Selvi Boylum Al Yazmalım
Giriş: 4.11.2019 20:42:51 - Güncelleme: 4.11.2019 21:02:30

Facebook' ta paylaş Twitter' ta paylaş

Selvi Boylum Al Yazmalım

 “Sen gelmesen de ben beklerim, ne olacak sanki, cebimden mi gidiyor; canımdan gidiyor.” Bir duygu bu kadar güzel anlatılamaz. 1977 yapımı Başrollerini Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’in  paylaştığı Bana göre Cengiz Aytmatovun aşk’a, ayrılığa ve sevdaya attığı imzadır ve ölmeden önce izlenilmesi gereken filmlerin başında geliyor.

Sevgiyi dört farklı gözden bakıp bir hikâyede yaşamaktır Selvi Boylum Al Yazmalım. Kimi İlyas’ın gözünden izler filmi, kimisi Asya’nın, adam kere adam Cemşit’e sonradan hak verir insanlar, birde küçük sametin gözüyle bakar insan filme. Ama herkes filmi anlatırken İlyas ile Asya’nın aşk hikâyesi zanneder filmi.  Ama filmin sonunda anlarlar ki Aşk üç kişilikmiş ama Asya’nın kararı ile şekillenmiş.

Hatırlıyorum, izlerken benim bile gözlerim dolmuştu. Kimi Asya’ya üzülmüştü, kimi İlyas’a ağlamıştı. Ben Cemşit’in adamlığına hayran kalmıştım.

“İnsan Selvi Boylum Al Yazmalım’ı ilk izlediğinde gözü İlyas’a gönlü Cemşit’e gidiyor. Sonra büyüdükçe erkek ile ADAM arasındaki farkı öğreniyor ve Asya’ya hak veriyor insanoğlu. Sahi Sevgi neydi?” Alıntıdır.

Adamlığın erkeklikten önce geldiğini anlıyor.

Cengiz Aytmatov’un ölümsüz eserinde görüyor insan sorularla cevapların nasıl bulunduğunu.

Ne güzel demiş Yıldız Tilbe, “İki kadın bir adam, aşk çekilir aradan”. Herkes bu filmi ve bu şarkıyı bir farklı yerleştirir hayatının bir yerlerine.

Herkesin boğazında düğümlenen bir Uhde’si, bir Kış’tan kaybolmuş bir Bahar’ı vardır mutlaka. Tür’lü zorluklarla Tür’lü engellerle vazgeçmiştir iki taraftan biri. Ve yaşanamamışlıkların gölgesine kalplerinin ortasında bir leke olarak kalmıştır. En ağır günah misali.

Hangi tarafı dinlesen haklı sebeplerini bir bir dizer önüne kehribar tespih misali. Ve anlatmaya başlar ahhh çekerek ciğerlerine derin bir nefes sigara dumanı çeker gibi. Kimi dinlesen kesin o haklı.  

Ama bir birlerini anlamak yok.

“Anlamak masraflı iştir; Emek ister, gayret ister, samimiyet ister. Yanlış anlamak kolaydır oysa. Biraz kötü niyet, birazda yetersizlik kâfidir. “ diyerek durumu özetlemiş aslında.

 

Ve sonra soğur her şey, duygular da dâhil. Gönlümüze sığdıramadığımızı gözümüz görmez olur, en ağır ithamların hedef tahtası artık.

Müzmin duygular hortlamış, egemenliği ele almıştır. İşte ondan sonrası kim kimi daha çabuk tanımışsa o daha erken kurtuluyor.

Üzerinize olmayacak bedenleri boş yere hayatınıza giydirmeye uğraşmayın. Dost olmayı beceremiyoruz zaten toplum olarak, boşa düşman edinmeyin.

Ayrılığınız da sevginiz de asil olsun, Selvi Boylum Al Yazmalımdaki gibi.

Hadin esen kalın.


YAZARLAR


Ayşe HACIHALİLOGLU

ETİKETLER


Haber Videosu
Yapılan Yorumlar
Yorum Yap
Yazarlar
En Çok Okunanlar
Sayfalar
Anketler
bağdat caddesi psikolog