklilerin seçimdeki önemine de vurgu yapıyor. Seçmen kitlesinin büyük bölümünü emeklilerin oluşturduğunu söyleyen AK Partililer, emekli maaşlarına da asgari ücret gibi büyük bir artış yapılması gerektiğini söylüyor.
Emekliye zam oranı ne olacak? Erdoğan'ın enflasyon + yüzde 25 için talimat verdiği konuşuluyor
DİĞER   
18.12.2021 12:22:12
Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zammın ardından emekli maaşlarının durumu da merak konusu oldu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşları için büyük oranda bir zam talimatı verdi. Şu anda masadaki zam oranının enflasyon+ yüzde 25 olduğu ileri sürüldü.Türkiye, asgari ücret görüşmelerinden çıkacak sonuca kilitlenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günlerde yaptığı açıklamada asgari ücrette yüzde 50 artışa gidildiğini belirtmişti. Asgari ücretin 4 bin 253 TL olmasının ardından emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı da merak konusu oldu. Kulislere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına yönelik büyük bir zam talimatı verdi.
ASGARİ ÜCRETİN YARISI ALAN VARCNN Türk'ün haberine göre; üzerinde çalışılan iki ayrı formül bulunuyor. Emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40'lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde. SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grup bulunuyor.Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.Üzerinde durulan ikinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40'lar civarında zam olması. Şu anda üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon + yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40'lar civarında artış anlamına geliyor."EMEKLİLERİMİZ DE BÜYÜK BEKLENTİ İÇİNDE"Bütçe görüşmeleri nedeniyle TBMM'ye gelen Çalışma, Hazine ve Maliye bakanları başta olmak üzere ilgili bakanlara "Asgari ücretten sonra emeklilerimiz de büyük bir beklenti içine girdiler. Onların durumun da iyileştirecek bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi. Bakanlar ise Başkan Erdoğan'ın talimatı ile emekliler ile ilgili de çalışma yapıldığı bilgisini paylaştı."TOPLU SÖZLEŞMEDEN SONRA ARADAKİ HAREKETLİLİK DİKKATE ALINMALI"Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sendikalarla görüşmüştü. Bilgin, "Emeklilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz" demişti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da "Toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik mutlaka dikkate alınmalı ve bir ek zamla memur alım gücü düşüklüğü giderilmeli. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.ENFLASYON FARKLI ARALIK'TA BELLİ OLACAKMemur ve emekliler yıl sonunda enflasyon farkı alacak. Temmuz- Kasım dönemi enflasyonuna bakıldığında memurlar ve memur emeklileri yüzde 7.47 enflasyon farkı zammı hak etmiş durumda ancak net tutar aralık enflasyonuyla belli olacak.TÜİK'in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre işçi ve Bağ- Kur emeklileri için de şimdiden yüzde 10.47 zam kesin gözüküyor. 3 Ocak tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre bu oran artabilir.Bugünkü hesaba göre, 2022'nin başında en düşük SSK emeklisinin aylığı 3.030 liraya, en düşük Bağ- Kur emeklisinin aylığı 2.724 liraya ve en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 2.195 liraya yükselecek. 2021'in ilk yarısında SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını yüzde 8.36, ikinci yarısında ise yüzde 8.45 zamlı almışlardı.
Sıra memur zammında! "Ek zam ve refah payı uygulaması derhal hayata geçirilmeli!"
DİĞER   
17.12.2021 11:02:17
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yeni asgari ücretin en düşük memur maaşını geçtiğini belirterek, memurlara yönelik bir an önce ek zam veya refah payı uygulamasının başlatılmasını istedi.2022 yılı asgari ücretin yüzde 50 oranında artırılarak 4 bin 253 TL'ye çıkarılması gözleri memur maaşlarına çevirdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de yeni asgari ücret miktarıyla ilgili açıklama yaptı.Yeni asgari ücretin en düşük memur maaşını geçtiğini bildiren Kahveci, "Hükümet derhal kamu çalışanlarını da geçim acziyetinden kurtarmak için vakit geçirmeden ek zam ve refah payı uygulamasını hayata geçirmek zorundadır." ifadelerini kullandı.
MEMUR MAAŞI ASGARİ ÜCRETTEN DÜŞÜK
AUZEF bitirme sınavı ne zaman, nasıl yapılacak? AUZEF bitirme sınavının detayları
DİĞER   
15.12.2021 14:12:46

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) bitirme sınavlarının detayları belli oldu. AUZEF bitirme sınavları, aralık ayında 4 oturumda gerçekleştirilecek. Peki, AUZEF bitirme sınavı ne zaman, nasıl yapılacak? 

AUZEF güz yarıyılı bitirme sınavları 18-19 Aralık 2021 tarihleri arasında dört oturumda yapılacak. Öğrencilerin sınava katılım sağlayabilmeleri için AUZEF sınav giriş belgelerini yanlarında bulundurması gerekiyor.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) almış olduğu karar doğrultusunda 2021-2022 eğitim öğretim yılında açık öğretim programı uygulayan tüm Üniversitelerde olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi sınavları da yüz yüze yapılacak.


Sınav giriş belgeleri http://auzefsinav.istanbul.edu.tr adresinden AKSİS kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaparak alabilirsiniz.

Otomobil stokçularına 50 ilde eş zamanlı operasyon! 51 kişi hakkında tekel oluşturmaktan gözaltı kararı var
DİĞER   
15.12.2021 11:16:20

 Karabük merkezli 50 ilde "bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri" nedeniyle 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Türkiye'de koronavirüs salgınının ardından ikinci el araç fiyatlarındaki ani artış dikkat çekmişti. Dünya genelinde yaşanan çip krizi nedeniyle sıfır araç üretimlerinin düşmesi de ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden olurken, fiyat artışlarının bir diğer nedeninin de stokçuluk olduğu iddia edilmişti.


EMNİYET DÜĞMEYE BASTI

Vatandaşların ikinci el araçlarda fahiş fiyatlardan yakınmasının ardından çalışma başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, bir süredir devam ettikleri araştırma sonucunda bugün harekete geçti.

KARABÜK MERKEZLİ DEV OPERASYON

Ekipler, Karabük merkezli olarak başlatılan operasyon kapsamında 50 ilde "bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri" belirlenen 51 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, karakolda ifadelerinin alınmasının ardından mahkemeye sevk edilecek.

Tuvalet kağıdında yüzde 100'leri aşan zamlara büyük tepki sosyal medyada!
DİĞER   
9.12.2021 12:38:02
Yurttaşlar marketlerdeki etiket değişim hızlarına yetişemez hale geldi. Son zam ise tuvalet ve havlu kağıda geldi. Yüzde 100'leri aşan fiyat artışına vatandaşlar tepki yağdırıyor.Son dönemde gıdadan giyime, enerjiden akaryakıta kadar birçok ürüne zam üstüne zam gelmeye devam ediyor. Enflasyondaki artış sonrası marketlerdeki etiketler sürekli değişiyor. Markete her gittiğinde şaşkınlık yaşayan vatandaşlar, etiketlerdeki değişim hızına ayak uyduramıyor.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam rakamı netleşti
DİĞER   
8.12.2021 09:19:12
Tüm çalışanları yakından ilgilendiren asgari ücret zam toplantısının ikincisi dün gerçekleşti. 2022 asgari ücret zammı için beklentiler yüzde 30'un üstü ve yüzde 45'in altında yoğunlaşırken Türk-İş Başkanı Atalay, "Oluşan rakamların altına evet demeyiz" dedi.Recep Tayyip Erdoğan, "asgari ücret zammının dar gelirlinin hayat şartlarını iyileştirip onları rahatlatacak" bir oranda olacağı mesajını verirken 4 bin liranın altında olmayacağı yönündeki beklentiler yükseldi.Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret konusunda toplumun beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayarak memura olduğu gibi işçiye de ek refah artışı yapılmasını istedi. Türk-İş'in de yüzde 40'ın üzerinde artışla 4 bin lirayı işaret ettiği belirtiliyor.
TOPLANTI ÖNCESİ BAKANLA GÖRÜŞTÜAsgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı dün Türk-İş ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yarın TİSK'te yapılacak üçüncü toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu da asgari ücret hesaplamasını sunacak.Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le yaptığı telefon konuşmasında bekledikleri rakamı iletirken, memura olduğu gibi işçiye de ek refah artışı yapılması gerektiğini söyledi.Edinilen bilgiye göre işçi tarafı asgari ücretin 4 bin liranın altına indirilmemesini istedi. Atalay, "Bize de memurlara da enflasyonun üzerinde bir zam olduğu zaman devlet onları veriyor. Bakan Beyin ifadesine göre enflasyonun üzerinde ne varsa kümülatif onu tamamlamayı düşünüyorlar. İşçiyi bunun dışında tutmaları mümkün değil" dedi.Kamuoyunda oluşan rakamların ortada olduğunu ifade eden Atalay, "Bu rakamların altında bir şeye 'evet' dememiz mümkün değil. İnşallah umduğumuz gibi olur. Hep beraber zevkle imzalarız. 7 milyona yakın insan bununla geçinmeye çalışıyor. Aileleriyle birlikte 30 milyonun üzerine kişi. Yani ülkenin üçte birinden daha fazla" değerlendirmesini yaptı.KRİTİK EŞİK 4 BİN LİRAUzmanlar asgari ücretin yüzde 30'un altına inmesi ve yüzde 45'in üzerine çıkmasının zor olduğunu belirterek, kritik eşiğin 4 bin lira olduğunu ifade ediyorlar.İlk toplantıda Bakan Bilgin'in 26 ilde 2 bin 500 çalışan ve 604 işverenle yaptıkları anket sonuçlarını açıklaması üzerine, işçi kesiminin ağırlıklı 3 bin 750-4 bin lira, işveren kesiminin ise 3 bin 500-3 bin 750 lira arasında asgari ücret talep ettiği öğrenilmişti.Asgari ücret, halen bekâr bir işçi için aylık net 2.825 lira olarak uygulanıyor.Net asgari ücret yüzde 26 artışla 3.554 lira, yüzde 31 artışla 3712 lira, yüzde 34 artışla 3791 lira, yüzde 40 artışla da 3949 lira olacak..
Son Dakika: Asgari ücrette zam pazarlığı devam ediyor!
DİĞER   
8.12.2021 09:14:56
Son dakika: Milyonların heyecanla beklediği yeni asgari ücret için zam pazarlığı başladı. Türk-İş, TİSK ve hükümet kanadından oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını gerçekleştirmek için bir araya geldi. Toplantının ev sahibi olan Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay, "Resmi bir rakam söylememeye gayret ediyoruz. Ama kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. Bu rakamların altında bir rakama onay vermemiz mümkün değil" açıklamalarında bulundu.Asgari ücret zammı için milyonların beklediği an geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Aralık tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ilk toplantının ardından bugün ikinci toplantısını işçi temsilcisi Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantının sonunda bir rakam açıklanmadı. Görüşmelerde işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.
"SON İKİ AYDA TEMEL GIDAYA GELEN ZAMLAR ORTADADIR"Basına kapalı yapılan toplantı öncesi açıklama yapan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "TÜİK temsilcileri enflasyon yüzde 21'dir diyor. İnsanlar geçinebilmek için büyük mücadele veriyorlar. Son iki ayda temel gıda maddelerine gelen zamlar ortadadır. 35-40'ın üzerinde rakamlar var önümde. Gücünüzün yettiği kadar bunları değerlendireceğinizi biliyorum. Bakan beyle bir daha konuştum ve öyle çıktım buraya. Memurlarla ilgili bir konu var biz de memurlar da enflasyon üzerinde bir zam olduğunda devlet bize veriyor. Ben bakan beye ifade ettim. Enflasyonun üzerinde kümülatif değerlendirmeyi düşünüyorlar. Ben olaya TİSK'in ve işverenlerin nasıl baktığını biliyorum. Bu ücret düşük bir ücrettir." dedi."TOPLUMUN BEKLENTİSİ YÜKSEK"Atalay, "Ortaklaşa hükümet, işçi, işveren beraber imzalayalım. Bizim beklentimizin altında kalacak bir rakam olursa buna katılmayacağını bakan beye de söyledim. Sayın Cumhurbaşkanımıza da ilettiler arzumuz bir an evvel önümüze bir rakam gelsin de bu işi bağlayalım. Arzu ettiğimiz rakam gelmezse hemen bağlamanın da bir anlamı yoktur. Siyasilerin açıklamalarına bakıyorum. Toplumun tüm kesimleri bu fikri beyan ediyor. Bir araştırma var, araştırma yapan tarafta biziz. Gerede'de pompacı ile konuştum ve onun bana ne dediğini biliyorum. Eryaman'da fırındaki kızla konuşuyorum. Toplumun beklentisi yüksek. İnsanların tebessüm edeceği bir rakamla buradan kalkmak istiyoruz." ifadelerini kullandı."KAMUOYUNDA OLUŞAN RAKAMLAR ORTADA, ALTINA ANLAŞAMAYIZ"Atalay sözlerini, "Zorda olan iş yerleri ile ilgili katkı sağlanması gerekiyor mu gerekiyor. Vergi ile ilgili bir düzenleme yapılırsa. Ocak ayında aldığımız ücreti aralık ayına geldiğimizde alamıyoruz. Bunu kamu çalışanı da asgari ücretli de alamıyor. Resmi bir rakam söylememeye gayret ediyoruz. Kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. Bu rakamların altında bir anlaşma yapmamız mümkün değil. İnşallah umduğumuz gibi olur ve hep beraber zevkle imzalarız." diyerek sonlandırdı.ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 9 ARALIK'TAAsgari Ücret ile ilgili üçüncü toplantı 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00'da işveren temsilcisi TİSK'in ev sahipliğinde yapılacak. Yasa gereği asgari ücretin Aralık ayı içinde belirlenmesi gerekiyor. Taraflar bu yıl ay sonuna kalmadan anlaşmaya varmayı planladıklarını duyurmuştu.İŞÇİ VE İŞVEREN NE İSTİYOR?Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık'ta gerçekleştirilen ilk toplantıda asgari ücretle ilgili yapılan anketleri paylaşmıştı. Yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3.750-4.000 lira arasında, işveren tarafının ise 3.500-3.750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtmişti.ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor
Uykuları kaçıran iddia yalanlandı! Sigaraya 5 TL zam gelmedi
DİĞER   
6.12.2021 10:53:47

P... M... grubuna ait sigaralara 5'er TL zam geldiği iddiaları sosyal medyada karışıklık yarattı. Ancak iddialara yalanlama Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş'ten geldi. Paylaşılan listenin doğru olmadığını belirten Aybaş, "Sigaraya zam gelmedi. Zam geçişi olduğunda paylaşacağım takipte kalın." dedi.Her yılın başında olduğu gibi sigarada ÖTV ve maktu vergi oranlarının bu yıl da düzenlenmesi bekleniyor. Yeni düzenlemeyle birlikte sigara fiyatlarına zam bekleniyor.

5 TL ZAM İDDİASI

Geçtiğimiz gün, P... M... grubundaki sigaralara fahiş zam geldi iddiaları sosyal medyayı karıştırdı. İddialara göre grubun sigaralarına 5 TL zam geleceği söyleniyordu. Zamla birlikte en pahalı sigaranın 24.50 TL'ye çıkacağı öne sürüldü.

AYBAŞ YALANLADI

Ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, söz konusu iddiaları yalanladı.

"PAYLAŞILAN LİSTE DOĞRU DEĞİL"

Aybaş sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Şu an P... M...sisteminde fiyat budur diğer zamlı haberlere itibar etmeyiniz. Fake yayılan sigara fiyat zammı 5 lira diye geçti gerçi olursa da şaşırmayın. Sigaraya zam gelmedi arkadaşlar paylaşılan liste doğru liste değildir. Zam geçişi olduğunda paylaşacağım takipte kalın." ifadelerini kullandı.

Hekimlere yapılan zam diğer sağlık çalışanlarının tepkisini topladı! Hastanelerde protestolar yapılıyor
DİĞER   
3.12.2021 11:01:09

Pratisyen hekim maaşlarına 2 bin 500 TL, uzman hekim maaşlarına 5 bin TL ek gösterge zammı öngören düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda tüm partilerin oybirliği ile kabul edilirken, gelişme diğer sağlık çalışanlarının tepkisine sebep oldu. Yükselen tepkilere kayıtsız kalmayan AK Parti, mevcut torba yasaya ilgili düzenlemeyi eklemeye hazırlanırken, sağlık çalışanlarının bu sabah itibarıyla iş bırakma eylemi yaptıkları sosyal medyaya düşen videolarda da yer aldı.Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hekimlere yönelik zam müjdesi vermişti. Pratisyen hekim maaşlarına 2 bin 500 TL, diş hekimleri de dahil olmak üzere uzman hekim maaşlarına 5 bin TL ek gösterge zammı öngören düzenleme, dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda tüm partilerin oybirliği ile kabul edildi.


AK PARTİ TEPKİLER SONRASI HAREKETE GEÇTİ

Hekim maaşlarına yapılan zam diğer sağlık çalışanlarını memnun etmezken, özellikle sosyal medya üzerinden başlayan tepkiler hükümeti de harekete geçirdi. Sağlıkçıların bu isyanına kulak veren AK Parti, pratisyen hekimlerin maaşlarına 2 bin 500, diş hekimleri de dahil uzman hekimlerin maaşlarına 5 bin lira düzeyinde yapılan ek gösterge zammının diğer sağlık personelini de kapsayacak şekilde genişletilmesi için harekete geçti.

BAKANLIKTAN GÖRÜŞ İSTENDİ

Sabah'ın haberine göre AK Parti, dün Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan maliyet analizi ve görüş istedi. Bakanlığın çalışmasının neticesine göre bugün yeniden toplanacak Genel Kurul'da mevcut torba yasaya zam düzenlemesinin eklenebileceği ifade ediliyor.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE ÇALIŞAN DOKTORLAR DA GÜNDEMDE

Öte yandan sağlık çalışanlarına yönelik zam düzenlemesinin yanı sıra hekim zammından üniversite hastanelerinde çalışan doktorların da faydalanması için bir düzenlemenin daha gündemde olduğu ifade ediliyor.

GİRİŞİMLER TEPKİLERİ DİNDİRMEYE YETMEDİ

Yaşanan tüm bu gelişmeler sağlık çalışanlarının tepkisini dindirmeye yetmezken, bu sabah itibarıyla çok sayıda hastanede iş bırakma eylemine gidildiğine ilişkin görüntüler sosyal medyaya düştü.

30'lu yumurtanın fiyatı 45 lira oldu! Üreticilere göre zammın nedeni maliyetler!
DİĞER   
1.12.2021 11:54:58

Yumurtaya son üç ayda yüzde 30 zam geldi. Üreticiden 32 liraya çıkan 30'lu yumurta marketlerde 45 liraya yükseldi. Üreticiler fiyat artışını yeme ve ambalaj maliyetlerine gelen zamma bağlıyor. Son dönemde gıdadaki fiyat artışları vatandaşın belini bükmüş durumda. Alım gücü düşen vatandaş, marketteki etiketlere isyan eder duruma geldi.


YUMURTAYA YÜZDE 30 ZAM
Hemen hemen her eve giren yumurtaya yapılan zam dikkat çekici. Son üç ayda yüzde 30 zamlanan yumurta fiyatları alıp başını gitti. Üretici zammın nedenini artan maliyetler olarak gösteriyor.


FİYAT 45 LİRAYA YÜKSELDİ
3 ay önce 20-25 liraya satılan 30'lu yumurtanın fiyatı marketlerde 45 liraya kadar çıkıyor. 30'lu yumurtanın üreticiden çıkış fiyatı ise 32 lira civarında.


YEME %40, PAKETLEMEYE %100 ZAM
Üreticiler özellikle yem fiyatlarının artmasından ve ambalaj maliyetlerinden dert yanıyor. Yeme %40, paketlemeye ise iki kat zam geldi. Tavuk yeminin yüzde 60'ını mısır oluşturuyor. Mısırın tonu bir ayda 2.500 TL'den 3.500 TL'ye yükseldi. Yem maliyetleri dengeleri değiştiriyor.


SÜT FİYATLARI DA ARTACAK
Yüksek bir zam da süte geldi. Çiğ süt fiyatlarına yüzde 47 zam geldi. Çiğ sütün kilogram fiyatı 4 lira 70 kuruş oldu. Bu zammın 15 gün içinde etiketlere yansıması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu'nun 10 gıda maddesine zam istememesinin ardından Bahçeli de aynı öneri de bulundu
DİĞER   
30.11.2021 13:03:38

Geçtiğimiz günlerde ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu Partisinin grup toplantısında, "10 gıda ürünü; un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın." açıklamalarında bulundu.
MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında ekonomiye dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ekonomide yeni bir hikayeye ihtiyaç olduğunu belirten Bahçeli, hayat pahalılığı konusunda da bir çağrıda bulundu. Bahçeli, temel ihtiyaç ürünleri için yüzde 2 ile yüzde 5 arasında indirim yapılmasını istedi.


Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları:
Cumhurun kaderi Cumhuriyet'in kaderidir. Cumhur İttifakı, Türkiye'yi kem gözlerden, karanlık emellerden fedakarca koruyacak, geleceği inşa edecektir. Türkiye'nin çıkmaz sokağa girmesini isteyen çevreler var. Geleceğin mimarı Cumhur İttifakı'dır.


MERKEZ BANKASI REZERVLERİ
Merkez Bankası rezervlerinin eridiği yalanına bel bağlayan zillet ittifakı 128 milyar dolar nerede sorusunu soracaklarına adamlıklarının nerede olduğunu açıklamak mecburiyetindedir.


''EKONOMİDE YENİ BİR HİKAYEYE İHTİYAÇ VARDIR''
Ekonomi, rakam ve grafikten çok daha öte bir alandır. Ekonomide yeni bir hikayeye ihtiyaç vardır. Ne ekonomi eski ekonomidir, ne dünya eski dünyadır. Türkiye ekonomisinin yapısal zaafları vardır ve bellidir ancak hiçbiri çözümsüz görülmemelidir.


"TEMEL İHTİYAÇ ÜRÜNLERİ İÇİN İNDİRİM ÇAĞRISI"
Enflasyonla mücadelede gönül birliğine gitmeliyiz. Temelsiz fiyat artışlarının frenlenmesi, hayat pahalılığının engellenmesi hususunda herkesin yapacağı fedakarlıklar vardır. Firmalarımızın, şirketlerimizin, kurumlarımızın temel ihtiyaç ürünlerinde yüzde 2 ile yüzde 5 arasında indirime gitmeleri milli birlik ve dayanışmamızın manevi harcıdır.

Motorine zam geldi!
DİĞER   
21.10.2019 21:04:46
EPGİS'in sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre motorin fiyatına 7 kuruşluk bir zam geldi.
 
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) motorine zam geldiğini açıkladı.
 
Açıklamada, “Akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı. 22/10/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere motorinde 7 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur” denildi.
 
İstanbul’da ortalama 6,44 TL’den satılan motorinin zamlı fiyatı yaklaşık olarak 6,51 TL’ye yükselmiş oldu.
 
 
Kuruluş Osman ne zaman başlıyor?
DİĞER   
20.10.2019 21:12:36

Kuruluş Osman dizisinin ilk tanıtımı ekranlarda yayınlanmaya başladı. Tanıtım fragmanının yayınlanmasıyla birlikte Kuruluş Osman’ın tarihine yönelik araştırmalar da artı. Diriliş Osman’ın devamı niteliğindeki dizide, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşu ve Osman Gazi’nin hayatı anlatılacak. Peki, Kuruluş Osman dizisi ne zaman başlıyor?

 

 

Trt ekranlarında yayınlanan Diriliş Osman dizisi final yaparak ekranlara veda etmişti. Beş sezon boyunca ekranlarda olan tarihi dizi, Kuruluş Osman ile devam edecek.
 
Oyuncu kadrosunda da değişikliklere gidilecek olan dizi de Osman karakterine Burak Özçivit hayat verecek. Peki, Kuruluş Osman ne zaman başlayacak?
 
Kuruluş Osman’a dair ilk görüntüler geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Fragmanda Şeyh Edebali’nin şu sözleri yankılandı:“Ey Oğul! Unutma! Yolumuz; ezelden ebede kadardır. Gayemiz; gönüller yapmaktır. Davamız; kul olmaktır", "Ey Oğul! Hilalin gölgesinde adalet ol. Merhamet ol. Derman ol. Gazi ol. Devlet ol" ve "Ey Oğul! Millete bey olasın. Mazlumlara Fatih olasın. Zalimlere Yavuz olasın. Diyarlara Süleyman olasın. Devleti ebed müddet olasın"
 
Kuruluş Osman dizisinin yayın tarihi henüz belli değil. Kuruluş Osman için yayın tarihi belli olur olmaz haberimizden ulaşabilirsiniz.
 

KURULUŞ OSMAN NEREDE ÇEKİLİYOR?

Kuruluş Osman dizisinin seti İstanbul ilinin Beykoz ilçesine bağlı Riva'da kurulan platoda çekiliyor. Dizinin çekim yerinde devasa kaleler, hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, en ince ayrıntısına kadar titizlikle inşa edildi. Şu anda Avrupa'nın en büyüğü olan platoda 60 ayrı marangoz ekibi çalışıyor.
 
Dizide 800 metrelik yapay göl ise koca bir nehir olarak aktarılacak. Şuanda Kuruluş Osman dizi setinde 1500 kişi birinci sezon içim hummalı bir şekilde çalışıyor.

 



 
Yazarlar
En Çok Okunanlar
Sayfalar
Anketler
bağdat caddesi psikolog